RECEPTI ZA ČILO TELO – ZELENJAVNI “PUDINGI”
RECEPTI ZA ZELENJAVNE »PUDINGE«
Zelo pomembno je, da uživamo čim več raznovrstnega zelenja. Pokusite toliko različnega zelenja kot ga lahko. Če se boste omejili na isto zelenje, se boste zelenih kašastih sokov tudi naveličali. Da zelenje menjavate, pa je pomembno tudi zato, da bi se ognili kopičenju alkaloidov iz iste rastline, saj so alkaloidi zdravi le v majhnih količinah, zato moramo biti pri njihovem uživanju zmerni. Raznolikost je začimba življenja iz številnih razlogov.
Najbolj priljubljeni puding za začetnike
V mešalniku dobro premešajte:
1 skodelico artičoke
1 jabolko
1 banano
1 vejico mete
4−5 datljev
2 žlički prahu iz trpotčevih semen[1]
2 skodelici vode
Količina: približno dva litra
Puding iz zelene in papaje
V mešalniku dobro premešajte:
5 stebel zelene
1 olupljeno papajo, odstranite semena
1 skodelico rdečega grozdja
½ skodelice špinače
Okrasite s koščki sadja.
Količina: približno liter
Zeleni vaniljin puding
Zelo radi ga imajo otroci.
V mešalniku dobro premešajte:
1 skodelico artičoke
1 banano
1 jabolko
semena, nastrgana iz enega stroka sveže vanilje
1 majhno ekološko limono z lupino vred
Postrezite v lepih kozarcih in okrasite s svežim sadjem.
Količina: približno liter
Borovničev puding
V mešalniku dobro premešajte:
1 steblo zelene
2 skodelici svežih borovnic
1 banano
2 skodelici vode
Količina: približno liter
[1] V Sloveniji se prodaja tudi pod angleškim imenom psyllium husk powder.
Objavljeno v reviji AURA, avgust 2015, št. 311