PSIHIČNI DOTIK RASTLIN

V predzgodovinskih časih pa tudi še pred nekaj desetletji je bilo v navadi, da so ljudje kot pomoč pri zdravljenju uporabljali psihični dotik rastlin. Poznali so ga prebivalci evropskega območja, stari Egipčani in Tibetanci pa tudi vsa prvobitna plemenska ljudstva. Po navadi so se z močjo rastlin ukvarjale modre ženske, pogosto pa tudi moški ranocelniki. Stari Egipčani so verovali, da ima vsaka roža ali rastlina v sebi duha ali esenco in da ta vsebuje čarobne učinkovine, ki so jih vanjo vdihnila božanstva. Verjeli so, da njihove vonjave in dišave izvirajo od bogov, zato so menili, da si bodo z vsrkavanjem rastlinskih vonjav, čeprav so sami navadni smrtniki, morda uspeli pridobiti nekaj božanske popolnosti.

Ponekod, na primer med tibetanskimi budisti, se je zdravljenje s psihičnim dotikom rastlin ohranilo vse do danes. Tamkajšnji domačini potopijo bolnika v vodo, prepojeno z zdravilnimi zelišči, v kateri so prej nekaj časa namakali primerne rastline. V sodobnem urbanem in tehnološko razvitem svetu smo skoraj pozabili na dobrodejni psihični dotik rastlin, ki rastejo v naši bližini. Čeprav je čudežno zdravljenje z dotikom visokogorskih rož omenjeno tudi v slovenskih pripovedkah, ljudje vanj težko verjamejo, češ da je vse skupaj le pravljica …

Duh cvetice znižuje krvni tlak

Znani angleški zdravnik, bakteriolog dr. Edward Bach je že na začetku dvajsetega stoletja spoznal, da so rastlinska vibracijska zdravila najpopolnejša, zato je iz rož izdeloval kapljice. Tudi druga podobna rastlinska vibracijska zdravila, ki so bila odkrita pozneje (med njimi Alaskan Flower Essence Project in Desert Alchemy Floral Essences from Arizona), prav tako kakor Bachova, ne vsebujejo kemičnih rastlinskih prvin. Pri tovrstnem zdravljenju se zdravilna moč zelišča zbrana v rožnih zdravilnih esencah, prenaša zgolj na duhovni in čustveni ravni. A čeprav omenjeno zdravljenje izvira iz pretanjenih ravni, učinkovito deluje tudi na groba človekova telesa.

Učinkovite »zdravilce« imamo tudi na svojem cvetličnem vrtu.

