RECEPTI – Smutiji in sir iz oreškov makadamije

Smuti (smoothie) je gosta pijača – sadje in/ali zelenjava, zmešana v mešalniku z vodo, sokom, jogurtom ali mlekom (pravim ali iz oreškov). Indijski lasi, kremasta zmes jogurta, sadja in začimb, bi bil lahko prvi smuti na svetu, pripravljali naj bi ga že pred približno tisoč leti pred našim štetjem. Najbolj zdravi so seveda tako imenovani zeleni smutiji, ki so pripravljeni iz zelenjave, sadja in vode, v novejšem času pa vanje dodajajo tudi različna prehranska dopolnila, predvsem probiotike in prebiotike.

SIR IZ OREŠKOV MAKADAMIJE S SKORJO (fermentirano)

V njem uživajo celo ljubitelji sira iz mleka.

Sestavine:

150 g oreškov makadamije

voda, toliko, da prekrije oreške v mešalniku

¼ čajne žličke probiotika v prahu

3−4 žlice posušenih zelišč po vaši izbiri, na primer začimb za pico

¼ čajne žličke morske soli

V zmogljiv mešalnik stresite oreške makadamije in jih prelijte z vodo. Dodajte probiotik v prahu. Mešajte dokler ne nastane kremasta zmes, pazite, da se mešalnik ne pregrejte. Raje ga večkrat izklopite, da se ohladi, preden nadaljujete z mešanjem.

Zmes stresite v bombažno krpo (kuhinjsko ali plenico tetra) in dobro zavijte. Zavito postavite na sito ali v cedilo, pod katerega postavite posodo. Na zavitek postavite drugo posodo približne velikosti, kot je zmes, in jo z nečim obtežite (lahko vanjo nalijete vodo, jo obtežite s kamnom ali s čim drugim), da se bo iz sira izločila voda. Naj stoji od 8 do 24 ur, da sir fermentira. Čim dlje bo sir fermentiral, tem zrelejši bo, odvisno, kakšen vam je bolj všeč. Ko končate fermentacijo, dajte sir v posodo in ga posujte z izbranimi zelišči in soljo. Sir stlačite v modelčke ali pa ga samo razrežite v kvadratke in postavite v hladilnik za vsaj 12 ur, da se strdi. Nato ga vzemite iz modelčkov in ga 24 ur sušite v dehidratorju pri 43 stopinjah Celzija, da postane hrustljav. Dehidrator lahko tudi izpustite, saj je sir okusen tudi brez sušenja, v tesno zaprti posodi se bo v hladilniku obdržal teden dni.

SMUTI − JAGODIČJE PO JOANNINO

2 velika datlja medjool

1 olupljena pomaranča

2 banani

2−3 skodelice blitve

½ skodelice malin

½ skodelice črnega ribeza

4 jagode

½ skodelice grozdja

1 skodelica vode

 

HRANLJIVA GRENČINA

V mešalniku dobro premešajte:

5 listov ohrovta (zelenega ali vijoličastega)

¼ avokada

3 stroke česna

¼ skodelice limetinega soka

1 papriko

2 stebelni zeleni

½ šopa peteršilja

2 skodelici vode

Količina: približno liter.

Objavljeno v reviji AURA, maj 2015, št. 309

Več ...