ŽIVALI IN VOJNA

Vojna je čas velikega trpljenja. Številni ljudje umrejo, številni postanejo invalidi, številni otroci ostanejo brez staršev, številni ljudje izgubijo svoj dom. Vojna je pekel. Toda ali je vojna pekel samo za ljudi? Ne, je tudi pekel za živali.

Ali si je mogoče zamisliti, kaj se je dogajalo, ko sta bili odvrženi atomski bombi na Nagasaki in Hirošimo. Koliko živali je v trenutku umrlo, koliko jih je umrlo pozneje v hudem trpljenju, ki je lahko trajalo dneve? Si je mogoče zamisliti takšno trpljenje? Koliko živali je umrlo pozneje zaradi bolezni, ki jih je povzročilo radioaktivno sevanje? Številke gredo v milijone! Koliko živali je umrlo ali bilo pohabljenih v atomskih poskusih po drugi svetovni vojni? Kakšen je bil in je še vpliv jedrske katastrofe v Černobilu in Fukušimi na živali? Kaj se je dogajalo z ribami, ko so Japonci spustili radioaktivno vodo v morje? Koliko podvodnih živali je zaradi tega umrlo ali pa še umira? V hudem trpljenju!

Koliko živali je umrlo, ko so Američani v drugi svetovni vojni z bombami zravnali z zemljo Dresden? Ali koliko živali je bilo tako ali drugače prizadetih v drugih bombardiranjih? Koliko jih je umrlo, koliko jih je bilo pohabljenih? Koliko jih je sicer preživelo, vendar so bile psihično uničene zaradi strahovitih eksplozij? Ali pa so oglušele? Mimogrede: Eden od tigrov si je v živalskem vrtu v Tripoliju zaradi stresa, ki ga je povzročila vojna vihra, ko so zahodni »pravičniki« osvobajali Libijo od »tirana« Gadafija, odgriznil rep.

Kaj se je dogajalo z živalmi v največji tankovski bitki vseh časov pri Kursku, kjer je na obeh straneh sodelovalo okoli 6 000 tankov, 20 000 topov, 4 000 letal in 2 milijona vojakov? Ali v krvavi bitki za Stalingrad? Milijarde živali je bilo prizadetih v tej apokalipsi: od najmanjših v tleh do največjih v gozdovih! Tisoče hektarov zemlje je bilo uničenih in s tem vse, kar je bilo v zemlji ali na njej. Pravi pekel. Satanizem najhujše vrste! Seveda ne samo za živali, temveč za vso naravo.

Kaj se je dogajalo z živalmi, ko se je v Rusijo z vojsko odpravil francoski cesar Napoleon? Ali so šli z njim samo vojaki? Seveda ne. Tudi živali so bile v vojaški »povorki«. Tisoče in tisoče živali je bilo zajetih v vojaško mašinerijo: kot hrana za vojake (meso dela vojake bolj »krvoločne« in s tem bolj bojevite), kot živali, ki so vlekle vozove z orožjem, strelivom, hrano, vodo in drugimi vojaškimi potrebščinami … Kako se jim je godilo na poti? Koliko so jih vrnili? Sicer pa so bile živali, predvsem konji, žrtve vojaških spopadov in pohodov že pred Napoleonom.

Tudi prva svetovna vojna je bila izjemen pekel za živali. V njej je umrlo okoli 8 milijonov konj, več kot deset tisoč psov, veliko golobov in drugih za vojsko uporabnih živali. Služile so kot kurirji, varnostniki, vlečne živali, iskale ranjence … Težko je tudi oceniti, koliko prostoživečih živali pogine, ko potekajo vojaški spopadi. Vsekakor je bilo žrtvovano na milijone nedolžnih živih bitij. Kaj pa se je po vojni dogajalo s preživelimi živalmi, npr. s psi, ki so bili kurirji ali reševalci? Ker je bilo njihovo vzdrževanje predrago, so številne preprosto pomorili! Satanski človek se je še enkrat »izkazal«. Ko nekega živega bitja ne potrebuje več, ga preprosto pokonča!

Vrhunec vojaškega pekla za živali je bilo 20. stoletje, kaj bo prineslo 21. stoletje, se bo še pokazalo. Napovedi niso obetavne, kajti vojna vihra še naprej divja.

 Vlado Began, borec za živali; članek je bil objavljen v reviji AURA, marec 2015, št. 306

 

 

Več ...