 • Krvomočnica ali geranija pomirja in sprošča živčno napetost, odpravlja depresivnost, lajša bolečine pri opeklinah, urezninah, zmečkaninah (modricah), izpuščajih in aknah. Poleg tega pomaga »zdraviti« družinska neskladja ali težave na delovnem mestu. Kadar je v službi težko, geranijo namočite v stekleno posodo in jo odnesite na delovno mesto.
 • Hijacinta obnavlja in izboljšuje samozavest ter samospoštovanje. Pomaga, da – kljub temu, da so nas drugi prizadeli in izrabili – obnovimo svoje zaupanje do ljudi. Ta cvetica pomirja in odpravlja depresijo in je zelo učinkovit antiseptik za hitro pomoč pri urezninah in ranah.
 • Jasmin v naše življenje vabi ljubezen, zvečuje spolno poželenje in optimizem. Odpravlja živčno izčrpanost, depresijo ter mentalno in fizično impotenco. Pomaga pri krčih, težavah s kožo in raznih bolečinah.
 • Sivka ali lavender prav tako spodbuja ljubezen – še posebno ljubezen do sebe – nežnost, občutek sreče in zdravje. Varuje nas pred okrutnostjo, sovražnostjo, jezo, zlobnostjo, kljubovalnostjo in trmo. Z njo laže premagujemo žalost, gorje, bridkost, potrtost, skrb in občutek krivde. Zmanjšuje stres, prestrašenost, bojazen in depresijo, lajša nespečnost, glavobole in migrene. Z njo lajšamo težave v grlu in prsnem košu pomaga pa tudi pri ranah in opeklinah.
 • Šmarnica pomaga, da – po hudi izgubi ali globlji žalosti – v sebi spet začutimo občutek sreče. Pomaga pri visokem krvnem tlaku in težavah z dihanjem. Upočasnjuje prehitro in neenakomerno bitje srca ter sprošča zadrževanje telesnih tekočin.
 • Sveži ognjič krepi pozitivne energije v sobi ali zgradbi ter nas varuje pred družinskimi težavami. Varuje nas tudi ponoči in pomaga pri stresu, ki ga povzročijo pravne težave. Z ognjičem lahko lajšamo različne težave, predvsem pa težave s kožo in grlom, glavobole, slabo prekrvitev in bolečo ali neredno menstruacijo.
 • Narcisa pomaga, da se bolj ljubimo in spoštujemo, zvečuje notranjo lepoto in izžarevanje. Sprošča kašelj, pomaga pri prehladu, kot »naravna pomirjevalka« blaži napade panike in preprečuje nespečnost.
 • Velika kapucinka pospešuje optimizem in priteguje bogastvo. Lajša težave pri nahodu, genitourinarne motnje, razstruplja tudi jetra, želodčno slinavko in mehur. Velja za pravi naravni antibiotik.
 • Pasijonka pripomore, da prepoznamo in tudi pozitivno izrazimo močna čustva ter postanemo sprejemljivi za ljubezen in življenje. Je »naravna sproščevalka«, zmanjšuje bojazen in zaskrbljenost, napade panike in fobije. Pomaga pri astmi, težavah s kožo, bolečinah povezanih z živci in pasastih izpuščajih.
 • Vrtnica je prvobitna nežna rastlina ljubezni in pomiritve, sprave, uskladitve, skladnosti, harmonije pa tudi vnovične posvetitve. Še posebno učinkovito pomaga mladim in zelo starim ljudem ter vsem tistim, ki trpijo zato, ker so bili zelo ranjeni ali pa zlorabljeni. Znižuje stres, preprečuje prestrašenost, odpravlja različne psihosomatske težave, pomaga pri težavah s hrano in drugih vrstah odvisnosti. Koristi srcu, koži in pomaga pri težavah z očmi, kroničnem kašlju, hormonskih težavah, infekcijah in virusih.
 • Veliki odolin ali zajček zmanjšuje jezo – še posebej uperjeno neposredno v nas – lajša bolečine, nastale zaradi prenapetih mišic, mehča trde, okorele sklepe in pomirja stres.
