ZASADIMO HRASTE

Ivan Jušković je elektroinženir, ki je v Srbiji ustanovil posebno združenje za spoštovanje hrasta, imenuje se Družina hrasta. Člani združenja se trudijo živeti v skladu z naravo, njihova osrednja naloga pa je, da bi po vsej Srbiji zasadili čim več hrastovih dreves.

Za hrast so se odločili, ker je to, kot pravi ustanovitelj društva Ivan Jušković, lev med drevesi. Ivan Jušković je opravil meritve elektromagnetne dejavnosti tal in ugotovil, da je ta zelo izrazita prav okoli dreves. Pri glogu je bilo sevanje okoli 40 voltov na meter, pri hrastu pa kar 72 voltov na meter, največ med vsemi drevesi. Vsaka rastlina je resonator, ki prejema naravno sevanje iz tal in ga okrepi. Zato je hrast nekoč veljal za sveto drevo, saj ima zelo pozitivno energijo. Pod njegovo krošnjo se ljudje spočijemo, umirimo in znova povrnemo življenjske moči.

Ivan Juškovič predlaga, naj vsak nabere žir, morda kakšnih deset, in ga zasadi v lonček. Za to lahko uporabi tudi prazno plastenko od soka ali kaj podobnega, da ni velikih stroškov. Žir potisnemo približno centimeter ali dva centimetra globoko v prst, občasno zalivamo, in ko bo rastlina po letu dni zrasla približno pol metra, jo presadimo na prosto, na primeren kraj z dobrimi pogoji za rast te vrste drevesa. Namesto hrasta lahko zasadimo tudi kakšno drugo drevo, če je bolj primerno za tisti kraj, in pripomoremo tudi k pogozdovanju opustošenih površin zaradi žledoloma.

Ivan Jušković pravi, da je vsak od nas za kaj nadarjen in naj ima rad svojo pot. Kdor je zdravnik, naj zdravi in ima rad bolnike, kdor je učitelj, naj ima rad znanje in otroke, kdor mesi kruh, naj zamesi kruh z ljubeznijo, kdor je pevec, naj razveseljuje druge ljudi z lepimi, skladnimi pesmimi in podobno. Vsak človek ima svoj dar, poišče naj ga in naj ga uresničuje.

Marko Vesel

Članek je bil objavljen v reviji AURA, januar 2015, št. 305

Več ...