ZELIŠČA NAMESTO SOLI IN VEGETE

Uporaba zelišč in začimb je različna, odvisna od naše ustvarjalnosti in sposobnosti. Priprava jedi postane zanimiva prav zaradi spretnosti uporabe teh naravnih dobrot, ki se nenehno spreminjajo. Ne pozabimo na nežne čaje iz zelišč, s katerimi lahko sestavljamo različne mešanice glede na letne čase in zaloge. Ni dvoma: zelišča in začimbe človeku koristijo, v kulinariki so nepogrešljivi, saj dajejo okus žitom in zelenjavi na sploh ter spodbujajo presnovo.

Poleg doma pridelanih zelišč, kot so bazilika, timijan, materina dušica, majaron, koriander, meta, črna meta, koromač, janež, rožmarin, žajbelj, pehtran, pa tudi druge, na primer čili, rdeča paprika, feferon, kari, kardamom, kurkuma, cimet, nageljnovi klinčki, zvezdnati janež, muškatni orešček, blagodejno vplivajo na naš organizem in ga zdravijo. Hrani dajejo zelo dober okus in aromo, najpomembnejše pa je, da ob uporabi začimb hrane ni treba dodatno soliti. Vegete ne uporabljam, uporabljam pa jušno osnovo ekološkega izvora − naravno vegeto pa si lahko pripravimo tudi sami.

 

Kako izbrati najprimernejša zelišča

Vsa zelišča in začimbe, ki jih uporabljamo pri pripravi hrane, zdravijo naš organizem. Če imamo kakršne koli težave je priporočljivo, da sežemo po zeliščih, za katera vemo, da nam bodo pri tem pomagala. Poleg tega pazimo, kakšno hrano uživamo, in težava se bo zagotovo ublažila in včasih celo minila. Iz izkušenj lahko povem, da mi pri vnetju sklepov na rokah pomaga koprivin čaj s švedsko grenčico.

Za učinkovitost zelišč in začimb je zelo pomembno, kako so le-ta pridelana in predelana. Zato menim, da si moramo ogledati način pridelave in predelave, ter se poučiti, kako učinkujejo rastline na človeka po spoznanjih dr. Rudolfa Steinerja. Pri tem je treba upoštevati tridelnost rastline − tridelnost človeka, nabiranje, shranjevanje …

Pridelava rastlin

V rastlinah so skrite vitalne in oblikovalne energije in človek jih z uživanjem rastlinske hrane vnese vase. Vitalne energije spodbujajo in krepijo dušo – razmišljanje, čutenje, želje, oblikovalne energije pa oblikujejo telo. Naša naloga je gojiti rastline tako, da lahko iz vesolja prevzemajo vitalne in oblikovalne energije − te se s fotosintezo predelajo in dajo človeku hranilne snovi in zdravilnost. To se seveda zgodi le, če prihaja pridelana hrana iz zdravih kmetij. Pridelki ne smejo vsebovati pesticidov ali barvil, kemičnih konzervansov ali snovi, ki izhajajo iz sofisticirane obdelave. Prodor kozmičnih sil v rastlinski svet je otežen, če so rastline »zavarovane« s pesticidi in kemičnimi gnojili.

Za pridelavo hrane, ki ne zagotavlja samo sitosti, temveč tudi življenje, nam je Rudolf Steiner na temelju številnih raziskav zapustil pravo zakladnico spoznanj o biodinamičnem kmetovanju. To je metoda sestavljena iz kolobarjenja, uporabe komposta, biodinamičnih preparatov na podlagi preverjenih preskusov. Zanjo je značilno kompostiranje gnoja in organskih snovi z znanimi preparati po napotkih v biodinmičnem koledarju, ki upošteva pozitivne in negativne vplive planetov in zodiakalnih znamenj na rastline in zemljo. Omenjeni preparati so pridobljeni iz narave in pripravljeni po določenih kozmičnih ritmih. Na tla in rastlinsko kraljestvo delujejo kot zdravilo in krepilna snov. Zaradi harmonije med kozmičnimi in zemeljskimi energijami pridobivamo živila velike hranilne vrednosti, v prodaji jih najdemo pod blagovno znamko Demeter.

 Tridelnost rastline in tridelnost človeka

Pri nobenem procesu stik s snovjo ni tako učinkovit kot pri uživanju hrane. Rastlina, sestavljena iz korenin, listov in cveta, je tesno povezana s človekom. Območje korenin je kot hladni in mirni pol, območje cveta kot topli in gibljivi pol. V sredini pa se prepleta (in živi od spodaj prihajajoče in stremeče) zračno respiracijsko območje lista (glej sliko 1).

Pri človeku je mirni pol v glavi tesno povezan z živčno-čutnim sistemom: to ponazarja beseda misliti. Nasprotnemu polu vladata toplota in gibanje v presnovi: to ponazarja beseda želeti. Ravnotežje dosežemo v sredini med zgornjim in spodnjim polom, ki se izmenično premika gor in dol v srčnem, pljučnem in respiracijskem sistemu (glej sliko 2).

