S PIJAVKAMI SE VSE OZDRAVI – POGOVOR ROSTISLAV GUBIČ

Če vas boli glava ali hrbet, če vas muči slaba prebava ali če imate težave z visokim tlakom posežete po tabletah, ne da bi bili pozorni na njihove stranske učinke. Pred razvojem uradne medicine in razcvetom farmacije so si ljudje pri takšnih težavah pomagali z naravnimi prijemi. Zadnjih dvajset let, ko se čedalje bolj vračamo »nazaj k naravi«, se v medicini znova uveljavlja zdravljenje s pijavkami ali hirudoterapija (hirudo je latinska beseda za pijavko). Takšno zdravljenje je zelo učinkovito in brez nezaželenih stranskih učinkov. O zdravljenju s pijavkami smo se pogovarjali z dr. Rostislavom Gubičem, hirudo in manualniM terapevtom.

Dr. Gubič (priimek Gubych zapisuje kar po slovensko Gubič) prihaja iz Ukrajine in je zdravnik anesteziolog. Ob študiju medicine je končal še akademijo za tradicionalno medicino. Ko ga vprašam, zakaj ga je pritegnil še ta študij, pravi, da je bila tradicionalna medicina prva oblika zdravljenja bolezni, saj je naravna, šele potem sta se razvili uradna medicina in farmacija. Po diplomi je delal v javnem in privatnem zdravstvu in med podiplomskim izobraževanjem opravil še specializacijo za manualno terapijo, fizioterapijo in akupunkturo ter hirudoterapijo (zdravljenje z medicinskimi pijavkami). Zdravnik je dvaindvajset let, z zdravljenjem s hirudoterapijo se ukvarja več kot deset let. V Sloveniji je tri leta, to se mu pozna tudi po tem, da simpatično govori slovensko.

Zakaj se je odločil prav za pijavke, sem radovedna. Mirno in prepričljivo pove, da zato, ker se s pijavkami vse pozdravi, z izjemo raka v aktivni fazi in aidsa. Sicer pa so pijavke odlični naravni zdravniki in farmacevti hkrati. Po terapiji z njimi tudi ni vnetij, saj je njihov izloček naravni anestetik in antibiotik. Za dr. Gubiča so pijavke univerzalno, naravno zdravilo in pri zdravljenju z njimi ni stranskih učinkov.

Seznam bolezni in zdravstvenih težav, ki jih zdravi s hirudoterapijo, je dolg. Od bolezni srca in žilja do neplodnosti, od zamaščenih in zastrupljenih jeter do kožnih bolezni, od diabetesa do težav s hrbtenico in gibalnim sistemom ter kroničnih vnetij, če omenimo le nekatere.

Nič ne boli

Ne glede na to priznam, da mi pijavke na videz niso najbolj simpatične in vprašam, ali se kdo hirudoterapije boji. Dr Gubič pojasni, da za objektiven strah ni razloga, saj je terapija neboleča. Sicer se sliši »veliko«, da ima pijavka tri čeljusti in od dvesto do dvesto sedemdeset zob, vendar so to drobceni zobki iz hitina in tudi ugrizi, ki so videti kot črka Y, so majhni, od enega do dveh milimetrov. Zaradi anestetika, ki ga pijavka spusti ob ugrizu, jih ni čutiti nič bolj kakor pik komarja ali ugriz rdeče mravlje.

Čedalje bolj radovedna sem, a kljub temu ga še malo sprašujem o strahu. Dr. Gubič prizna, da so po njegovih izkušnjah ženske ob prvi terapiji bolj občutljive, in pravi, da če pacient želi, lahko tudi zapre oči. Sam naveže stik s pacientom, da mu začne zaupati in se sprosti, potem navadno ni težav. Zelo pomembno je, da je zdravnik prijazen, da nima samo glave na pravem mestu, temveč tudi srce, pravi.

Izkaže se, da je dr. Gubič pred anesteziologijo študiral psihiatrijo in psihologijo, sicer »bolj za sebe in svojo družino«, a če pacient pride na terapijo in ima »odprto dušo in glavo«, se lahko pogovorita. Razloži, da gre pri psihološkem strahu največkrat za slabe izkušnje in strah iz otroštva pred iglicami ali zdravniki. Podobno kot lahko kdo reče, da ne mara matematike ali geografije, vendar s takšnim človekom ni nič narobe, težava je bil profesor, ki v šoli tega znanja učencu ni znal dobro podati. Če je profesor prijazen in dobro razlaga, najde tudi ključ do učenčevega srca. Podobno je z našimi starši, ki nam z dobrim namenom prenašajo svoje izkušnje, vendar njihove izkušnje niso nujno prave za nas. Kot odrasla oseba vsak potrebuje močno voljo, da spremeni mnenje o določeni stvari in s tem povezano počutje, ki ga nezavedno hrani v podzavesti.

