S CELOSTNO TERAPIJO DR. BUDWIGOVE PROTI RAKU

Danes skoraj ni družine, v kateri ne bi imeli vsaj v širšem sorodstvu družinskega člana, obolelega za rakom. Pred poplavo rakavih obolenj omaguje tudi uradna medicina, vendar vztraja pri svojem zdravljenju: obsevanju, kemoterapiji, zdravilih, kirurških posegih. Toda ali so res to edini mogoči načini zdravljenja?

Rakave bolnike je zelo uspešno zdravila Nemka dr. Johanne Budwig (1908–2003). Diplomirala je iz farmacevtske kemije in fizike in iz obeh ved tudi doktorirala. Bila je višja strokovnjakinja za zdravila in maščobe na Nemškem državnem inštitutu za zdravstvo, odgovorna za odobritev zdravil, sicer pa sprejemljivega duha, vedoželjna in vztrajna. Posebno zavzeto je iskala zdravilo za obolele za rakom in proučevala maščobe. Prva na svetu je ugotovila, da so maščobe sestavljene iz različnih maščobnih kislin in da ni vseeno, katere maščobne kisline uživamo. Če uživamo napačne, oviramo celično dihanje, zastrupljamo kri in limfo ter onemogočamo vitalne funkcije telesa. Večino življenja je raziskovala vpliv maščob na zdravljenje tumorjev ter z nenehnim raziskovanjem in preverjanjem razvila posebno vrsto prehranske terapije – oljno-proteinsko dieto. Njena dieta je postala pomemben, vendar ne edini del zdravljenja, saj je menila, da je treba bolnike zdraviti celostno – se posvetiti prav vsem področjem človeškega življenja, ker je človek telesna in duhovna celota, predvsem pa v nenehnem stiku z okoljem in naravo ter njenim zakonitostmi.

Sedemkrat so jo predlagali za Nobelovo nagrado; ni je dobila, saj je bila trn v peti zdravniškim in industrijskim lobijem, predvsem zaradi izjav o nevarnosti pregretih maščob za človekovo zdravje ter pogledov na raka in njegovo zdravljenje. Kot poznavalka kvantne fizike je dr. Budwigova dojela, da je bistvo zdravja v pravilnem pretoku energije skozi celico in pravilnem celičnem dihanju. Prizadevala si je rakave celice spraviti v stanje normalnega, aerobnega delovanja, v nasprotju z uradno medicino, ki skuša rakave celice uničiti. Ni odobravala obsevanja, kemoterapije, niti hormonskega zdravljenja trebušnega raka. Menila je, da kemoterapija sicer uničuje tumor, vendar hkrati tudi žive celice in celotno osebo. Vse, kar moti rast, je pogubno, saj je rast temeljna življenjska funkcija in del življenjskih procesov v telesu. Trdila je, da se s slabim sredstvom ne da doseči nič dobrega.

Veliko priznanja je dobivala od številnih bolnikov, ki jih je zdravila kot zdravilka, vendar so se ti morali odločiti, za zdravljenje po načelih uradne medicine ali po njeni metodi, saj kombiniranega zdravljenja ni odobravala.

Zaradi njenih izjemnih uspehov danes celo nemška zdravstvena zavarovalnica priznava zavarovancem del stroškov pri zdravljenju z njeno metodo. Dr. Budwigova je veljala za nesporno avtoriteto pri zdravljenju rakavih bolnikov in za izvedenko za maščobe in prehrano.

 

Oljno-proteinska dieta po dr. Budwigovi

Po mnenju dr. Budwigove morajo biti v prehrani zastopane vse temeljne prehranske sestavine: ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe. Maščobe so bistvene, saj so nujne za vsako življenjsko funkcijo. So snovi, ki upravljajo vse življenjske procese, uravnavajo vitalne funkcije, rast in vsrkavanje sončnih žarkov. Vitamini, elementi v sledeh in drugi ne morejo pomagati človeku, ki mu je škodovalo uživanje slabih maščob. Zdravljenje ne pomaga, dokler se ne ozdravijo poškodbe. Po njenem mnenju so srčni napad, zastoj srca, zamaščena jetra z nepravilnim delovanjem žolčnika, nastanek tumorjev, arterioskleroza, revmatična obolenja, suhe sluznične membrane, tudi v želodcu in črevesju, posledice pomanjkanja maščob.

Kar zadeva maščobe, je laneno olje tisto, ki zagotavlja človeku zdravje, vendar je treba paziti, kako se pripravlja in se nikakor ne sme segrevati in hraniti na svetlobi. Maščobe iz olja lanenega semena so bogate z elektroni, ki s svojim elektronskim nabojem privlačijo beljakovine, se z njimi združijo. Primerne beljakovine za združevanje so v nepasterizirani skuti, zato so prav mešanice iz nepasterizirane skute in lanenega olja temelj njene oljno-proteinske diete. Med recepti je več kot 500 različic.

Ta dieta je zaradi svoje učinkovitosti pri zdravljenju rakavih in drugih bolnikov zbudila tudi pozornost medicinske stroke. Bolnišnica Mariposas, Torremolinos iz Malage v Španiji, ki zagotavlja ozdravitev tumorjev, ima med svojimi terapijami tudi oljno-proteinsko dieto dr. Budwigove.

 

Priporočila dr. Budwigove za zdravljenje in preprečevanje raka

Vsakega bolnika je treba obravnavati individualno. Odločilna je predvsem sprememba prehrane, in sicer prehod na oljno-proteinsko dieto, vendar ne samo to, saj mora človek zaživeti čim bolj v skladu z naravo. Dr. Budwigova ne priporoča joge, teka ali kolesarjenja, saj se mora bolnikovo telo spočiti, boljši je zen. Zdravljenec mora seveda tudi delati, vendar po svojih močeh.