 • Vijolica je »sproščevalka bolečin«, pomirja pa tudi kašelj, nahod in prehlad. Preprečuje zastajanje telesnih tekočin, pomirja kožo, še pa posebno pomaga pri izpuščajih, glavobolih in napadih vrtoglavice. Cvetna psihometrija Če si želimo takšna domača zdravila pripraviti sami, je najbolje, da izberemo rože iz naše bližine. Prav je, da si naberemo tiste, ki nas najbolj pritegnejo, saj potrebujemo njihovega duha. Znana metoda za absorbiranje terapevtskih lastnosti cvetic ali zelišč je cvetna psihometrija ali psihični dotik s cvetico. Nekateri ljudje se rože dotaknejo zgolj s konicami prstov in si tako pridobijo psihični občutek o rastlini (v sebi vidijo podobe, čutijo občutke in se zavedo, kako bi lahko psihične lastnosti rože opisali z besedami). Ta občutek jim lahko pomaga pridobiti vpogled v vzroke njihove bolezni ali žalosti ipd. ter jim nakaže načine, kako naj si izboljšajo zdravje ali počutje. Takšen psihični dotik rastline lahko pripomore, da se zgolj prek nežnega dotika stebla, listov ali cveta v naš um prenese zdravilna moč rastline, ki v nas sproži samozdravljenje. Seveda pa imajo poseben pomen tudi barve izbranih cvetic.
 • Neravnotežje ali bolezen se lahko v nas odražata tudi kot negativni občutki … Odpravljamo jih lahko tudi z vohanjem rastlinskih vonjav – tudi tako lahko s psihičnim dotikom iz cvetice prejmemo njeno zdravilno moč. Neka rastlina nas namreč pritegne zaradi svojega energijskega vzorca ali posebne matrice … Na neki ravni se namreč zavedamo, da bo prav ta rastlinski energijski vzorec pripomogel, da se bo lahko naša neskladna energija spet uravnotežila. Bistveno je le, da rastline izbiramo intuitivno in ne z razmišljanjem.
 • Z rožami so že od nekdaj zdravili različno: včasih so uporabili celo rastlino, drugič pa cvetne esence, parfum ali olje, prepojene z vibracijo neke cvetice. Cvetna zdravila so namreč izvlečki – starodavni plemenski zdravilci so bili prepričani, da se iz rož, ki med pripravljanjem esenc plavajo v vodi izpostavljeni soncu ali luni, izloča duhovno bistvo rastlin.
 • Bele rože pospešujejo počutje vseh ravni: telesa, duše in duha. Ta cvetlična barva je »naravna zmanjševalka bolečin«, zvečuje in ohranja energijsko raven ter odpravlja depresijo in inercijo. Ohranja trdnost kosti in zob ter iz telesnega energijskega polja odpravlja negativnosti.
 • Rdeči cvetovi nas celostno poživljajo, hitro zvečajo našo energijo in pospešujejo delovanje medlega imunskega sistema. Pripomorejo pri odpravljanju menstrualnih težav, spolnih nepravilnosti in impotence.
 • Oranžna cvetlična barva je nežna energijska spodbujevalka in blaži bolečine v udih, zvečuje slabotni pulz, lajša težave z ledvicami in mehurjem, odpravlja menstrualne in mišične krče ter alergije. Izboljšuje delovanje imunskega sistema in nas krepi, ko smo izčrpani.
 • Rumene rože spodbujajo delovanje živčevja in pomirjajo prebavni sistem. Lajšajo težave s kožo in izpuščaji, pripomorejo k zdravi prebavi, zmanjšujejo zaskrbljenost in prebavne bolezni povezane s stresom. Uravnotežajo čustva in nas okrepijo, kadar smo preveč rahločutni.
 • Zelene rastline ali rože, ki še nimajo odprtih cvetov, krepijo srce, pljuča in dihalne organe. Pripomorejo, da se bolje bojujemo proti okužbam in virusom. Pomagajo nam pri napadih panike in odvisnostih ter pospešujejo celično rast.
 • Cvetice modre barve so naravni antiseptiki, saj nas pomirjajo in sproščajo. Znižujejo krvni tlak in prehitri pulz. Lajšajo glavobole in migrene, očesni pritisk, bolečine v ušesih in grlu.
 • Vijolične rože so še posebno učinkovite za krepitev našega duha, saj pripomorejo, da se znebimo podzavestnih vzorcev povezanih s preteklostjo, ki nas v življenju močno ovirajo. Vijolične rože lajšajo tako rekoč vse: alergije, astmo, težave s spanjem, oči, ušesa, nos, kožo in migrene. So tudi naravno pomirjevalo. Pomirjajo živčnost in obsedenost z ukoreninjenimi idejami. Zelo pa lahko pomagajo tudi ženskam pri porodu.
 • Rožnato cvetje pomaga pri težavah z ušesi in žlezami z notranjim izločanjem, bolečinah v glavi in psihosomatskih boleznih. Lajša tudi motnje pri otrocih in dojenčkih. Še posebno pa koristi najstnicam, nosečnicam in ženskam v obdobju menopavze.
 • Rastline rjave barve vsrkavajo in prevzemajo našo bolečino in žalost. Zvečujejo našo psihično energijo in primarno moč. Lajšajo težave s stopali, nogami, rokami, okostjem, hrbtenico in debelim črevesjem.Lajšanje težav pri vnetih ušesih

