S FOTOGRAFIJO NAD RAKA

Aleksandar Tomić, profesor fizike na Strojni fakulteti v Beogradu, je izdelal računalniški program, ki na podlagi digitalne fotografije odkrije tumor, celo tako majhen, kot je vrh šivanke. Ker mu za svoje raziskave v Srbiji ni uspelo dobiti denarja, je njegove raziskave nazadnje financirala ameriška družba, zdaj lastnica šestih patentov za njegov izum.

Zamisel in dosežki

„Vse se je začelo, ko je raziskovalna skupina, v kateri smo bili prof. Đuro Koruga, dr. Jadran Bandić, inženir Željko Ratkalj in jaz, na Strojni fakulteti v Beogradu, od leta 2009 do 2011, razvijala novo, povsem varno metodo za zgodnjo diagnostiko kožnega raka. Po letu 2011 sem raziskave nadaljeval sam, brez vsake podpore. Zadevo sem razvil do popolnosti in metodo razširil še na odkrivanje drugih vrst raka, potem pa me je pri mojih prizadevanjih podprla ameriška družba. O izsledkih sem oktobra letos poročal na sedmem kongresu integrativne medicine v Beogradu, in zbudil velikansko zanimanje strokovnjakov z vsega sveta,“ pripoveduje prof. Tomić.

Znanstvenik pojasnjuje, da je njegova metoda kombinacija Ramanovih spektrov, ki jih uporabi pri digitalnih posnetkih. „Z zdravniki specialisti in inženirji smo preverjali različne možnosti, kako pridobiti podatke o stanju vzorcev, ki smo jih posneli z digitalnim fotoaparatom. Metodo smo preverili na približno 6000 vzorcih. Zamišljena je tudi tako, da bo lahko bolnik sam poslal fotografijo, ki jo je posnel z digitalnim fotoaparatom z ustrezno resolucijo, v presojo skupini strokovnjakov. Na podlagi spektra se izoblikuje diagram, ki z 99-odstotno zanesljivostjo pokaže, ali gre za tumor, v kakšni fazi je, ali se razvija ali miruje, in koliko nujna je operacija,“ poudarja Tomić.

Na podlagi fotografije čela se lahko odkrije tudi tumor v možganih. Prednosti metode dr. Tomića je, da biopsija ne bo več potrebna, kar je zelo dobra novica, saj biopsija lahko v nekaterih fazah raka drastično poslabša stanje. Tudi preskave z rentgenom ne bodo potrebne, tako bo bolnikom prihranjeno škodljivo sevanje. Metoda bo za splošno rabo na voljo čez približno leto dni.

 Vir: Kurir, objavljeno v reviji AURA, december 2014, št. 304

Več ...