Z OZDRAVLJANJEM SE OSEBNOSTNO RAZVIJAMO – POGOVOR: Vida Gostenčnik, univ. dipl. psih.

Psihologinja in terapevtka Vida Gostenčnik pravi, da se lahko duhovne tehnike za osebno rast med seboj razlikujejo še bolj kot različne klasične psihološke in psihoterapevtske metode. Vendar je med obema prijemoma bistvena razlika: »Psihoterapevtski prijemi delujejo predvsem na mentalno človekovo raven, dobre tehnike za osebno rast pa v terapijo neposredno vključujejo tudi dimenzijo doživljanja.«

Zakaj ste se odločili, da ne boste opravljali dela klinične psihologinje, marveč raje zdravili z alternativnimi tehnikami?

Ko sem končevala študij psihologije, sem resno razmišljala, da bi se specializirala iz klinične psihologije. Zato sem se odločila, da bom opravljala prakso v Kliničnem centru v Ljubljani, na oddelku nevropsihologije, pridobila pa sem tudi certifikat iz transakcijske analize. Tako sem kmalu spoznala, da razne psihoterapije posamezniku sicer res pomagajo, da se zave vzrokov težav, a se zaradi tega še ne počuti bistveno bolje.

Iz psihologije in psihoterapije sem se veliko naučila in si tako pridobila globok vpogled v človekovo delovanje. Menim, da je ozaveščanje vzrokov težav eden prvih in pomembnih korakov na poti ozdravitve, a nikakor ne zadostuje in ni dovolj učinkovito. Zato sem strast do raziskovanja človeka potešila z raziskovanjem same sebe, se začela udeleževati različnih delavnic in na sebi preskušati tehnike za osebno rast, ki ljudem ne le pomagajo odpraviti t. i. simptome, temveč jim pripomorejo h kakovostnemu in srečnejšemu življenju.

Kot svetovalka in strokovnjakinja za upravljanje človeških virov sem se zaposlila v podjetju OK Consulting. Vodila sem projekte in kmalu začela združevati znanost in duhovnost, nasledek tega je bila delavnica z naslovom Duhovna inteligentnost. Nato sem nenadoma zbolela (akutno vnetje živca v hrbtenici, dve herniji diskusa, kalcinacije itn.). Obležala sem za več mesecev, dobršnega dela kože nisem čutila več kot mesec dni. Po mnenju zdravnikov bi mi lahko pomagala le operacija, a sem jo zavrnila ter se začela zdraviti s komplementarnimi metodami. Poleg ozdravitve je bil največji blagoslov, ki sem ga ob tem prejela, srečanje s čudovitimi zdravilci (tisti, ki so mi največ pomagali, so bili »iniciirani« v umetnost zdravljenja z uspešnim zdravljenjem svoje bolezni).

 Koliko pri zdravljenju in pomoči sočloveku koristijo duhovne tehnike za osebno rast v primerjavi z navadnimi psihološkimi prijemi?

Pri uporabi duhovnih tehnik in tudi klasičnih psiholoških prijemov je zelo pomembno, da terapevt pozna koristi in omejitve posameznega načina zdravljenja. Tako lahko natančneje predvidi, kateri način bo za katerega zdravljenca učinkovit. Hkrati se moramo zavedati, da je vsak posameznik enkraten in da je simptomatika le na videz enaka, vzroki za nastanek težav pa so pri vsakem človeku vsaj malo drugačni.

Čeprav se duhovne tehnike za osebno rast lahko med seboj razlikujejo še veliko bolj kot različne psihološke in psihoterapevtske metode med seboj, je med obema načinoma bistvena razlika: psihoterapevtski prijemi delujejo predvsem na mentalno človekovo raven, dobre tehnike za osebno rast pa v terapijo neposredno integrirajo tudi dimenzijo doživljanja. To pa je poglavitni razlog za prej omenjeni pojav – čeprav vemo, kaj je v otroštvu povzročilo neko »motnjo«, se zaradi tega še ne počutimo bistveno bolje. Vsekakor pa je psihoterapija ali kakšen drug psihološki prijem marsikdaj edina mogoča pomoč ljudem, ki zavračajo vse, kar je po njihovem mnenju preveč duhovno. Res pa je, da je prav v duhovnosti dandanes takšna zmeda, da je težko razločiti »zrnje od plev«. Veliko terapevtov namreč uporablja duhovne tehnike pomoči, ki utegnejo biti zaradi njihovega nezadostnega psihološkega znanja tudi nevarne.

