PROBIOTIKI IN PREBIOTIKI

Vsak dan se zgrinjajo nad nas kopice oglasov za probiotike, v takšni ali drugačni obliki, ki obljubljajo takojšnjo rešitev vseh prebavnih motenj. Ali je to res? So vsi probiotiki enako učinkoviti? Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu teh reči in njihovi uporabi? Kdaj probiotiki koristijo in kako povečamo njihovo učinkovitost? Zakaj nastajajo prebavne motnje?

Večina ljudi je že imela kdaj težave s prebavo; bodisi z zaprtostjo, napenjanjem, pretiranimi vetrovi, s pretiranim odvajanjem ali diarejo. Takšne težave nastajajo navadno zaradi nepravilne prehrane (preveč razkuhana, industrijsko predelana, nekakovostna hrana, ki se lepi na črevesne stene), napačne kombinacije hrane (npr. napačnega kombiniranja sadja, ogljikovih hidratov in beljakovin), dolgotrajnega negativnega stresa, pomanjkanja gibanja, premalo zaužite vode, jemanja odvajal in antibiotikov itn. Zaradi omenjenih razlogov se poruši ravnotežje v črevesni flori, blato zastaja, se nabira v črevesju ali pa izloča prehitro, ne da bi telesu uspelo posrkati potrebne snovi.

Črevesna flora

Črevesno floro sestavljajo številni mikroorganizmi, ki se naseljujejo v debelem črevesju. V gramu črevesne flore je približno 500 različnih vrst bakterij, ki tehtajo skupaj približno od enega do dveh kilogramov. Vendar pa nam vsi ti mikroorganizmi ne koristijo; nekateri delujejo nevtralno, drugi pa celo škodljivo. Za dobro prebavo so najkoristnejši laktobacili, bifidne bakterije in enterokoki. Ti namreč na različne načine ovirajo patogene mikrobe in so za marsikaj koristni: izboljšujejo prebavo, odpravljajo drisko in preprečujejo čezmerno rast glivic, omilijo sindrom razdražljivega črevesja, aktivirajo imunski sistem itn. Poleg tega pomagajo odpravljati rakasta obolenja v prebavilih ali jih celo preprečujejo, ustvarjajo pomembne vitamine, encime, antioksidante in druge za telo pomembne snovi. Zato se je porodila zamisel, naj bi ljudje s porušeno črevesno floro uživali koristne mikroorganizme, ki jih imenujemo tudi probiotiki.

Jogurti manj učinkoviti od probiotikov v ampulah in kapsulah

Probiotiki so živi mikroorganizmi ali probiotične bakterije iz rodov Bacteroides, Lactobacillus, Bifidobacterium. Navadno živijo v črevesni flori in so nujne za učinkovito delovanje črevesja. Oglaševalci nam jih ponujajo kot prehranska dopolnila in različne jogurte oziroma jogurtne pijače. Razlike med prehranskimi dopolnili (v ampulah, kapsulah ali praških) in jogurti ali jogurtnimi pijačami so v količini bakterij, vrsti in njihovi obstojnosti. To pomeni, da se v probiotičnih jogurtih število sevov meri v milijonih, v prehranskih dopolnilih pa v milijardah. Zaužiti bi morali torej od 100 do 1000 povprečnih jogurtov, da bi zadostili enemu odmerku dobrega probiotika v vrečki, kapsulah ali ampulah.

Poleg števila sevov so pomembne tudi lastnosti probiotikov: ti morajo biti odporni proti nizkemu pH, zmožni preživeti kislost v želodcu, prenesti žolčne soli v količinah, kakšne so v prebavilih, biti odporni proti škodljivim mikroorganizmom itn. Tudi zato so primernejši probiotiki v ampulah ali kapsulah kakor probiotiki v jogurtih. Vendar pa tudi uživanje probiotikov ni dovolj, izpolnjeni morajo biti še drugi pogoji za njihov obstoj in eden od teh so prebiotiki.

