RECEPTI ZA ČILO TELO

 

Zeleni smuti je sadni smuti z dodanim presnim listnim zelenjem, pripravljen v mešalniku, po okusu podoben sadju, po videzu zelen. Čeprav je zelenje izredno hranilno, ljudem večinoma ne ugaja in ga ne zaužijejo dovolj. Če pa zelenju dodamo sadje, mu zelo izboljšamo okus, hkrati pa je to tudi zvijača, kako pojesti več sadja. Nekateri ljudje uživajo premalo sadja in zelenja, in tako so zeleni smutiji okusen način, kako zadostiti potrebam po obeh.

 

Začinjena juha iz kopriv

V mešalniku dobro premešajte:          

1 skodelico pekočih kopriv

2 stebli zelene

1 skodelico svežega peteršilja

1 skodelico mladega česna (rastlino)

sok 1 limone

1 rdečo papriko

1 srednje velik paradižnik

1 avokado

2 skodelici vode

Količina: približno dva litra

 

Kremna ingverjeva špinača

 V mešalniku dobro premešajte:

2 skodelici špinače

1 hruško

1 jabolko

½ avokada

1 rezino ingverja (približno 2 centimetra)

2 skodelici vode

Količina: približno liter in pol

 

Koriandrova začinjena juha

 V mešalniku dobro premešajte:

2 skodelici koriandra (rastline)

2 stebli zelene

5−7 listov rimske solate

4 paradižnike

1 avokado

sok 1 limone

½ paprike jalapeno (ali katere druge pekoče)

2 skodelici vode

Količina: približno dva litra

 

Koprc-origanova juha

 V mešalniku dobro premešajte:

1 skodelico regrata

5−7 listov rimske solate

1 kumarico

1 avokado

1 skodelico mladega česna (rastlino)

½ skodelice koprca (rastlino)

½ skodelice origana (rastlino)

sok 2 limon

3 skodelice vode

Količina: približno dva litra

 Iz knjige: Victoria Boutenko, Zeleno za življenje

Pomarančno-makov kolač

 1 pomaranča, olupljena, razkosana in zamrznjena

1 pomaranča z lupino

2 žlici agavinega sirupa ali medu

2 žlici makovih semen

½ avokada

1½ skodelice mandljevega mleka

blago zelenje

Iz knjige: Kristine Miles Biblija zelenih smutijev

Objavljeno v reviji AURA, april 2015, št. 307

 

 

Več ...