 Koliko lahko naše slabe misli, navade, vedenjski vzorci in slabe vrednote pripomorejo k nastanku hudih psihofizičnih bolezni in poškodb?

Bolezni se najprej začnejo porajati na naših subtilnih, nevidnih ravneh in šele sčasoma preidejo na fizično raven. Izjema so seveda t. i. karmične bolezni ali bolezni, ki jih imamo »zapisane« v celičnem spominu že ob rojstvu. Zato je težko natančno vedeti, kdaj je neka bolezen ali poškodba zares nastala. Bolj kot (samo)obtoževati, se je bolj smiselno vprašati: Kaj je pravi izvor mojih slabih misli, strahu …? Ali Zakaj ne morem opustiti navade, ki mi škodi? … Samoobsojanje samozdravljenje ustavi − do sebe ne zmoremo biti več popolnoma iskreni, saj s tem, ko se na primer silimo v pozitivne misli, izvor bolezni še bolj potlačimo.

Pri delu z ljudmi opažam razna duhovna prepričanja, ki pogosto zbujajo občutke krivde − ti občutki pa so bolj zastrupljevalni, kot si lahko predstavljamo. S tem ne mislim, da je prav, da smo negativno usmerjeni, da obsojamo druge … temveč da je lahko bolj škodljivo, če menimo, da smo sami krivi za bolezen.

 Kako in kdaj ste si s pridobljenimi zdravilskimi izkušnjami pomagali tudi sami?

Kot sem že omenila, sem si vse konkretnejše bolezni (anoreksijo, hernije diskusa, kalcinacije, depresijo, vodne ciste) ozdravila sama, s pomočjo čudovitih zdravilcev, ki sem jih spoznala med samozdravljenjem. Vsaka bolezenska izkušnja je bila močna lekcija, ob njej sem se veliko naučila. Menim, da nam lahko pri samozdravljenju drugi pomagajo predvsem obuditi svojega »notranjega zdravilca«.

 Kako lahko zmožnosti svojega nezavednega (kot podpore pri ustvarjanju resničnosti) uporabljamo pri zdravljenju telesa, duše in duha?

Z njegovo pomočjo lahko odpravljamo različne fobije, reprogramiramo svoje slabe navade, pospešujemo celjenje, upravljamo z delovanjem avtonomnega živčevja, odpravljamo bolečino itn. To je zelo pomembno, saj se prav bolečine najbolj bojimo. Prepogosto uživamo sredstva proti bolečinam, ne da bi se pri tem zavedali, da nas ta oddaljujejo tudi od samih sebe, ne le od bolečine. Bolečina pa nam na ves glas govori, nas uči, kam in kako naprej.

Kako naj torej skrb za celostno zdravje prevzamemo sami? Ali nas lahko kdo nauči, kako naj to storimo?

Ne predstavljam si, kako bi lahko »nekoga naučili prevzeti skrb za svoje zdravje«. Pri tem je namreč pomembno, koliko je posameznik poučen, in koliko sam prevzema odgovornost za zdravje. To seveda ni tako preprosto, kot je slišati, še posebno pri hudih boleznih. Iz izkušnje vem, kako se počutimo, ko so bolečine res hude – takrat je najtežje ohraniti vero, da je vse mogoče in da lahko ozdravimo. V takšnih trenutkih zlahka pozabimo, da imamo vedno pravico izbrati način zdravljenja, saj navadno ne vemo, na koga se lahko pri tem obrnemo.

 Ali lahko zdravimo nekatere neozdravljive bolezni, kot sta rak in aids?