Če prevladuje zgornji pol telesa (pol glave) pomeni, da nastanejo bolezni, kot so arterioskleroza, putika, revma in rak, zato bi se morala presnova okrepiti s toplimi elementi, to je s cvetovi, dobro zrelim in kuhanim sadjem ter zelenjavo in s toplimi začimbami. Pri pretirani presnovi nastajajo nenadna vnetja; ta lahko preprečimo tako, da okrepimo zgornji pol telesa (pol glave) s korenovkami in veliko presne hrane.

 Domačih zelišč ni težavno gojiti

Zelišča gojim na zeliščnem vrtu, tam imam poleg zelišč tudi ameriški slamnik, svetlin in še druge vrtne rože. Pri baziliki moramo paziti, da ni izpostavljena prepihu, zato jo s severne strani založimo s kamni. Nekatere rastline potrebujejo veliko vode, sicer pa gojenje ni zahtevno.

Zeliščni vrt si lahko pripravimo tudi v blokih. Že zdaj nastajajo v mestih na terasah »vrtovi«, zasajeni z razno zelenjavo od solate, špinače, paradižnika, jajčevcev, paprike … Le nekoliko znajti se je treba. Priporočam, naj bi si ljudje v mestu pripravili zeliščni vrt ali morda posadili paradižnik. Priskrbeti si morajo večje posode, torej pripraviti ustrezne razmere za dobro rast in skrbeti za posajene rastline. Verjamem, da jim bo uspelo, saj sem nekaj takega že priporočila sorodnici, ki živi v mestu in – verjemite ali ne – na balkonu že prideluje svoj paradižnik in nekaj zelišč.

Zakaj smo na nekatera domača zelišča kar pozabili

Način zdajšnjega življenja je mogoče vzrok, da si ne moremo med tednom vzeti dovolj časa za pripravo toplega obroka, pri katerem bi lahko uporabili zelišča in začimbe. Zaradi pomanjkanja časa si nekateri žal kupujejo že pripravljeno hrano v trgovini.

Ljudje so se že od nekdaj zavedali, da lahko uporabljajo rastline v zdravilne namene. Ker niso imeli izkušenj ali je bilo njihovo izročilo pomanjkljivo, so se zgledovali po živalih. Opazili so, da bolne živali nagonsko poiščejo rastline, ki jim pomagajo ozdraveti. Izkušnje o učinkovanju rastlin in znanje o posebnih rastlinskih pripravkih se je prenašalo iz roda v rod. To znanje in spoznanja pa so veliko pozneje prišli v medicinske sisteme različnih kultur. Stari zapisi dokazujejo, da so naši predniki že uporabljali nekatera nam znana zelišča: timijan, meliso, kumino, majaron, čebulo, česen …, saj takrat niso poznali zdravil, kot jih poznamo danes.

Z dodajanjem zelišč jedem izboljšamo okus in aromo.

Jedem dodajamo zelišča in začimbe za izboljšane okusa in arome, pa tudi za izboljšanje prebave.

Kumino dodajamo kislemu zelju, kruhu, vloženi zelenjavi, siru − vse to za boljšo prebavo.

Bazilika spodbuja tek, lajša bolečine in krče v želodcu, pospešuje prebavo. Dodajamo jo v paradižnikove omake in drugo zelenjavo tik pred koncem kuhanja, da ne izgubi arome.

Majaron dodajamo zelenjavnim jedem. Uporabljamo ga tudi za odišavljenje kisa. Blaži vnetje želodčne in črevesne sluznice, pospešuje znojenje, odvaja vodo iz telesa, znižuje krvni tlak.

Timijan lajša težave z dihali, prebavili in živčevjem. Timijanov čaj, oslajen z medom, pomaga pri krčevitem kašlju, prehladih in vnetju grla. Je naravni antiseptik. S timijanom odišavljamo jedi iz stročnic, krompirja, bučk in druge zelenjave.

Nabiranje in shranjevanje zelišč in začimb

Zelišča nabiramo na dan za cvet ali plod ob rastoči luni. Takrat je v rastlini največ eteričnih olj. Nabrana zelišča in začimbe sušimo v senčnem in zračnem prostoru, shranjujemo pa v temnih steklenih kozarcih ali v papirnati vrečki v hladnem in temnem prostoru.

 

xxx

Kako pripravimo čaj proti težavam z artritisom

Sestavine: 250 ml vode, 1 žlička kopriv, 1 jedilna žlica švedske grenčice

Priprava: Vodo zavremo, odstavimo in dodamo koprive, jih namakamo tri minute, dodamo grenčico in popijemo. Čaj pijemo trikrat na dan.

 

Elvira Devetak Zavodnik, objavljeno v reviji AURA, januar 2012, št. 269

Fotografija: Bigstockphoto.com

 

Več ...