ZAČNIMO SE ZAVEDATI SVOJEGA TELESA

Izguba stika s svojim telesom je ena najhujših zdravstvenih težav sodobnega človeka. Človeško telo je programirano, da v zavest pošilja številne raznovrstne signale o tem, kar se v njem dogaja. Sposobno je izbirati primerne zunanje vplive – ustrezno hrano, pijačo, zdrave kraje za delo in počitek, glede na energijske, kemične in druge vplive. Tudi negoduje, če je izpostavljeno čemu, kar mu ne ustreza. Toda žal najpogosteje ne znamo več brati sporočil, ki nam jih telo pošilja, ne razpoznamo znamenj, opozoril. Niti ne zavedamo se jih ne več.

Telesu namenimo pozornost samo tedaj, ko začutimo bolečino ali nelagodje ali ko nam telo odpove poslušnost.

Izredno pomembno je, da se začnemo svojega telesa in procesov v njem bolj zavedati. S povečanim zavedanjem se razvija tudi sposobnost razbiranja znamenj, ki nam jih pošilja telo. Tako se lahko ognemo škodljivim vplivom nanj, mu privoščimo le zdrave in koristne stvari ter preprečimo razvoj številnih motenj in bolezni. Zmogli bomo ugotoviti, kaj v telesu ni prav, in tako preprečiti, da bi se bolezen razmahnila.

 

Vaja zavedanja telesa

 

V udobnem položaju sedite ali lezite in zaprite oči. Začutite, s katerimi deli telesa se dotikate stola ali postelje … Nato se osredotočite na dihanje. Ritma dihanja ne spreminjajte, ampak samo opazujte, kako dihate. Bodite pozorni na zrak, ki ga vdihavate in izdihavate … Opazujte, kateri deli telesa se med dihanjem premikajo … Občutite, kako z dihanjem iz vašega telesa izginja napetost …

Usmerite pozornost na čelo … ali je namrščeno ali sproščeno? Na veke … so mirne ali trepetajo? … Oči – mirujejo ali se premikajo? Mišice okoli oči … Lica … So sproščena ali napeta? Uhlji … So enako topli kakor drugi deli obraza? … Nos … Občutite, kako se vam dlačice v nosu premikajo pod vplivom zračnega toka … Ustnice – so vlažne ali suhe, stisnjene ali napol odprte? Jezik … kje leži, česa se dotika? … Usmerite pozornost na zobe … Zaznavajte zob za zobom … Kako jih občutite … Čeljustne mišice … So napete ali sproščene? Vrat … Vas utruja, če držite glavo pokonci ali pa ta dobro »sedi« na vratu …

Pozornost usmerite na hrbtenična vretenca, drugega za drugim, začnite z vratnimi pod lobanjo pa vse do trtice … Zavedajte se lege hrbtenice … Mišic ob njej … Ali je hrbet napet ali sproščen? … Zavedajte se ramen … So dvignjena ali visijo? … Kakšne so lopatice – ležijo naravno ali štrlijo iz hrbta? … Na ramenske sklepe … Mišice nadlahti … Komolce … Ali so upognjeni ali iztegnjeni? … Usmerite pozornost na podlahti … Členke rok … Dlani … Prste … So napeti ali sproščeni?

Zavedajte se srčnega utripa. Ne štejte utripov, temveč samo opazujte ritem … Prisluhnite srčnemu ritmu v drugih delih telesa: v sencih, grlu, na sklepih rok, v preponah, sklepih nog …

Začnite se spet zavedati dihanja. Spremljajte, kako dih prihaja v telo skozi nos in sapnik ter polni pljuča. Začnite se zavedati, kako se pljuča širijo in nato praznijo … Požrite slino in se zavedite požiralnika … Bodite pozorni na želodec … Ali je dejaven? … Ste morda lačni? Če ste, kako to veste? … Zavedajte se tankega črevesa … Je dejavno? Občutite debelo črevo … Kaj se dogaja v njem? Danka … ali imate občutek polnosti? … Ali boste kmalu izpraznili črevesje? Zadnjik … je stisnjen ali sproščen?

Nato se začnite zavedati ledvic … Kanala, ki pelje v mehur … Nato samega mehurja. Ali je poln? … Kdaj boste morali na stranišče? … Usmerite pozornost na jetra … Kaj počnejo? Zavedajte se notranjih in zunanjih spolnih organov … So mišice ob genitalijah sproščene ali napete?

Usmerite pozornost na medenico … Na kolčne sklepe … Zavedajte se stegen … Kolen … So toplejša ali hladnejša od drugih delov nog? Bodite pozorni na meča. So napeta? … Na gleženj … Stopala … Nožne prste … So skrčeni ali sproščeni?

Nato se z zaznavanjem podajte nazaj ob telesu, od nožnih prstov do vrha glave. Primerjajte levo in desno stran telesa. Ju občutite enako ali različno? … Nazadnje skušajte zaznati vse telo naenkrat. Imate v tem zavedanju kakšne vrzeli? … Ali se zavedate vsega telesa ali pa se vam nekateri deli skrivajo? Bodite pozorni na te predele …

Nato občutite in doživite svoje telo kot celoto. Vzemite si čas in to čim popolneje doživite, potem pa si recite: To sem jaz, to je moje telo … Tukaj živim … Zavedanje podaljšajte za minuto ali dve, potem globoko vdihnite, se počasi pretegnite, odprite oči in polagoma vstanite.

Vaja naj traja od petnajst minut do pol ure. Še učinkovitejša bo, če vas bo vodil partner. Če je tako, naj vas partner usmerja s sugestivnim glasom in počaka tam, kjer so v navodilih navedene tri pike, da se boste tako laže vživeli v položaj in se zavedeli nekaterih delov telesa in dogajanja, povezanega z njimi. Partnerja lahko uspešno nadomesti tudi zvočni posnetek navodil. Lahko pa vadite tudi brez vsega tega, tako da se naučite navodila na pamet in jih ponavljate v sebi ali na glas. Ni nujno, da se držite besedila dobesedno. Omenjena navodila so le vzorec, ki ga lahko prilagodite. Najpomembnejše je, da ohranite bistvo navodil, to pa je, da se začnete sčasoma zavedati vse večjih delov svojega telesa, stanja, v katerem so, in tudi procesov, ki v njem potekajo. Besedilo lahko tudi dopolnite z usmeritvijo na organe, ki jih v navodilih nismo omenili. Da pa vam to ne bi vzelo preveč časa, lahko enkrat ozaveščate ene organe, drugič druge. V prvih treh tednih je dobro, če vadite vsak dan, pozneje pa občasno, po občutku in potrebi.

Že po prvih vadbah se boste začeli zavedati nekaterih občutkov v telesu, ki jih dotlej niste zaznavali, z nadaljnjo vadbo pa se boste začeli vse bolj zavedati svojega telesa in sporočil, ki vam jih pošilja. Tako boste navezali z njim boljši stik in hkrati zanj bolje skrbeli.

Milan Gligorijević Gaon, objavljeno v reviji AURA št. 230, oktober 2008

Fotografija: Bigstockphoto.com

 

Več ...