Zakaj je koristno probiotike kombinirati s prebiotiki

Prebiotiki so pripravki, ki omogočajo preživetje in razmnoževanje probiotikov, preprečujejo razmnoževanje patogenih bakterij in kvasovk, povečujejo resorpcijo rudnin in podobno. Prebiotiki vsebujejo bodisi desnosučno mlečno kislino, bodisi vlaknine ali druge pomembne snovi, ki skrbijo za dobro rast koristnih črevesnih bakterij. Zato je nujno, da poleg probiotika uživamo tudi prebiotike, kot so na primer koncentrirana fermentirana sirotka, navadna sirotka, kisava, sok kislega zelja, pa tudi kislo zelje, kisla repa itn. Vendar pa dostikrat tudi to ni dovolj.

Preveč zakisano in »zapacano« črevesje ubija prebiotike in probiotike

Vendar uživanje probiotikov in prebiotikov še ne zagotavlja, da bodo ti tudi obstali in se razmnoževali. Lahko se zgodi, da se vneseni mikroorganizmi (probiotiki) v prebavilih ne morejo obdržati iz več razlogov – med drugim tudi zaradi prehrane in stanja, v kakršnem je črevesje. Če je črevesje preveč zakisano, obloženo in je v njem veliko starega blata, nam tudi najboljši probiotiki in prebiotiki ne bodo pomagali. Večina probiotikov ne zmore sama izločiti toliko mlečne kisline, da bi spremenilia pH v črevesju in si tako zagotovila obstoj. Izjema je le Lactobacillus acidophilus DDS 1, ki izloči največ desnosučne mlečne kisline. Ampak če je v črevesju veliko starega blata, to blato (ki deluje kot strup) uničuje in preprečuje poskuse spremembe pH v črevesju, in črevesje ostaja zakisano. Zato težave v črevesju najbolje odstranimo takole: Spremenimo prehrano in očistimo črevesje, lahko s hidrokolonsko terapijo in uživamo prebiotike in probiotike ter spremenimo prehrano.

Pomoč črevesju 

Iz prehrane je treba odstraniti meso in mesne izdelke, kravje mleko, vse rafinirane in konzervirane stvari (npr. beli sladkor, belo moko, beli riž) ter uživati polnozrnata žita, sveže zmleto laneno seme, sadje in zelenjavo, stročnice … Posebno koristno hranilo za črevesno floro je inulin (najdemo ga npr. v topinamburju in korenini yacon). Črevesje najvarneje in najbolj naravno očistimo s 4−8 hidrokolonskimi terapijami v krajšem času – opravi jih za to usposobljeni terapevt z ustrezno opremo. V vmesnem času jemo lažjo hrano, zelo priporočljiv je tudi post. Po vsem tem čiščenju in razstrupljanju je priporočljivo uživanje prebiotikov in probiotikov, kot so Bifidobacterium, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus salivarius in Enterococci, pri otrocih pa še Bifidobacteria bifidum in Bifidobacteria infantis, ki bodo imeli šele zdaj prave možnosti za razmnoževanje.

Hemeroidi znak zastrupljenosti črevesja

Poleg težav s prebavo, z napenjanjem, s krči, kožo, z alergijami, ledvicami itn. so tudi hemeroidi znak, da je črevesje potrebno čiščenja. Če je v telesu preveč strupov, telo pa jih ne more več izločati, jih uskladišči − nastanejo ciste, bradavice, celulit, težave s sklepi itn. Črevesje odlaga strupe tudi okoli danke kot hemeroide.

Žal ne deluje vse, kar se oglašuje, in niso vsi probiotiki enako učinkoviti. Preden jih začnete uživati, spremenite prehrano in si očistite črevesje. Ko boste kupovali probiotike, vprašajte, koliko sevov vsebujejo in katere. Poleg tega si priskrbite tudi kakšen prebiotik. Uživajte jih na tešče, pijte dovolj vode in se dovolj gibajte.

Drago Klanšček, objavljeno v reviji AURA, april 2011, št. 260

Fotografija: Bigstockphoto.com

Več ...