ZA ČIŠČENJE MISLI NI NIKOLI PREPOZNO

Spomladi opazujemo naravo, ki se prebuja. Začutimo energijo začetkov in ta prebudi tudi telo. Čistiti začnemo svoj življenjski prostor, zelo natančno pospravimo omare, očistimo okna, operemo zavese itn. V nekem trenutku začutimo, da potrebuje globinsko čiščenje tudi telo, zato ga razstrupimo in napolnimo z vitamini, rudninami in antioksidanti. Spomladanskemu čiščenju damo veliko piko na i, ko se lotimo še čiščenja svojih misli, čustev in energijskega telesa.

Sprva telesno čiščenje

Če je zima simbolično in energijsko letni čas, ki nas spodbuja k počitku, je seveda pomlad tista, ki nas prebudi. Tako kot v naravi brstijo popki in se odpirajo cvetovi, se odpira tudi naše telo in povečuje svojo energijsko pretočnost. Da bi se energija lahko neovirano pretakala, se telesno prečistimo s primerno dieto, savnanjem, telovadbo, pri kateri se spotimo, ter s pitjem vode in čajev.

V tradicionalni kitajski medicini je pomlad čas jeter in žolčnika. Čustvo, ki je najbolj povezano z jetri, je jeza. Če so jetra nepretočna in obremenjena, je jeza še posebno eksplozivna. Pojavljajo se tudi čustva, kot so nepotrpežljivost, razočaranje, zamera, nataknjenost, objestnost in agresija. Ko je energije v jetrih premalo, lahko občutimo malodušnost, neodločnost ali celo depresijo. Pomlad nam torej s svojo energijo osvetli obremenjenost naših jeter, in če si za določen čas izberemo dieto, ki razbremeni jetra, si s tem pomagamo tudi na energijsko-miselno-čustvenem področju. Kdor se ne odloči za strogi post (ker ne sme ali noče), naredi veliko zase že s tem, da nekaj časa ne uživa predelane, vnaprej pripravljene hrane, temveč jé sveže lahke domače jedi in v tem času preprosto manj poje in več popije.

Na jetra deluje zelo zdravilno prav sveže zelena barva narave, zato nas sprehajanje v naravi močno umirja in osredinja. Na sprehodu smo pozorni zlasti na dihanje, to naj bo poglobljeno, a še vedno neslišno. Opazujemo prebujanje rastlinskega in živalskega sveta; ob tem hodimo počasi ter v sebi krepimo občutje hvaležnosti in sočutja do živih bitij. Med sprehodom lahko tudi meditiramo, pri tem smo zavestno osredotočeni na vsak svoj gib.

Miselno čiščenje

Zelo dobro se zavedamo, kako pomembno je ohranjati telesno snažnost in zanjo tudi redno skrbitmo. Kako pa je z umom? Čiščenje uma (misli in čustev) je prav tako potrebno in zaželeno, kot je potrebno vsakdanje prhanje.

Kdor pred spanjem za sprostitev gleda televizijo ali bere dnevni časnik, polni svoj že tako polni in razpršeni um še z dodatno vsebino. Ko se človek, na primer, veliko časa ukvarja z novicami, ki sprožajo v njem strah, se s tem povezuje s skupno zavestjo strahu drugih ljudi. S tem le krepi svoj strah ter nevede energijsko soustvarja vzroke zanj. Kdor je nagnjen k pesimizmu, z iskanjem »krutih resnic sveta« v sebi krepi občutek brezizhodnosti. Sprašuje se, kako bo v vsesplošni krizi, zdaj ko je še več ljudi brezposelnih, našel novo službo, in svojo notranjo moč zmanjšuje z usmerjanjem pozornosti in krivde na zunanji svet.

Eden od postopkov čiščenja uma je torej izklop televizije in drugih elektronskih naprav. Vsaj dvajset minut na dan v tišini, v meditaciji, odmerimo čiščenju svojega uma. V spomladanskem času namenimo temu še več pozornosti, sicer pa največ dosežemo, če čistimo um vsak dan. Zakaj? Številni se v meditacijo umikajo le takrat, ko imajo v življenju težave – na primer, v medsebojnih razmerjih, pri zdravju ali denarju. Takrat si vzamejo čas za meditacije in prosijo univerzum, Boga, angele, naj jim pomagajo. Ko kriza mine, pozabijo na meditacijo, dokler se znova ne srečajo s kako težavo in si morajo vzeti čas zase. Tako sebi in svojemu telesu namenjajo pozornost le, ko imajo čustvene ali telesne bolečine. Kdor se v meditacijo vrača le takrat, ko je v stiski, daje vedeti telesu in sebi, da se sliši in prepozna le v bolečini. Naša bit si želi zavestne pozornosti vsak dan in vsak trenutek, ne le ko zboli. Z rednim meditiranjem in urjenjem uma pripomoremo, da zaslišimo svojo notranjo višjo modrost, dosegamo notranje ravnotežje in krepimo notranjo moč. Ko um urimo, misli redno čistimo in se osredinjamo na tiste, ki v nas prebujajo živost, prebujamo v sebi svoj pravi brezmejni potencial in takrat najdemo tudi poti, po katerih svoj potencial zaživimo tudi v zunanjem svetu.

