S KITAJSKO SOMATSKO ZNANOSTJO V PRIHODNOST

Večina ljudi je že slišala za raziskave parapsiholoških pojavov na Zahodu in Rusiji, malo pa jih ve, da te pojave v zadnjih desetletjih proučujejo tudi na Kitajskem. Kitajska je bila od nekdaj za nas, zahodnjake, dežela skrivnosti. O skrivnostni deželi je pripovedoval že Marko Polo, od tam so prišle tudi stvari, ki jih Evropejci še nismo poznali: kompas, smodnik, svila, prvi papirni denar in še številne druge. Tudi akupunktura, ki je še danes za marsikoga nerazumljiva skrivnost, čeprav jo je kot metodo zdravljenja priznala Svetovna zdravstvena organizacija, skrivnost pa je še zmeraj temelj akupunkture, energija či.

Leta 1979 je kitajski dnevnik Sechuan Daily objavil prispevek o dvanajstletnem dečku Tang Yu-ju, ki je lahko bral besedila tako, da jih je prislonil ob uho. Kmalu so se iz vse Kitajske oglašali otroci, ki so to prav tako zmogli. Za nenavadne sposobnosti kitajskih otrok so kmalu zvedeli tudi raziskovalci nenavadnih pojavov v Združenih državah Amerike, in se leta 1981, pod vodstvom Stanleyja Krippnerja, iz inštituta Saybrook v San Francisku, odpravili na Kitajsko. Med njimi je bil tudi Hal Puthoff, začetnik ameriškega vojaškega programa urjenja nadčutnega zaznavanja objektov na daljavo (remote viewinga). Ameriški raziskovalci so tudi raziskovali kitajske otroke, ki so lahko prebirali pismenke na kosu riževega papirja, zaprtega v škatli, ali skritega kako drugače. Te sposobnosti pa Kitajci niso imenovali jasnovidnost, temveč »sposobnost upravljanja s posebnimi sposobnostmi človeškega telesa«.

Posebne telesne sposobnosti

Na Kitajskem danes intenzivno raziskujejo redke sposobnosti, ki jih imajo posamezniki. Tako je dr. Wei Nengrun, podpredsednik Kitajskega parapsihološkega združenja in predavatelj na univerzi Wu Han že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja na Inštitutu za mejna področja psihologije in mentalno higieno v Freiburgu v Nemčiji, poročal o raziskavah na otrocih, ki so jih opravili v strogo nadzorovanih razmerah. Otroci so bili sposobni z več kot 80-odstotno natančnostjo prepoznati risbe, številke in črke, ki so jim jih prislonili ob uho.

Nemški fizik Stefan Buchman je pod nadzorom Weia Nengruna sodeloval v poskusih s Kitajkama Xiong Jie in Li Hong-wu. Kitajki sta bili sposobni prepoznati ne samo kitajske pismenke, temveč tudi črke latinične pisave ali preproste risbe, ki so jim jih napisali na kos papirja, tega večkrat prepognili in jim ga dali pod pazduho ali pod koleno. Kar sta zaznali, sta narisali na papir. Zelo uspešni sta bili ne samo pri zaznavanju pismenk in črk, temveč tudi pri prepoznavanju števil, skic predmetov in podobnem.

Raziskave, opravljene na ameriški univerzi Stanford, so pokazale, da ima v nekem narodu posebne sposobnosti približno odstotek ljudi. Če to drži tudi za Kitajsko, potem bi to pomenilo, da ima tam takšne sposobnosti več kot 10 milijonov ljudi.

Somatska znanost

Kitajci so se kmalu navdušili nad raziskovanjem posebnih sposobnosti, začeli so proučevati tudi psihokinezo. Pokazalo se je namreč, da nekateri otroci niso bili samo sposobni prebirati skritih pismenk, temveč tudi zvijati žico in premikati kazalce na uri. Te pojave so tudi proučevali v laboratoriju univerze Yun Nan.

Nekoč so preverili trinajstletnico, ki je trdila, da lahko zgolj z mislimi odpre vrata. Eksperimentatorka je v ta namen kupila posebno ključavnico, s katero je zaklenila vrata, ključ pa hranila v žepu svojega plašča. Po petnajstih minutah močne zbranosti je deklica dejala, da je ključavnica odprta, in res je bila.

Poskuse z ljudmi s posebnimi sposobnostmi je zlasti podpiral Qian Xuesen, »oče kitajske vesoljske in jedrske tehnologije«. V prvi polovici dvajsetega stoletja je študiral na uglednem kalifornijskem tehnološkem inštitutu MIT v Bostonu, pozneje pa se zaposlil v laboratoriju Jet Propulsion Laboratory kalifornijskega MIT-a, kjer je napredoval, in postal vodilni profesor za reaktivni pogon in razvoj raket. Leta 1955 se je na svojo željo vrnil na Kitajsko, čeprav so to Združene države Amerike zelo obžalovale. Še danes so tam prepričani, da brez njega Kitajski ne bi uspelo tako kmalu postati jedrska in vesoljska sila. Prav Qian Xuesen je na Kitajskem med prvimi opozoril, da so zunajčutni in psihokinetični pojavi samo stranski učinki življenjske energije či. Menil je, da morajo kitajski znanstveniki začeti proučevati kitajsko tradicionalno medicino, či gong in človekove sposobnosti. Če se bodo usmerili v to, bo prišlo do nove revolucije v znanosti in tehnologiji, spremenila se bo prihodnost človeštva. Qian Xuesen je napovedal novo, tako imenovano somatsko znanost. Spremembe, ki naj bi jih prinesla, naj bi bile celo večje kakor tiste, ki so bile posledica relativnostne in kvantne teorije.

Zdenka Novak Slovljan; objavljeno v reviji AURA, maj 2015, št. 309

 

Več ...