ZOBJE POVEZANI Z VSEM TELESOM

Matej se zaradi hudega zobobola odpravi po pomoč k zobozdravniku. Ta mu pregleda zobe in reče: »Z vašimi zobmi ni nič narobe, očistiti morate črevesje.« Matej se nato odpravi k zdravilcu, da mu izpere črevesje, in bolečina v zobu izgine. Tone, ki si je natrgal kito v podkolenskem zglobu, se prej kot k splošnemu zdravniku raje odpravi k zobozdravniku. Ta ugotovi, da je enega od zob prizadela zobna gniloba, zob popravi, ozdravi pa tudi natrgana kita. Se vam zdi to za lase privlečeno?

To sta le dva izmed številnih resničnih primerov (imena so zamenjana), ki jih zdravijo za zdaj še redki holistični zobozdravniki. To so zobozdravniki, ki zdravijo zobe v povezavi z dogajanjem v vsem telesu. Po tradicionalni kitajski medicini so namreč tudi točke pod posameznimi zobmi po energijskih meridijanih povezane z organi in drugimi deli telesa. Energijski meridijani so poti, po katerih se pretaka življenjska energija či ali ki. To pomeni, da motnje na katerih koli točkah na posameznem meridijanu povzročajo motnje v vseh točkah, ki so povezane s tem meridijanom. Zato lahko težave z nekim zobom povzročijo težave tudi v organu ali drugem delu telesa, ki je po energijskem meridijanu povezan s prizadetim zobom, in nasprotno, posledice motenj v organu ali oddaljenih delih telesa se odražajo na zobu ali zobeh. Te povezave pa so zelo prepletene, saj pod vsakim zobom teče vsaj eden, lahko pa jih teče tudi več od dvanajstih poglavitnih meridijanov.

Zobje in meridijani

Skozi enke in dvojke v zgornji in spodnji čeljusti tečeta meridijana ledvic in mehurja. To pomeni, da težave s katerim koli od teh zob lahko prizadenejo ta dva organa ali urogenitalni trakt. Poleg tega prizadenejo tudi gleženj, danko in analni kanal, nos, frontalni sinus, nadledvične žleze in češariko. Po drugi strani pa težave v vseh teh organih prizadevajo tudi enke in dvojke.

Čez trojke v zgornji in spodnji čeljusti potekata meridijana ledvic in žolčnika. Okvare teh zob prizadenejo ledvice in žolčnik. Prizadenejo pa lahko tudi sfenoidalni sinus (zagozdično votlino), kolke, spolne žleze, hipofizo. Enako velja tudi nasprotno, da težave v vseh omenjenih organih prizadenejo trojke. Bolezni, ki prizadenejo debelo črevo in pljuča, lahko prizadenejo tudi štirice in petice v zgornji čeljusti ter šestice in sedmice v spodnji. Okvare v katerem koli od teh zob ali dlesni pod njimi lahko povzročijo težave z debelim in tankim črevesom, pljuči, venami, arterijami, rokami, nogami, nosom, rameni, žlezo hipofizo in timusom. Šestico in sedmico v zgornji čeljusti desno ter štirico in petico v spodnji čeljusti desno križa meridijan želodca, šestico in sedmico v zgornji čeljusti levo ter štirico in petico v spodnji čeljusti levo pa meridijana želodca in vranice. Zato poškodbe teh zob lahko povzročijo težave z vranico, slinavko, požiralnikom, prizadenejo obščitnične žleze, mlečne žleze, želodec, sklepe v kolenu in gležnju, limfne vode, maksilarni sinus (zgornječeljustnično votlino) ali ščitnico.

Modrostne zobe sekajo štiri meridijani, in sicer srca, tenkega črevesa, trojnega grelca in obtoka/spolnosti. Okvare modrostnih zob lahko povzročijo težave s srcem, tankim črevesom in živčevjem. Lahko prizadenejo tudi ramena, komolce, dlani, noge, ušesa, jezik, limbični sistem in sakroiliakalni sklep. Da so zobje tesno povezani z vsem telesom, potrjuje rek, da se zdravje začne v ustih, to pa naj bi se začelo tudi s pravilno skrbjo za zobe. Naša hrana se je v zadnjih sto letih tako zelo spremenila, da človeško telo teh sprememb ne more več dohajati. V prehrani je preveč sladkorja, ki uničuje zobe, škodujejo pa tudi druge spremembe: hrana je postala mehkejša, ne žvečimo več tako temeljito in krepko, kot to počno pripadniki ljudstev, ki še živijo v naravi, zato nastaja tudi premalo sline in se dlje ohranjajo obloge, v katerih je zelo veliko bakterij. Te izločajo kisline, ki uničujejo zobno sklenino in nazadnje tudi zob sam. Zelo učinkovito sredstvo zoper zobno gnilobo je tako imenovano brezovo sladilo (ksilit ali ksilitol), saj so tridesetletne raziskave na Finskem pokazale, da že redno žvrkljanje pol žličke tega sladila v ustih tri- do pet minut na dan zavre razvoj zobne gnilobe in tudi številnih škodljivih bakterij v ustih in tako lahko ohrani človek zdrave zobe do konca življenja.

Marko Vesel, objavljeno v reviji AURA, junij 2012, št. 274

Fotografija: Bigstockphoto.com

 

Več ...