ZAKAJ KITAJSKA MEDICINA NE PRIPOROČA PRETIRANEGA PITJA VODE

Preden podrobneje spregovorimo o prednostih in pomanjkljivostih pitja tekočin – ali jih pijemo premalo ali preveč – moramo poznati temeljne iztočnice presnove telesnih tekočin.

Teorija tradicionalne kitajske medicine (TKM) deli telesne tekočine na goste in redke. Goste telesne tekočine so kri, limfa, medceličnina, loj, gosta slina, semenska tekočina, sklepna ali sinovijska tekočina in likvor (možganska ali cerebrospinalna tekočina, ki prežema in obdaja osrednje živčevje: možgane, hrbtenjačo in možganske ovojnice).

Druga skupina tekočin so redke telesne tekočine: solze, znoj, redka slina, urin. Za redke telesne tekočine je značilno, da se hitreje prenavljajo in izmenjavajo. Za goste pa, da se presnavljajo počasneje, v daljših časovnih presledkih, in da poleg tekočinskega dela (vode) vsebujejo več celic. Vpliv pitja na obe skupini tekočin je bistven za njihovo prenavljanje in uravnavanje presnove. Pomanjkanje tekočine se najhitreje kaže prek gostote krvi, urina, sline in znoja. Druge telesne tekočine se zgostijo nekoliko počasneje, zgostijo in se njihove čezmerne gostote se zavemo šele čez nekaj dni ali mesecev.

Za vse telesne tekočine je značilno, da se hitro odzivajo na odmike gibanja vitalne energije in spremembe delovanja organov. Na njihovo zastajanje ali zgostitev zlahka vplivajo podnebne spremembe in temperatura okolja. Ob vročem vremenu izpari več tekočine, zato je popijemo več.

Telesne tekočine z vitalno energijo či in krvjo sestavljajo poglavitni medij za »sporazumevanje« med organi in tkivi. Povečanje gostote telesnih tekočin lahko močno upočasni prenašanje sporočil. To lahko sproži veliko nezaželenih odmikov v delovanju telesa. Moteni so predvsem uravnavanje telesne temperature, prekrvitev in prehranjevanje tkiv ter usklajevanje imunskih odzivov. Tako se zaradi pregrevanja telesa lahko sprožijo nezaželeni preobčutljivostni odzivi, omotica in slabost ter občutki nelagodja, ki jih povzroči predvsem pomanjkljiva oskrba s hranili in kisikom. Zaradi pregoste krvi in njenega kopičenja se upočasni odvajanje ostankov presnove, ti pa lahko dodatno izzovejo toksično vročino in okvaro tkiv zaradi izsušenosti.

 

Vnos in presnova telesnih tekočin

 Pri pitju je zelo pomembno, da tekočina enakomerno doseže tudi najbolj oddaljene dele telesa in steče skoznje. Čezmerne količine tekočine lahko obremenijo obtočila in sečila in sčasoma povzroče nezdravo rahljanje in zastajanje odvečnih tekočin. To se največkrat zgodi v spodnjih delih telesa, ki zaradi sile teže in daljšega sedenja utegnejo nastati degenerativne okvare spodnjih okončin in medeničnih organov.

Gibanje in potenje najhitreje pripomoreta k sprotni izmenjavi in dovajanju novih, čistih tekočin do najbolj oddaljenih delov telesa. Znoj in urin sta po kemični sestavi zelo podobna, zato se oba sistema izločanja medsebojno dopolnjujeta. Svetlo rumena barva jutranjega urina tudi zanesljivo kaže, da je telo dobilo primerno količino tekočin in da se ostanki presnove iz telesa prav izločajo.

 

Znamenja nepravilne presnove telesnih tekočin

Za zdrave ljudi je pomembno, da pijejo redno in primerno, kolikor so žejni. Kaj je preveč in kaj premalo, se kaj kmalu pokaže. Po odvajanju urina lahko naredimo preskus tako, da spijemo vsaj tri decilitre tekočine in merimo čas do vnovičnega uriniranja. Ta naj bi bil uro ali več, sicer nam zaužita tekočina »zbeži« skozi obtočila in sečila, ne da bi stekla skozi telo in medceličnino. To tudi pove, da so tekočine v telesu pregoste in da se prepočasi obnavljajo – čistijo.

Petar Papuga, dr. med., specialist za akupunkturo, objavljeno v reviji AURA, oktober 2009, št. 242

Fotografija: Bigstockphoto.com

Več ...