RECEPTI ZA ČILO TELO
Zeleni smuti je sadni smuti z dodanim presnim listnim zelenjem, pripravljen v mešalniku, po okusu podoben sadju, po videzu zelen. Čeprav je zelenje izredno hranilno, ljudem večinoma ne ugaja in ga ne zaužijejo dovolj. Če pa zelenju dodamo sadje, mu zelo izboljšamo okus, hkrati pa je to tudi zvijača, kako pojesti več sadja. Nekateri ljudje uživajo premalo sadja in zelenja, in tako so zeleni smutiji okusen način, kako zadostiti potrebam po obeh.
Začinjena juha iz kopriv
V mešalniku dobro premešajte:
1 skodelico pekočih kopriv
2 stebli zelene
1 skodelico svežega peteršilja
1 skodelico mladega česna (rastlino)
sok 1 limone
1 rdečo papriko
1 srednje velik paradižnik
1 avokado
2 skodelici vode
Količina: približno dva litra
Kremna ingverjeva špinača
V mešalniku dobro premešajte:
2 skodelici špinače
1 hruško
1 jabolko
½ avokada
1 rezino ingverja (približno 2 centimetra)
2 skodelici vode
Količina: približno liter in pol
Koriandrova začinjena juha
V mešalniku dobro premešajte:
2 skodelici koriandra (rastline)
2 stebli zelene
5−7 listov rimske solate
4 paradižnike
1 avokado
sok 1 limone
½ paprike jalapeno (ali katere druge pekoče)
2 skodelici vode
Količina: približno dva litra
Koprc-origanova juha
V mešalniku dobro premešajte:
1 skodelico regrata
5−7 listov rimske solate
1 kumarico
1 avokado
1 skodelico mladega česna (rastlino)
½ skodelice koprca (rastlino)
½ skodelice origana (rastlino)
sok 2 limon
3 skodelice vode
Količina: približno dva litra
Iz knjige: Victoria Boutenko, Zeleno za življenje
Pomarančno-makov kolač
1 pomaranča, olupljena, razkosana in zamrznjena
1 pomaranča z lupino
2 žlici agavinega sirupa ali medu
2 žlici makovih semen
½ avokada
1½ skodelice mandljevega mleka
blago zelenje
Iz knjige: Kristine Miles Biblija zelenih smutijev
Objavljeno v reviji AURA, april 2015, št. 307