Opustite neuporabno

Če si predstavljate svoj um kot veliko hišo, polno reči, potem zlahka razumete, da je dobro misli in čustva, ki vam ne koristijo, opustiti. Stare zamere, ki jih ves čas pogrevate, so zagotovo ena od miselnih tvorb, ki jih je zelo dobro opustiti. Enako velja za občutke krivde, ko ste naredili kakšno napako, za obžalovanje, ko česa niste storili, jezo na starše, učitelje, nekdanje partnerje … to velja pravzaprav za vsako misel o preteklosti, ki vas »vleče navzdol«. V vaši hiši uma zanjo ne sme biti prostora, prav tako kot v vaši omarah ni prostora za stara oblačila, ki jih niste oblekli že več let.

Ko občutite kako čustvo, na primer žalost, ga preiskujte le toliko, da prepoznate misel, ki povzroča občutje žalosti. V tem toku misli je nekje skrita misel o vaši nemoči, in ta potrebuje vašo pozornost – le toliko, da jo zamenjate! Morda je niti ne bo treba zamenjati, saj boste spremembo dosegli samodejno – prepoznava sama spodbudi energijski premik.

Vsaka naša misel je odločitev, zato nikar ne mislite, da je misli težko spremeniti, ker ni. Treba jih je le prepoznati in ko jih prepoznate, se lahko tisti trenutek odločite za druge.

Napolnite se s pozitivnimi mislimi

V umu ni prostora za dve misli hkrati, zato namesto težkih misli izbirajte raje takšne, ki vas dvigajo. Naj bodo torej te čim bolj optimistične in polne vibracij ljubezni, hvaležnosti, sočutja, svobode in blaginje. V vseh nas je moč, ki jo svet šele spoznava, zato nikar ne mislite, če ste doslej v umu premlevali veliko negativnih mislih in doživljali veliko bolečih občutij, da vas enako čaka tudi v prihodnosti. Vaš jaz ni za vedno določen, je večno spremenljiv. Čedalje več je dokazov, da se lahko močno spremenimo celo v razmeroma kratkem času, če se tega le lotimo in začnemo svoj čas namenjati urjenju uma.

Vsakokrat, ko vaš um izreče misli žrtve in nemoči, mu zapovejte: Stop. Prižgite rdečo luč takšnim mislim in takoj izberite tiste, ki vas energijsko, čustveno in telesno okrepijo (četudi le za odtenek). Ko se vam na primer prismodi kosilo in v umu slišite: Slaba kuharica sem. Nikoli mi nič ne uspe, prepoznajte misel in jo spremenite: Pri tej kuhi sem bila z mislimi drugje. Zgodi se tudi najboljšim.− Ne dovolite si zaradi nekaterih dejanj okarati svojega celotnega obstoja (slaba kuharica) in se trajno zaznamovati za žrtev (Nikoli mi nič ne uspe).

Miselnega čiščenja se lahko lotite tudi z vizualizacijo v meditaciji. Predstavljajte si, kako zlata energija prečisti vse vaše telo od glave do pet in vas napolni. Lahko si predstavljate, da svoje težave energijsko potegnete iz sebe v mehurček pred seboj. Iz tega mehurčka nato potegnete vase le svojo moč, negativna energija pa naj se razprši in izgine. V umu si lahko z domišljijo celo ustvarite napravo za čiščenje miselnih vzorcev, a poskrbite, da se boste bolj osredotočali in vživeli v pozitivna čustva kakor na samo negativna. Zelo dobro je tudi ponavljanje pozitivnih afirmacij, a izbirajte takšne, ki jih boste resnično lahko začutili. Če afirmacije ne zmorete občutiti ali se ji celo upirate, ker je vaš um ne zmore sprejeti, na primer: Ljubim se, si lahko na primer govorite: Vsak dan čutim več ljubezni do sebe.

Vrstni red lahko tudi zamenjate

Čiščenje misli sem uvrstila za čiščenjem telesa, vendar ni nujno, da bi moral biti vrstni red takšen. Včasih se lahko lotimo telesnega čiščenja šele, ko zvišamo svojo vibracijo misli in čustev. Včasih ne vemo, kako močno nepretočno je naše telo, dokler se v našem umu ne zgodi premik, šele tedaj dobimo navdih in se lotimo postopkov, ki dolgoročno vplivajo na stanje našega telesa. Če se vam torej iz kakršnih koli razlogov telesno čiščenje upira, začnite najprej s čiščenjem misli. Predvsem se osredotočajte na željo po jasnosti, zavedanju in čistosti uma. V meditaciji polnite svoje telo s sijočo svetlobo in si pri tem pomagajte s pitjem vode.

 Katerina Jazbec, objavljeno v reviji AURA, januar 2012, št. 269

Slika: Bigstockphoto.com

Več ...