ŠOLSKI USPEH ODVISEN TUDI OD DIHANJA

Marjan se v šoli le stežka zbere. Ne samo da pouku ne sledi dovolj zbrano, ampak mora tudi neprenehoma nekaj početi in tako moti pouk. Zdaj opazi nekaj zanimivega v sošolčevih laseh, naslednji trenutek že nekaj posebnega leze po podu. Da ne govorimo o tem, da mu kar naprej padajo na tla različne reči. Zdi se, da ga zanima vse drugo, le pouk ne.

Nemirnih učencev z učnimi težavami je čedalje več. Na vprašanje, zakaj je tako, ni lahko odgovoriti, ker so vzroki različni. V reviji Journal of the American medical Association pa so objavili članek, v katerem avtorji omenjajo tesno povezavo med težavami z otrokovo zbranostjo in težavami z dihanjem. Veliko staršev niti ne ve, da otrok ponoči težko diha, še manj, da je to lahko vzrok učnih težav.

Povezava med dihanjem in inteligenco

Študija, v katero so zajeli devetnajst otrok, starih od šest do devetnajst let, je pokazala jasno povezavo med slabim dihanjem in inteligenco. Otroci, ki so imeli težave z dihanjem med spanjem ali tudi podnevi, so se na testu inteligentnosti odrezali slabše.

V drugi študiji pa so slikali možgane otrok z dihalnimi težavami. Ugotovili so poškodbe živčnih vlaken v predelih leve možganske poloble, ki se navadno povezujejo z učenjem in spominjanjem. Niti zdravniki niti starši večinoma ne vedo, da so težave hiperaktivnega otroka v resnici težave z dihanjem, in če se te odpravijo, se izboljšajo tudi otrokove učne sposobnosti.

Smrčanje po navadi povezujejo s starejšimi osebami, vendar lahko smrčijo že majhni otroci. Če smrčijo vsako noč, to že vpliva na njihove možgane in jih zaradi pomanjkanja kisika, ki se pojavlja med smrčanjem, tudi prizadene. Tovrstne težave naj bi imel vsak dvajseti otrok. Težave z dihanjem lahko nastanejo zaradi povečanih mandljev, polipov v nosu, navade, da otrok diha skozi usta, in podobnega. Vendar je zmotno misliti, da otrok diha skozi usta zaradi prevelikih mandljev, temveč mandlji otečejo prav zato, ker otrok diha z odprtimi usti. Veliko koristnih nasvetov glede dihanja in zdravja lahko najdemo v knjigah o jogi, saj so jogiji izdelali cel sistem dihanja, imenovan pranajama, in ta je sestavni del hatha joge. Nekoliko več informacij o tem najdete tudi v knjigi Joga za zdravje.

Ana Jenko, objavljeno v reviji AURA št. 232, december 2008

Fotografija: Bigstockphoto.com

Več ...