ZLATA PRAVILA ZA SREČNO ŽIVLJENJE

Kdo ni vsaj slišal za dela velikega ruskega pisatelja grofa Leva Nikolajeviča Tolstoja, predvsem Vojno in mir in Ano Karenino! Tolstoj je imel dokaj burno življenje, pet let je sodeloval celo v bojih za Krim, Kavzaz in Sevastopol. Te izkušnje so pripomogle, da je postal odločen mirovnik povsem je odklanjal vojno in celo zagovarjal državljansko nepokorščino. Leta 1879 je doživel duhovno in moralno preobrazbo, nato je svoj čas namenil pisateljevanju, branju in prosvetljevanju ljudi, predvsem kmetov. Svoj socialno moralni nauk je skušal uresničevati s preprostim kmečkim življenjem in delom. Življenje po Tolstojevem zgledu se je na začetku 20. stoletja širilo po Rusiji, Evropi in Združenih državah Amerike. Slavni pisatelj, ki je zaslovel že med življenjem, se je pri 82 letih odločil zapustiti družino in odšel na potovanje z vlakom. Na poti je zbolel in umrl.

Prepričan je bil, da je za človeka bistveno, da ohrani ravnotežje med umom in telesom. Avstralski pisatelj, zagovornik zdravega življenja in ustanovitelj šole za življenje v Londonu (The School of Life) Roman Krznaric, je Tolstojevo življenjsko pot in nazore povzel v naslednjih načelih:

Bodite odprtega duha

 

Eden največjih Tolstojevih darov je bil, da je bil pripravljen spremeniti svoje življenje na podlagi izkušenj. Veliko prelivanje krvi, ki mu je bil priča predvsem med Krimsko vojno v petdesetih letih 19. stoletja, ga je spremenilo v prepričanega mirovnika. Ko je leta 1857 v Parizu videl, kako se je glava človeka, obsojenega na smrt z giljotino, odkotalila v košaro, je postal tudi nasprotnik države in zakonov, prepričan, da vlade niso samo brutalne, temveč služijo tudi interesom bogatih in močnih.

Vživite se v drugega

 

Kako zelo je bil Tolstoj sposoben empatije, kaže to, da se je znal postavil v položaj ljudi, katerih življenje je bilo drugačno od njegovega. V šestdesetih letih 19. stoletja se je ne samo začel oblačiti kakor kmet, temveč je tudi delal na svojem posestvu z ramo ob rami s kmeti in jim z lastnimi rokami pomagal popravljati hiše.

Ustvarite presežek

 

Ne glede na to, da je bil plemenitega rodu, se je trudil, da bi se še bolj odlikoval tako, da je pomagal ljudem, zlasti lačnim. Zaradi izredno slabe letine leta 1873, je Tolstoj leto dni nehal pisati roman Ana Karenina, da bi lahko organiziral pomoč za lačne. Podobno je ukrepal tudi v času lakote, ki je zajela Rusijo leta 1891; tedaj je dve leti delal v ljudskih kuhinjah in zbiral pomoč.

Izpopolnite umetnost preprostega življenja

 

Po živčnem zlomu, ki ga je doživel ob koncu sedemdesetih let 19. stoletja, se je Tolstoj odpovedal vsem organiziranim oblikam vere in tudi pravoslavnemu cerkvenemu nauku, v katerem je bil vzgojen. Odločil se je za revolucionarni pogled na krščanstvo, ki je temeljil na duhovnem in materialnem odpovedovanju. Prenehal je piti, kaditi in postal vegetarijanec. Vplival je na nastanek utopičnih skupnosti, kot je bil na primer ašram Tolstojeva farma, ki ga je ustanovil Gandi leta 1910.

Varujte se protislovij

 

Tolstojev novi, preprosti način življenja ni bil brez bojev in nasprotij. Znan je bil po tem, da je propagiral brezpogojno ljubezen, čeprav se je nenehno prepiral z ženo. Zagovarjal je enakopravnost med ljudmi, nikoli pa se ni povsem odrekel svojemu bogastvu in privilegijem.

Naučite se nekega poklica

 

Tolstoj je priznal, da je ravnotežje med umom in telesom poglavitni del njegovega ustvarjalnega procesa. Ne samo, da je nehal pisati, da bi šel orat, ob pisalni mizi je tudi stalno hranil koso in žago. V zadnjih letih življenja so se pisatelji in novinarji, ki so ga obiskovali, čudili, ko so videli, da s čevljarskim priborom izdeluje čevlje.

Razširite krog znancev in prijateljev

 

Tolstoj je menil, da je najboljši način, kako naj se človek znebi predsodkov, da se obda z ljudmi, ki se po nazorih in načinu življenja razlikujejo od njega.

Marko Vesel; objavljeno v reviji AURA, marec 2015, št. 306

Fotografija: Bigstockphoto.com

Več ...