ŽIVALI SO PAMETNEJŠE KOT MISLIMO

Pred leti je Ana da Costa skupaj s kolegi na Babrahamskem inštitutu v Cambridgeu ugotovila, da ovce občutijo stres, če so ločene od črede. Stres se kaže v povečanem srčnem utripu, izločanju stresnih hormonov, izrazijo pa ga z glasnim meketanjem. Stres se je zmanjšal, če so ovcam kazali slike znanih vrstnic. Kazali so jim tudi slike koz in narobe obrnjenih trikotnikov, vendar ovac takšne slike niso pomirile.

Ovce, ki so zaradi svoje pripadnosti čredi že pregovorno predmet posmeha, imajo izostren občutek za individualnost ter lahko prepoznajo obraze najmanj desetih ljudi in petdesetih drugih ovac. Spominjajo se jih najmanj dve leti. Znanstveniki na istem inštitutu so tudi ugotovili, da se ovce odzivajo na obrazno mimiko in imajo, tako kot ljudje, raje nasmeh kakor nejevoljo.

Druga raziskava je pokazala, da se prašiči, če jim je ponujena možnost hranjenja v dveh hlevih, ognejo tistemu, v katerega so jih nekaj ur po hranjenju zaprli, in gredo v hlev, iz katerega so jih po hranjenju hitro izpustili na prosto.

Raziskovalci z Bristolske univerze so ugotovili, da so prašiči mojstri ukan, saj namenoma zavajajo druge prašiče, da bi si priskrbeli več hrane zase.

Ranjene kokoši nesnice ali kokoši, rejene za meso, bodo raje izbrale hrano, prepojeno z zdravili proti bolečinam, kakor tisto, ki takšnih zdravil ne vsebuje.

Damjan Likar, objavljeno v reviji AURA št. 256, december 2010

Fotografija: Bigstockphoto.com

 

 

Več ...