Najboljša prijateljica

Sliši se nenavadno, vendar je pijavka človekova prijateljica – vzame mu nekaj slabega ali nezdravega in podari nekaj dobrega, zdravega. Naenkrat mu odvzame od tri do največ pet mililitrov krvi in iz ranice, ki jo naredi, navadno še nekaj ur tečeta sokrvica in limfa, zato je treba nanjo dati gazo ali povoj. V tej tekočini so zgoščeni razni strupi, saj pijavka v krvi in telesu sproži razstrupljanje. Po prvih terapijah se tekočina izloča šest do dvanajst ur, po nekaj terapijah pa samo še povprečno štiri ure. Včasih so temu rekli, da odteka »huda kri«.

»Slina«, ki jo pijavka izloča v kri, zaradi encima hirudina raztaplja zlepljene krvne celice, številni koristni encimi pa pomagajo pri zniževanju sistoličnega in diastoličnega krvnega tlaka. Po terapiji s pijavkami začne v človekovem telesu nastajati zdrava in biološko dejavna kri. Priporočljivo je, da si pacient na dan terapije vzame nekaj časa za počitek, prve blagodejne učinke pa zazna že naslednji dan, saj se kri obnavlja še mesec in pol po zadnji terapiji.

Dr. Gubič poudari, da sta pri zdravljenju najpomembnejši motivacija in želja po ozdravitvi. Omeni primer gospoda, ki je utrpel kap očesnega dna in je skoraj oslepel na desno oko. Gospod je lovec in odvisen od vida. Zelo je bil motiviran in je na terapijo hodil vsak dan. Po šesti terapiji se mu je vid opazno izboljšal. Najprej je na tabeli za vid uspel razbrati samo prvi dve vrstici, potem je videl že črke v šesti vrstici. Z izidi je bil zelo zadovoljen. Videla sem tudi fotografije poteka terapije.

Okrevanje je bilo tako hitro, ker hirudoterapija deluje na več ravneh hkrati: protivnetno, obnavlja kapilarni sistem, optimizira sestavo krvi, okrepi prekrvitev telesnih organov, pospeši razstrupljanje telesa, izboljšuje dotok kisika v celice. Zelo spodbudi tudi imunski sistem, normalizira hormonsko stanje.

Dr. Gubič pove, da je hirudoterapija odlična za zdravljenje žilnih obolenj, za razstrupljanje krvi in jeter ter zdravljenje diabetesa. Zdravilne snovi, ki jih izločajo pijavke, odpravljajo zastoje krvi v venah, na celični ravni pa vplivajo na hormonsko ravnotežje in živce. Bioaktivne učinkovine pijavkine sline povzročijo, da se začnejo iz celičnih mikrokapilar izločati strupi, zato v celico spet začnejo neovirano dotekati kri, kisik in hrana. Pijavke odlično pomagajo tudi pri stomatitisih (vnetju zob) in raznih kožnih boleznih, na primer luskavici – težave se izrazito zmanjšajo.

Hirudoterapija je učinkovita tudi pri ženski neplodnosti, za katero uradna medicina porabi veliko zdravil in potrebuje veliko posegov. Med stopetdesetimi zdravilnimi snovmi (fermenti, hormoni in encimi), ki jih pijavka spusti ob ugrizu v telo, so tudi takšne, ki delujejo protivnetno in raztapljajo strdke. Pijavke so učinkovite tudi pri zdravljenju moške neplodnosti in tudi pri prostatitisu (vnetju prostate).

Pacientka s celiakijo (alergijo na izdelke iz bele moke in nekatere ogljikove hidrate), po hirudoterapiji nima več težav, tudi počuti se odlično in ima veliko energije. Dr. Gubiču je povedala, da se tako počuti, da bi zlahka hodila vsak dan na Triglav. Človek je po terapiji s pijavkami bistveno bolj odporen na okužbe, prehlade in obolenja. Tudi če zboli, veliko hitreje okreva.