Rastline so že od nekdaj uporabljali tudi za oskrbovanje ran, znano je na primer, da je Aleksander Veliki svoje vojake med bitkami vedno preskrbel z aloe vero – njeni listi ali želatina so namreč odlični za oskrbovanje ran, spodbujajo pa tudi celjenje in preprečujejo okužbe. Rastline, ki jih pogosto uporabljajo za zunanje rane, delujejo različno: nekatere so protivnetne, druge antiseptiki, tretje preprečujejo, da bi se na rane nanesle kužne klice. Med njimi najdemo tudi takšne, ki delujejo kot sredstvo za stiskanje tkiva in strjevanje krvi.

Nad rane z netreskom ali ušesnikom, rmanom in šentjanževko.

 • Netresk ali ušesnik, kot mu pravijo v ljudski medicini, pogosto raste na naših skalnjakih. Netreskov sok je včasih veljal za prvo pomoč pri bolečinah v ušesih. To so dobro vedele naše prababice. Če odtrgamo eden ali dva mesnata lista netreska in ju splaknemo pod mrzlo vodo, lahko iz njiju iztisnemo nekaj kapljic soka v boleče uho. Pravijo, da zelo pomaga. Sicer pa ušesnik – podobno kot aloe vera – obnavlja celice, celi rane in gladi brazgotine. Njegove učinkovine in vibracije namreč močno pomirjajo kožo.
 • Rman pomaga pri nahodu, prehladu in težavah z ledvicami. Pri oskrbovanju ran velja za naravni povoj, saj deluje protikužno in zaustavlja krvavitev. Na rano položimo bodisi rmanove liste, nanesemo rmanov prah, sok ali mazilo.
 • Šentjanževka uspešno lajša skrajno depresijo, menstrualne krče pa tudi zunanje opekline in rane. Rastlina vsebuje protivnetne in antibiotične učinkovine, zato preprečuje okužbo in pospešuje celjenje. Kadar se poškodujemo, si na rano lahko nakapljamo nekaj izvlečka šentjanževke ali pa nekaj kapljic olja, v katerega smo rastlino prej za nekaj časa namočili.

 *** 

Znanost je spoznala: začimbe lajšajo hude bolezni

Različne »rožice« uporabljamo tudi pri kuhanju, saj izboljšujejo okusnost jedi in lepo dišijo … Že stoletja pa je tudi znano, da so zelišča, ki jih rutinsko vsak dan dajemo v lonce, tudi še drugače koristna – če bi jih znali pravilno uporabljati, bi se lahko z njihovo pomočjo ognili številnim boleznim ter se učinkovito duhovno, duševno in telesno prečiščevali.