Za zdravljenje raka je kar nekaj zelo učinkovitih alternativnih načinov zdravljenja. Pri tem je pomembno, kašne vrste raka imamo. Pomembno je tudi, da vemo, da človeka ne ozdravi le ena stvar, marveč si je treba pomagati z različnimi ukrepi. Človek je namreč večdimenzionalno bitje – najbolj poznamo svojo telesno, čustveno in mentalno raven, drugih, subtilnejših, pa skoraj ne. Vzroki za bolezen so navadno na več ravneh, tudi najsubtilnejših. To dokazujejo primeri, ko posameznikom uspe odpraviti vse bolezenske znake, vendar pa se ti čez čas spet pojavijo v enaki ali drugačni obliki. Enako dokazujejo tudi nasprotni primeri t. i. »čudežnih« ozdravitev, ki so posledica posameznikove močne celostne preobrazbe. Takšno preobrazbo pogosto povzroči bližina smrti ali močna bolečina, ki človeka neposredno popelje na druge ravni njegove biti. Zato navadno posamezniki, ki le telesno ozdravijo, a pri tem ničesar ne spremenijo na drugih ravneh, najverjetneje znova zbolijo.

Ena izmed najučinkovitejših in znanstveno dokazljivih metod zdravljenja – z njo zdravijo raka in aids – je Beckov protokol, postopek, ki ga je razvil dr. Robert Beck. Veliko dokumentiranih začasnih izboljšav bolezni priča o ozdravitvah, doseženih s terapijami po Beckovem protokolu. Poleg tega je v ameriških vladnih dokumentih zdravilo za aids celo patentirano – to je mikroelektrična napetost (od 50 do 100 mikroamperjev), ki deaktivira virus HIV in je popolnoma neškodljiva za celice človeškega telesa, saj je to nižja električna napetost, kot jo imajo naprave, ki jih uporabljajo v medicini (npr. TENS). Dr. Beck je odkril preprost in poceni način, kako zdraviti aids, patentiral ga je dr. Kaali.

Po Beckovem protokolu poleg virusa HIV in drugih bolezni (hepatitisa A in B, herpesa B, kandide …), ki jih povzročajo različni virusi, bakterije, glivice in drugi patogeni, zdravijo tudi raka, še posebno raka prostate in ustja materničnega vratu. Uspešno zdravi tudi Chronovo bolezen, revmatični artritis, luskavico in tudi Alzheimerjevo bolezen. Beckov protokol, še posebno ena izmed štirih terapij protokola − elektrifikacija krvi, se je izkazal kot edini, ki učinkuje pri tako smrtonosnih boleznih, kot sta antraks in kuga. S terapijami po Beckovem protokolu namreč telo očistimo vseh patogenih (tudi malignih rakavih celic), uspešno ustavimo njihovo nastajanje in okrepimo imunski sistem. Tako poleg bolezni, ki jih povzročajo virusi, bakterije ali glivice, omenjene terapije zaradi povečanja moči imunskega sistema učinkovito zdravijo tudi mnoge druge bolezni.

Kaj je elektromedicina in kako se z njo zdravimo?

To je zelo široko in staro področje zdravljenja, znano že iz rimskih časov, ko so tedanji zdravilci odpravljali razne bolezenske znake z uporabo ribe, živega električnega skata … Čeprav se je od takrat elektromedicina zelo razvila – o tem pričajo knjige priznanih zdravnikov, kot so Robert O. Becker (The Body Electric), Adam Lively (Sing the body electric) in Carole Punt (Electricity for Health in the 21st Century) – so jo v nekem zgodovinskem obdobju odstranili iz izobraževalnega sistema uradne medicine.

Poznamo več načinov zdravljenja z elektromedicino. Sem sodijo tudi magnetne blazine, ki imajo predvsem protibolečinske, lahko bi rekli bolj splošne učinke zdravljenja kakor naprave Beckovega protokola, ki prav tako sodijo k elektromedicini. Povedano preprosto: elektromedicina zdravi z uporabo elektrike, energije, ki je primerljiva z življenjsko energijo, v kitajski medicini znana kot či, z energijo, ki ima veliko različnih oblik in imen in napaja vse življenje na zemlji.

 Je človek sploh lahko celostno popolnoma zdrav?

Življenje je proces, ki je nenehno »gibanje«, valovanje, torej spreminjanje. Bolezen je stanje neravnotežja, iz katerega se lahko učimo in tudi naučimo, kako naj znova dosežemo ravnotežje na višji ravni. Če nam to uspe, človek ozdravi, in ob tem osebnostno zraste (vsekakor lahko osebnostno zorimo tudi na druge, telesu prijaznejše načine).