Da bi preprečili raka, naj ljudje uporabljajo predvsem laneno olje. Bolniki potrebujejo »dobre« maščobe, to so večkrat nenasičene, ki se lahko prebavijo in presnovijo in zaradi katerih se maščobe s kisikom spreminjajo v energijo, to omogočajo le semenska olja, predvsem laneno. Zelo pomembno je, da uporabljamo maščobe in beljakovine najvišje kakovosti.

Odsvetuje meso iz trgovine, lahko se uživa samo sveže meso, nič zamrznjenega. Najboljše bi bilo, če bi ljudje tudi sami pekli kruh in nanj namazali oleolux. Oleolux se lahko doda tudi zelenjavi. Tudi sadni in zelenjavni sokovi, ki jih dr. Budwigova zelo priporoča, so najboljši, če jih pripravljamo sami. Piti je treba tudi veliko vode, dva do tri litre na dan. Krompir in sir sta dovoljena.

Oblačiti naj bi se samo v tkanine iz naravnih vlaken, ker sintetične vsrkavajo preveč energije. Dobro delujejo tudi dragi in poldragi kamni. Pomemben je reden spanec, saj veliko ljudi, obolelih za rakom, ponoči predolgo bedi, zjutraj pa predolgo spi.

Zjutraj in zvečer priporoča kozarec zeljnega soka, dobra je tudi sirotka. Sveže zelenjavne in sadne sokove naj bi pili večkrat na dan.

Oreški, predvsem orehi in brazilski oreški, naj ne bodo le občasni prigrizek, temveč bistvena sestavina prehrane. Priporočljiva je tudi sezonsko sveža, pozimi pa posušena zelenjava.

 

Kaj je bolnikom prepovedano

Prepovedane so vse maščobe, razen olja iz lanenega semena in oleoluxa. Maslo in margarina sta prepovedana.

Prepovedan je beli sladkor in vsi izdelki iz belega sladkorja. Dovoljen je naravni sladkor, kakršen je v sadju. Dosledno se je treba ogibati vsem vrstam klobas in predelanemu mesu, slaščičarskim izdelkom, vsej konzervirani in predelani hrani.

 

Ribje, oljčno in drugo olje

Nekdaj zelo cenjeno ribje olje je bilo koristno zaradi večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Potem so ga začeli pregrevati, da bi mu podaljšali trajnost – tako obdelano pa je škodljivo. Enako velja za večino olj v ribjih konzervah.

V oljčnem olju je najpomembnejša sestavina oleinska kislina, vendar tisti, ki jim manjkajo esencialne maščobe, te kisline ne morejo absorbirati, zato je po

mnenju dr. Budwigove reklama o izredni koristnosti oljčnega olja zgrešena. Ta maščoba ni škodljiva, ni pa prav koristna v evropskih prehranskih razmerah. Maščobne kisline v oljčnem olju niso življenjsko pomembne, v telesu se lahko porabijo le ob esencialnih maščobnih kislinah. Koristno je zgolj tisto oljčno olje, ki je takoj shranjeno v temno embalažo in ni bilo v stiku z zrakom, vendar je takšnega olja v prodaji manj kot odstotek in še zelo težko ga je dobiti.

Oleinska kislina ima le eno nenasičeno vez, sončnično in laneno olje pa imata več nenasičenih vezi, večkrat nenasičene kisline pa so pomembne predvsem za možgane in druge življenjsko pomembne procese. Bipolarnost ene dvojne vezi pri oljčnem olju je šibkejša kot pri sončničnem, ki ima dve dvojni vezi. Oljčno olje ima manjšo stopnjo nenasičenih maščobnih kislin kakor druga semenska olja. Olje iz lanenega semena zmeraj dela čudeže, saj telesu omogoča, da črpa kisik in ga uporablja.

 

Živila, ki jih priporoča dr. Budwigova

 

Mešanica iz nepasterizirane skute in lanenega olja

Tri jedilne žlice olja iz lanenih semen (kupite samo laneno olje, ki je bilo zavarovano pred vplivom svetlobe in zraka, drugače je škodljivo!) vlijte v 100–125 g nepasterizirane skute, dodajte 2 žlici mleka in počasi mešajte (lahko tudi z mešalnikom), dokler se olje povsem ne vpije v zmes. Da bi dobili vsak dan različen okus, dodajajte različno sadje, oreške, semena …

 

Linomel

Ta izdelek je ustvarila dr. Budwigova in ga zaščitila kot blagovno znamko. Naprodaj je samo v Nemčiji, vendar ga lahko pripravite sami in sicer takole:

V kavnem mlinčku zmeljite laneno seme (meljite zelo kratek čas, da se ne pregreje) in dodajte čim bolj naraven med, kar ga lahko dobite. Približno razmerje je 6 delov lanenega semena in 1 del medu.

 

Oleux (oljno-maščobna osnova)

Sestavine: 250 g kokosove maščobe

1 čebula

10 strokov česna

125 ml olja iz lanenih semen

Sesekljajte pol srednje velike čebule in jo nekoliko prepražite na 250 g kokosove maščobe, segrete na 100 stopinj. Pražite približno 15 minut, dodajte 10 strokov česna in pražite še tri minute. Precedite in stisnite maščobo skozi sito v 125 ml olja iz lanenih semen, ki ste ga pred tem pol ure ohladili v zamrzovalniku. Shranite v hladilniku in zaužijte v majhnih odmerkih.

Daja Kiari, objavljeno v reviji AURA, novembra 2009, št. 243

 

Več ...