 • Kurkumo, ki daje kariju tako lep rumen barvni odtenek, že dolgo uporabljajo v indijski tradicionalni medicini, saj pospešuje tek in prebavo. Sodobni znanstveniki so se začeli za kurkumo resno zanimati potem, ko so jo proučili in spoznali, da je morda učinkovita tudi proti raku. Za rumeno barvo te začimbe je namreč odgovoren kurkumin, ki sodi med učinkovite snovi, saj pripomore zadušiti vnetje, ki pospešuje rast tumorjev. Odstranjuje in čistiti karcinogene – še preden bi ti lahko uničili celično DNK – in pripomore k obnavljanju že poškodovane DNK. Znanstveniki menijo, da nas lahko uživanje kurkume varuje pred črevesnim rakom, melanomom in kožnim rakom.
 • Žajbelj izboljšuje spomin, pri nekaterih laboratorijskih študijah pa se je izkazalo, da možgane varuje pred nekaterimi procesi, ki bi lahko povzročili nastanek Alzheimerjeve bolezni. V več raziskavah so odkrili, da je žajbelj izboljšal razpoloženje udeležencev raziskave, zvečal čuječnost, zavedanje, umirjenost in zadovoljstvo. V neki britanski študiji se je izkazalo, da so mladi ljudje, ki so v njej sodelovali, potem, ko so uživali tablete iz žajbljevega olja, imeli boljše izide na testih. Tudi ta začimba vsebuje protivnetne učinkovine, antioksidante in sestavine, ki morda delujejo tudi proti raku. Izkazalo se je, da pomaga tudi pri zdravljenju sladkorne bolezni
 • Muškatni oreh koristi srcu. Vsebuje tudi močne antibakterijske sestavine – odkrili so namreč, da uničuje številne bakterije v ustni votlini. Izboljšuje naš spomin, raziskovalci pa so vse bolj prepričani, da je tudi antidepresiv.
 • Gorčica pomaga uničevati rakave celice, saj so znanstveniki odkrili, da zmanjšuje njihovo rast. Ker pomaga ustavljati kri, so jo tradicionalno uporabljali kot obliže za prsni koš. Prav tako zvečuje tudi tek. Če gorčični prah dodamo vodi za umivanje nog, se znebimo neprijetnih glivic na stopalih.
 • Ingver že dolgo poznajo v azijski in indijski tradicionalni medicini, saj velja pri njih predvsem za zdravilo za izboljšanje prebave. Sodobni strokovnjaki pa so presenečeni nad protivnetnimi sposobnostmi te znane začimbe. Številne študije so namreč prikazale, da ingver zmanjšuje bolečino in otekline pri ljudeh, ki imajo artritis. Menijo, da pomaga tudi pri migrenah. Koristi želodcu in trebuhu, ker nevtralizira kisline, zvečuje količino presnovnih sokov in zmanjšuje možnosti črevesnih okužb. Zelo učinkovito pomaga pri slabosti in bruhanju ter jutranji slabosti.
 • Tudi česen – če ga redno uživamo – zmanjšuje možnosti srčnih bolezni, saj zmerno znižuje stopnjo holesterola. Ta začimba nas varuje tudi pred rakom (posebno pred rakom na želodcu). Deluje protibakterijsko, pomaga pri nekaterih okužbah sinusov in pri prehladih. Odganja tudi klope.
 • Koriander so že tisočletja uporabljali pri prebavnih težavah, saj med drugim pomirja črevesne krče. Pomaga, da se znebimo strahu, bojazni in zaskrbljenosti. Je antioksidant in nas varuje pred bakterijami in salmonelo. Znanstveniki menijo, da morda pripomore tudi k zniževanju holesterola
 • Nageljnove žbice so znane iz indijske kuhinje in vsebujejo protivnetne sestavine, imenovane eugenol. V zadnjih študijah so odkrili, da so tudi antioksidant. Varujejo nas pred srčnimi boleznimi in rakom. Uničujejo nekatere bakterije, saj njihovo olje vsebuje protibakterijske učinkovine. Zmanjšujejo težave s kostmi in hrustancem, ki jih imajo bolniki z artritisom. Pravijo, da žbice pomagajo zdraviti zobobole … Če vas boli zob, si dajte v usta nekaj nageljnovih žbic, najprej jih malce omehčajte s slino, potem pa nežno žvečite, tudi s kočniki, da začimba iz sebe izloči olje. Nato jih namestite na boleči zob in jih tam zadržite pol ure.
 • Cimet je ena najbolj učinkovitih začimb. Najbolj znan je postal zaradi zmožnosti nadzorovanja sladkorja v krvi pri sladkornih bolnikih. Nekatere izmed njegovih naravnih učinkovin namreč izboljšujejo delovanje inzulina in znatno zmanjšujejo raven sladkorja v krvi. Začimba, ki jo najpogosteje uporabljamo pri peki jabolčnega zavitka tudi preprečuje tvorbo krvnih strdkov.
 • Pekoča rdeča paprika pomaga pri artritisu in bolečinah v mišicah, uporabljajo pa jo tudi pri lajšanju bolečin pri pasastih izpuščajih in bolečinah, povezanih s sladkorno boleznijo. Lajša težave z zgago, pomaga pri hudem razburjenju, drhtavici in trzanju, protinu, paralizi, prebavnih motnjah, napenjanju, bolečinah v grlu, želodčni slabosti, hemeroidih, morski in višinski bolezni, škrlatinki, vnetju mandeljnov in davici. Pospešuje prebavo in zgorevanje kalorij po zaužitem obroku. Pomaga pri prehladu, ker zožuje krvne žilice v nosu in grlu ter osvobaja zamašene dihalne poti. Strokovnjaki menijo, da pripomore tudi pri zdravljenju raka in sladkorne bolezni.
 • Alja Ovsenšek, članek je bil objavljen v reviji AURA, julij 2014, št. 298
Več ...