Menim, da je popolno celostno zdravje mogoče doseči – ko se človek neprenehoma trudi za osebno rast in se razvija v sozvočju z »evolucijskim tokom«. Ko pa »začne počivati na lovorikah«, se največkrat zgodi, da ga prav telo spomni, da je prišel čas za naslednji korak v procesu osebne rasti. Verjamem, da nam telo vedno govori resnico, če nam le uspe, da ga razumemo, naša mentalna raven pa je po naravi mnogo bolj manipulativna in zavajajoča. Verjetno je tudi vsakdo izkusil, da nas čustva lahko zasvajajo in nam s tem onemogočajo, da z močjo svobodne volje stopamo po poti svojega poslanstva.

 Ste vi popolnoma zdravi?

Zanimivo – ko sem mislila, da sem popolnoma zdrava, sem čez noč zbolela … Zato zdaj, po nekaj uspešnih ozdravitvah, raje govorim o trenutnem počutju. Tega skušam čim bolj zavestno spremljati na več ravneh. Znova se začnem truditi za ravnotežje, ko opazim, da se z menoj nekaj dogaja. Moj cilj je nenehno delo na sebi in dinamično vzpostavljanje ravnotežja, še preden nastane telesno neravnotežje. Ker se zavedam, da sem lahko vedno še bolj zdrava, kot sem, in verjamem, da je mogoče staranje upočasniti ali nekako celo preprečiti (in da se v današnji družbi in razmeroma nezdravem okolju prehitro staramo), raje pravim, da sem s svojim psihofizičnim stanjem trenutno zelo zadovoljna in se odlično počutim.

xxx

KAJ JE BECKOV PROTOKOL, KAKO POTEKA IN DELUJE. KAJ POMENIJO T. I. »ŠTIRJE KORAKI DO POPOLNEGA ZDRAVJA«?

Dr. Robert Beck je razvil postopek, imenovan Beckov protokol, ki je učinkovita pomoč pri vzpostavljanju stanja popolnega zdravja, sestavlja pa ga kombinacija štirih terapij.

  1. Elektrifikacija/čiščenje krvi je najpomembnejši korak pri vzpostavljanju zdravja. Dokazano je, da električna mikronapetost v krvi onesposobi viruse, zajedavce, glivice, bakterije in druge patogene. To odkritje je staro že več kot sto let (znani so dokumenti o tem iz leta 1890). Ta zdravilni postopek je bil znova odkrit in predstavljen na prvem Mednarodnem simpoziju o kombiniranih terapijah v Washingtonu D. C., leta 1991 – predstavil ga je dr. Kaali ( iz Albert Einstein Collega of Medicine, New York). Za optimalno učinkovitost je priporočljivo uporabljati elektrifikacijo približno štiri tedne – pri tem dolžino terapije postopno povečujemo. Terapija ne povzroča neprijetnih, še manj bolečih občutkov. Je izredno varna, saj je električna napetost, s katero zdravi, manjša od električne napetosti terapije TENS, ki jo je odobrila AMA (American Medical Association).
  2. Koloidno srebro – poznavanje njegovih zdravilnih učinkov je še starejše. Dr. Beck opisuje njegovo delovanje kot »drugi imunski sistem«. Veliko raziskav dokazuje, da je koloidno srebro edina znana snov, ki uničuje na stotine virusov, bakterij itn., in je učinkovitejše kot kateri koli moderni antibiotik. Koloidno srebro odlično dopolnjuje elektrifikacijo krvi pri odpravi patogenov, saj varuje telo pred oportunističnimi okužbami. Primerno je za notranjo (pijemo) in zunanjo uporabo (na obolele predele ga lahko nanesemo z razpršilom, s kapalko ali prevezo).
  3. Magnetni pulzer po specifikacijah dr. Becka je naprava, s katero od zunaj usmerjamo magnetne pulze v predele limfnega sistema, vranice, ledvic, jeter … Tako nevtraliziramo hitro razvijajoče se in tudi latentne inkubirane zajedavce vseh tipov. Magnetni pulzer preprečuje, da bi se obolenje pojavilo; to se lahko dogaja tedaj, ko patogeni (virusi, bakterije, maligne celice itn.) nastajajo v limfi in tkivih ter se nato sproščajo v (prečiščeno) kri. Takšno zdravljenje je bistveno za popolno odpravo predvsem hujših bolezni in pospešuje razstrupljanje.