Hirudoterapija je uspešna tudi pri bolečinah v sklepih, revmi in drugih težavah s kostmi. Dr. Gubič tem težavam sicer ne pravi bolezen, temveč meni, da so zaščitni odziv organizma. Vzrok osteohondroze (težav s hrbtenico) je po njegovem največkrat v tem, da zaradi pomanjkanja vode ni dovolj medvretenčne tekočine in so medvretenčni diski »presušeni«. Delovali naj bi kot opora med vretenci, bili naj bi močni in prožni, pri osteohondrozi pa so šibki in otrdeli. Če ni dovolj vode, ni prekrvitve, tkivo diskov se skrči in telo okosteni. Pijavke pomagajo prekrviti tkivo in tako prenoviti diske. Pri takih težavah svetuje pijavke, manualno terapijo, posebne vaje in dovolj vode oziroma tekočine. Če se človek ukvarja z rekreacijo ali športom ali če je bolan, mora spiti še enkrat toliko tekočine kakor če je zdrav ali če se premalo giblje.

Dr. Gubič izvaja hirudoterapijo tudi pri sebi. Po očetu je namreč podedoval krčne žile in si takšno terapijo naredi po potrebi.

Pijavke in akupunktura

Na spletu lahko preberemo, da je pijavka pametna in se kar sama odpravi po telesu in poišče pravo točko, kamor se prisesa. Dr. Gubič se s tem ne strinja. Pravi, da je on tisti, ki pijavko tako kot iglico pri akupunkturi namesti na določeno točko in ne pusti, da bi »sama hodila naokoli«. Biti mora samo na tistem mestu, kot hoče on.

Če bi moral nekomu svetovati terapijo z akupunkturo ali pijavkami, pravi dr. Gubič, bi izbral oboje. Ko pa se mora konkretno odločiti za eno od obeh terapij, se po navadi odloči za pijavke, ki jih namesti na določenih točkah, povezanih z obolelim organom in po ustreznih meridianih. Akupunktura se klasično izvaja z iglicami, ki se jih pusti v telesu dlje časa, pijavke (ki jih v takem primeru uporabi kot akupunkture iglice) pa pusti delovati le 15 do 20 minut. Razlika je tudi v tem, da se pri akupunkturi zgolj stimulirajo določene točke in energijski pretoki, s hirudoterapijo pa se zaradi snovi, ki jih izločajo pijavke, neposredno deluje na razstrupljanje in okrepi delovanje imunskega sistema. Pijavke so torej »dva učinka v enem«. Na zavodu Medin to terapijo tudi oglašajo kot hirudo akupunkturo.

Dr. Gubič sicer priporoča klasično hirudoterapijo, ki traja uro do uro in pol. Priporoča osem, deset, včasih celo dvanajst terapij, ki si sledijo v razmiku od enega do dveh dni. Razloži, da je to zato, ker je treba pri večini pacientov najprej očistiti zamaščena jetra in limfo, in za to je potrebnih od tri do pet terapij. Šele potem se posveti lokaciji oziroma težavi, ki pacienta najbolj moti: srcu, pljučem, prostati, jetrom …

Če naj bi bilo zdravljenje učinkovito, je treba ves cikel ponoviti še enkrat ali dvakrat. Dr. Gubič ne obljublja, da bo bolezen ali težava takoj odpravljena, temveč zgolj, da bo zdravljenje vsekakor uspešno, le malo bo treba potrpeti. Res pa je, da si danes večinoma želimo vse hitro in z malo truda in da nismo preveč potrpežljivi … Zato še enkrat poudari, kako zelo pomembna je človekova želja, da bi ozdravel.

Ženska po pijavkah cveti kakor roža

Povprašam še o uporabi pijavk v lepotne namene. Veliko reklamo za hirudoterapijo je naredila ameriška igralka Demi Moore, ki je v priljubljeni pogovorni oddaji na televiziji na vprašanje o svojem mladostnem videzu povedala, da lepoto vzdržuje s pijavkami. Na hirudoterapijo se enkrat na leto odpravi v Avstrijo.

Tudi dr. Gubič izvaja takšno terapijo, za katero pravi, da je »najboljša stvar«. Spremeni podkožno tkivo, da postane bolj napeto in je potem videti mlajše. Botoks uniči živce v koži, po pijavkah pa ženska cveti kakor roža. Učinek terapije se opazi že po treh, štirih terapijah, obraz je vidno pomlajen. Pripomnim, da verjetno ženske stojijo v vrsti za takšno terapijo. Doda, da tudi moški. Prizna, da jih v te namene tudi sam uporablja. Ko ga vprašam za letnico rojstva, mu tudi verjamem.

