ŠKODLJIVE SNOVI V JOGURTU

Jogurt je priljubljeno živilo milijonov ljudi po svetu, saj vsebuje veliko koristnih bakterij, vitaminov in drugih koristnih snovi. Analiza jogurtov različnih ameriških proizvajalcev, ki jo je opravil ugledni ameriški inštitut Cornucopia (The Cornucopia Institute), pa je pretresla kupce, saj si niso mislili, da so lahko v jogurtu tudi zdravju škodljive snovi.

Analiza je pokazala, da jogurti ameriških proizvajalcev vsebujejo tudi škodljive snovi in pretreseni nad takšnim odkritjem so se predstavniki inštituta celo pritožili ameriškemu Uradu za hrano in zdravila (FDA), saj jogurti ne ustrezajo več predpisanim merilom. Veliko jogurtov v ZDA vsebuje številne dodatke, večina teh dodatkov niti ni preverjena. Nekateri so celo škodljivi, vendar kot takšni niso navedeni na ovojnini.

Strokovni sodelavci inštituta so dve leti proučevali vsebino jogurtov vodilnih ameriških proizvajalcev in ugotovili, da za te jogurte ne moremo več reči, da so jogurti, še manj zdravo živilo. V njih so našli naslednje štiri nevarne sestavine:

Karagenan

Karagenan je polisaharid, ki ga pridobivajo iz rdečih morskih alg. Že štiri desetletja znanstveniki opozarjajo, da uporaba karagenana ni varna za uživanje, saj ga povezujejo z vnetji želodca in prebavil ter povečanim odstotkom črevesnih vnetij, razjed in celo malignih tumorjev. Toda proizvajalci jogurtov se za ta opozorila ne menijo in ga kljub temu dodajajo jogurtom.

Dimetil-polisiloksan

Uporabljajo ga v restavracijah kot sredstvo, ki preprečuje nastanek pene v fritezah, očitno pa ga dodajajo tudi jogurtu. Toda na ovojnini ni omenjen niti tedaj, če njegovi preostanki ostajajo v jogurtu. Svetovna zdravstvena organizacija je to snov razglasila za nenevarno, FDA pa dopušča, da se dodaja hrani s pomočjo formaldehida, znane spojine, ki povzroča oksidativni stres in povečuje tveganje zaradi poškodb imunskega sistema in raka.

HFC S-90

Ta škodljivi dodatek je različica visoko fruktoznega koruznega sirupa (HFCS), le da vsebuje še višjo količino HVC-ja. Po dolgoletni raziskavi univerze Princeton je uživanje HFCS-ja veliko nevarnejše od uživanja drugih enostavnih sladkorjev, kot je na primer saharoza. Raziskava je odkrila, da HFCS-90 poleg tega, da povzroča kopičenje maščob in tako pripomore k debelosti, povečuje tudi krvni tlak, pripomore k boleznim koronarnih arterij, diabetesu in raku. Proizvajalci navadno HFCS-90 navajajo na ovojnini kot fruktozo ali fruktozni sirup, ki sta naravna sladkorja iz sadja, vendar med naravnimi sladkorji in HFCS-90 je velika razlika.

Modificiran sladkor

Zelo predelanih oblik sladkorja prebavila ne morejo vsrkati. Trsni sladkor ali sladkorno peso proizvajalci obdelajo s klorovodikovo kislino, natrijevim hidroksidom in aktivnim ogljem, da bi se prečistil in tako ogrožajo človekovo zdravje.

Pravi jogurt je zdrava hrana, vendar samo, če je pridobljen iz mleka krav, ki se pasejo prosto, ne pa tedaj, ko so krave vse dni zaprte in jih poleg vsega hranijo še z gensko spremenjeno koruzo ali sojo, ali pa kravam ob senu dodajajo tudi sestavine, ki škodijo kravi in ljudem. Če želimo ohraniti zdravje, kupujmo ekološki jogurt brez umetnih dodatkov.

 

Snovi, ki se dodajajo jogurtu

Sladila

Navadni sladkor, fruktozni koruzni sirup, fruktoza, dekstroza in umetna sladila, kot je aspartam.

Utrjevalci

Karagenan, ksantan guma, modificirani koruzni škrob, škrob, pektin, želatina.

Barve

Umetne barve, barve iz sadja in zelenjave.

Vitamini in minerali

Nanodelci (titanov dioksid)

Arome

Naravne arome, jabolčna kislina, umetni sadni okusi. Pektin in naravne arome so dobra rešitev, vendar ne zmeraj. Gotovo ni zdrav pektin iz lupin limon, ki so jih prej obdelani s kemičnimi snovmi.

 

Marko Vesel, objavljeno v reviji AURA št. 316, januar 2016

Fotografija: Bigstockphoto.com

Več ...