Uporaba permanentnih magnetnih polj, ne glede na njihovo jakost, ne učinkuje enako kot uporaba pulzirajočih magnetnih polj s povratnim elektromagnetnim valovanjem. Poglavitna razlika med delovanjem Beckove naprave in drugih znanih naprav za uporabo elektromagnetnih polj pri zdravljenju je v pulziranju magnetnega polja visoke intenzitete v natančno določenih časovnih presledkih. V tem se skriva tudi njegova učinkovitost pri zdravljenju hudih bolezni, na primer raka.

  1. Voda z ozonom, ki je bila ustrezno pridobljena, omogoča hitro, varno in popolnoma naravno celično oksidacijo brez tveganja poškodbe zaradi prostih radikalov. Z oksidacijo mrtvih in nevtraliziranih patogenov ter drugih »odpadkov« telo univerzalno razstrupimo. Dr. Beck priporoča, naj vsak dan popijemo dva ali tri kozarce vode z ozonom. Tako bomo telo očistili strupov brez prečiščevalnih dejavnosti – kot savnanja, telesne vadbe, uporabe metod za čiščenje jeter in ledvic, pitja zeliščnih čajev itn. Patogeni so anaerobna bitja, to pomeni, da v kisiku ne preživijo. V kisiku ne morejo živeti niti rakave celice niti večina znanih bolezenskih celic. Voda z ozonom pa s kisikom nahrani vsako telesno celico. Odstotek kisika v svoji krvi lahko tudi preverite – dve do tri minute po pitju vode z ozonom se boste počutili mnogo bolje, hkrati pa tudi vedeli, zakaj je tako – kisik je namreč sadež življenja.

xxx

Kdo je bil dr. Robert Beck

Robert Beck je bil doktor fizike in zelo spoštovan raziskovalec. Doktoriral je na Univerzi Južna Kalifornija in je bil tam tudi profesor. Svoje poklicno življenje je začel kot fotoreporter. V Hollywoodu je imel svoj fotografski studio. Med kariero pa je bil zaposlen tudi kot znanstvenik svetovalec na raziskovalnem inštitutu Eyring, kot svetovalec je deloval tudi pri Ameriški vojaški mornarici. V bistvu je bil vedno raziskovalec in izumitelj − imel je neizmerno strast za izumljanje in izpopolnjevanje izumov.

Raziskoval je delovanje subtilnih magnetnih polj in polj s skrajno nizkimi frekvencami, tako je nastala tudi naprava Bio-Tuner BT6 Pro. Njegova različica, t. i. naprava Brain Tuner, je uspešno odpravljala ali lajšala nespečnost, depresijo, anksioznost in odvisnosti. Zanjo je prejel nagrado fondacije John Fitzer. Dr. Beck je izumil in patentiral fotografsko bliskavico. Denar, ki ga je prejemal za patent, mu je omogočal udobno življenje “do konca dni”, vendar mu tega njegov raziskovalni duh ni dovolil.

Leta 1991 je slišal radijski prispevek o raziskovalnem projektu na Medicinski fakulteti Alberta Einsteina v New Yorku, ki je poročal o odkritju zdravljenja virusa aids z električnim tokom nizke napetosti. To je bil začetek Beckovega raziskovanja neskončnih možnosti za zdravljenje, ki ga omogočajo frekvence električnega toka in magnetnih polj; izid teh raziskovanj je naprava za elektrifikacijo krvi in pridelavo koloidnega srebra, magnetni pulzer ter uporaba vode z ozonom − z vsem tem je mogoče ozdraviti na stotine bolezni (tudi tistih, ki jih povzroča virus HIV, in različne oblike raka). Sam postopek se imenuje štirje koraki Beckovega protokola, ti pa pripomorejo k popolnemu telesnemu zdravju.

 Elena Danel, objavljeno v reviji AURA št. 258, februar 2011

Fotografija: Bigstockphoto.com

 

Več ...