Pijavke pomagajo tudi pri odpravljanju celulita. Uporabljajo jih tudi za zdravljenje pri opeklinah pa tudi v rekonstrukcijski kirurgiji, odlične so kot priprava na poseg pa tudi po njem in pri zdravljenju brazgotin. Zelo se skrajša čas okrevanja po operaciji, manj je tudi zapletov.

Za pijavke ni omejitev

Zdravljenje in terapijo s pijavkami odsvetujejo ljudem z motnjo strjevanja krvi (na primer hemofilijo) in krvnimi boleznimi (razne anemije). Starostnih omejitev ni, lahko se jo uporablja že pri dojenčkih in vse tja do stoletnikov, kadar je to zaradi zdravstvenih razlogov potrebno.

Za konec pogovora dr. Gubič poudari, da s pijavkami ali manuelno terapijo pravzaprav ne zdravi, temveč le spodbudi pacientovo telo, da se zdravi samo, ker ve in je prepričan, da se je vsako telo zmožno ozdraviti in uravnotežiti samo. Ko medicina govori o homeostazi, označuje s tem ravnotežje v fizičnem telesu. Dr. Gubič se s pacienti tudi veliko pogovarja, saj je po njegovem mnenju vzrok večine, če ne vseh bolezni, na duševni in mentalni ravni. Če se to ne uredi, se tudi bolezni ne odpravi. Tudi če se zgodi nesreča, se ta zgodi z nekim namenom. Človek je pogosto že prej prejemal majhna opozorila ali svarila, a jih ni jemal resno. Zato dr. Gubič s pijavkami spodbuja človeško telo, ga zbuja in išče možnosti, da bi pacientu povrnil zdravje in notranji mir.

»Pacient me zanima kot celota. Že ob prvem obisku ugotovim, kakšne težave ima, nekaj ugotovim iz tega, kar mi pove in nekaj iz tega, ko ga opazujem. Rodili smo se, da bi bili srečni in uživali ljubezen ter živeli z nekim namenom. Pogosto živimo in ne vemo, zakaj živimo. Menim, da je največja sreča, če najdemo odgovor na to vprašanje,« konča.

***

 

Hirudoterapijo so uporabljali že v starem Egiptu. Kraljica Kleopatra naj bi si s pijavkami ozdravila neplodnost, uporabljala pa jih je tudi v lepotne namene – znane so slikarske upodobitve Kleopatre s pijavkami, ki ji kot uhani visijo z ušesnih mečic. Uporabljali so jih tudi Grki in Rimljani, zlata doba hirudoterapije pa je bila v osemnajstem stoletju, ko so jih uporabljali tako rekoč za vse tegobe. Zanimivo je tudi, da je bila tradicija uporabe pijavk v Sloveniji in še prej v Jugoslaviji zelo živa.

Slišala sem za gospo, ki se iz otroštva spomni, kako je njena stara mama v Prekmurju nabirala pijavke. Otroke je poslala, da so se igrali v plitvem močvirju, da so se pijavke pritrdile na njih, ko so prišli domov pa jih je z njih pobrala in jih potem uporabljala za zdravljenje drugih ljudi. Druga gospa mi je povedala, da je imela njena mama zmeraj doma kakšno pijavko, in ko jo je kaj bolelo, si jo je dala na boleče mesto in se tako zdravila.

Včasih so pijavke iz Jugoslavije celo izvažali, tako kot jih danes izvažajo Francija, Rusija in Ukrajina. Še leta 1950 je Jugoslavija izvozila 2800 kg pijavk. Lahko izračunate, koliko pijavk je to, če srednje težke medicinske pijavke, ki jih uporabljajo za zdravljenje, tehtajo od 1,5 grama do 3 gramov, tiste, ki jih uporabljajo v lepotne namene in so veliko manjše, pa od 0,1 do 0,5 grama.

Uporaba medicinskih pijavk danes doživlja prerod. Uporabljajo jih v mikro- in rekonstrukcijski kirurgiji. V nekaterih evropskih državah, na primer v Avstriji, Nemčiji, Italiji in na Madžarskem so medicinske pijavke certificirane kot zdravilo in jih lahko s samoplačniškim receptom dobite tudi v lekarni, ena stane osem evrov. Vendar lahko z njimi zdravijo le zdravniki z dodatno strokovno izobrazbo, s specializacijo za zdravljenje z medicinskimi pijavkami.

Barbara Škoberne, objavljeno v reviji AURA, november 2014, št. 302

 

 

Več ...