PRETAKANJE GLAVOBOLA

Glavobol je eden najtrdovratnejših negativnih spremljevalcev sodobnega življenja. Zelo veliko ljudi boli glava pogosto ali občasno, zato prevladuje mnenje, da je glavobol ena najbolj razširjenih zdravstvenih težav. Vzroki zanjo so različni in nekateri hudo resni. Trdovraten in pogost glavobol je lahko znamenje resne organske bolezni, na primer tumorja.

Toda glavoboli, ki bremenijo večino ljudi, so najpogosteje psihogenega izvora, to pa kaže na tesno povezanost med telesom in duševnostjo. V tradicionalni medicini različnih kultur sta telo in duševnost »dve strani iste medalje«. Tudi sodobna medicina uvršča vse več bolezni med psihosomatske in tako vse bolj priznava tesno povezanost med telesom in duševnostjo.

Glavobol iz stiske

Kadar je glavobol psihosomatski, največkrat pomeni, da je posledica potisnjenih čustev in dolgotrajnega stresa. Glava nam »poka« zaradi obremenjenosti, neprenehne naglice, kronične napetosti, nezmožnosti, da bi se v številnih položajih odzvali spontano, tako kot bi si želeli.

Glavobol je pogosto tudi odziv telesa na konflikte in problematične položaje, ko ne zmoremo najti ustreznih rešitev.

Čeprav povzročajo glavobol zapleteni življenjski položaji, pa lahko človeka ta nadloga onesposobi za normalno delovanje. Takšnih težav tudi medicina ne zna prav pojasniti. Zdravniki najpogosteje predpišejo sredstva proti bolečini, to pa ni dobro. Analgetiki delujejo kratkotrajno in najpogosteje nepopolno, če jih človek uživa dalj časa, pa se nanje navadi in postanejo sčasoma vse manj učinkoviti.

                 Sredstva samopomoči

Na srečo so na voljo tudi neškodljiva sredstva samopomoči, ki večinoma izvirajo iz tradicionalne medicine. To sta na primer akupunktura in akupresura in njima sorodne tehnike.

V Auri št. 195 (Kazalec blaži bolečine) smo opisali, kako je mogoče odstraniti glavobol s tehniko kazalca, ki izvira iz tradicionalne filipinske medicine in temelji na preusmerjanju pozornosti. Slabša stran te tehnike je, da si z njo ne moremo pomagati sami, ampak jo lahko uporabimo le pri drugi osebi.

Tudi tehnika pretakanja glavobola, ki jo bomo opisali v tem sestavku, je učinkovitejša, če jo uporabljamo pri drugi osebi, toda z malo vaje si lahko z njo pomagamo tudi sami.

              Glavobol si predstavljamo kot tekočino

Tehnika pretakanje glavobola temelji na tesni povezanosti psihičnih in telesnih procesov, je preprosta in se je lahko zelo hitro naučimo. Zahteva le povprečno sposobnost domišljijskega predstavljanja – zavestnega zamišljanja psihičnih prizorov.

Da bi vam bilo jasno, za kaj gre, si zamislite rdeč avto, na primer luksuzni športni kabriolet. Zamišljena slika verjetno ni popolna, vendar vam je uspelo avto vsaj »videti«. Prav tolikšna sposobnost ustvarjanja psihičnih slik je potrebna za to tehniko in nič večja.

Tehnika pretakanja glavobola je namenjena samo odpravljanju glavobola psihogenega izvora. Čeprav si z njo lahko pomagate sami, pa bomo zaradi boljšega razumevanja opisali, kako se ta tehnika uporablja pri drugi osebi.

Kako tehniko izvedemo

Oseba, ki ji boste skušali odpraviti glavobol, naj sproščeno vzravnano sedi z zaprtimi očmi. Še pred začetkom vaje, naj nekaj minut diha globoko, počasi in enakomerno. Sedite ji nasproti ter jo z mirnim in sugestivnim glasom počasi usmerjajte. Ne smete ji prigovarjati naj hiti. Dajte ji dovolj časa, da v mislih opravi zahtevana dejanja. Posebno pomembno je, da ste ves čas osredotočeni nanjo. Ne dovolite, da vam uhajajo misli. Vso pozornost namenite zdravljencu. Takšno stališče zelo pomaga pri postopku in ga olajšuje.

Najprej recite zdravljencu, naj si glavobol zamisli v stekleni posodi poljubne oblike kot motno, umazano in temno tekočino. Zelo pomembno je, da je zamišljena posoda prozorna, saj je odločilno, da oseba spremlja spremembe, ki se bodo dogajale v zamišljeni tekočini. Ni nujno, da je ustvarjeni psihični prizor popoln. Najpomembnejše je, da oseba v dogajanju uživa, si prizor zamišlja in občuti, kolikor najbolje zmore.

Izrazito racionalne osebe se temu sprva nekoliko upirajo in sprašujejo nekako takole: »Kako si je mogoče zamisliti glavobol kot tekočino?« Takšnim recite, da je domišljija neomejena in si zato lahko zamislimo kar koli. Vesti se morajo kot otrok, ki sedi na stolu in si zamišlja, da vozi letalo. Vemo pa, da otroci to zlahka zmorejo.

Ko si oseba v domišljiji ustvari takšen prizor, naj vam to pove ali da znamenje. Najboljše je, da pokima. Nato jo poprosite, naj v mislih pretoči to tekočino v drugo stekleno posodo. Nekateri potrebujejo v začetku nekoliko več časa, da to zmorejo, zato bodite potrpežljivi in ne hitite po nepotrebnem. Pozneje gredo zadeve veliko hitreje.

Ko vam zdravljenec da znamenje, da je pretočil tekočino, naj vam pove, ali je tekočina videti kaj drugačna. Če razlike ni opazil, naj pretakanje še enkrat v mislih ponovi, če je treba dva- do trikrat, dokler se videz pretočene namišljene tekočine ne bo spremenil. Tekočina se lahko spremeni tako, da se:

– njena količina zmanjša,

– zbistri, ne spreminja pa se količina,

– obe spremembi se zgodita hkrati.

Najpogostejši je tretji primer.

 

Nato recite zdravljencu, naj tekočino znova pretoči v novo posodo in spet pove, kako se je spremenila. Usmerjajte ga, naj še naprej pretaka tekočino iz posode v posodo. Ne sme je preliti v posodo, iz katere jo je vzel, ampak mora tekočino vsakič pretočiti v novo in po vsakem pretakanju tudi povedati, kako se je spremenila.

Zdravljenec naj pretakanje v mislih ponavlja toliko časa, dokler se tekočina povsem ne zbistri ali povsem izgine.

Ko se zgodi eno od obojega, ga prosite, naj odpre oči, in vprašajte: »Kaj se je zgodilo s tvojim glavobolom?« Najverjetneje vas bo gledal začudeno, ker glavobola ne bo več ali pa se bo ublažil. Če se bo samo ublažil, postopek ponovite. Tako storite tudi ob novem, manjšem glavobolu, dokler ta ne bo povsem izginil.

Kadar se tekočina sočasno zbistri in količinsko zmanjša, postopek nadaljujte, dokler se posoda ne izprazni. Z zbistritvijo se lahko zadovoljite samo tedaj, če se pri pretakanju tekočine njena količina ne manjša.

Zamišljanje poteka laže, če nas pri tem kdo vodi, zlasti če se ta lahko zelo dobro osredotoči, zato je za uporabo te metode – kadar si želimo z njo pomagati sami, potrebno malo več vaje.

 

Kako z metodo pretakanja zdravimo sebe

Če metodo uporabljate sami, začnite z nekajminutnim ritmičnim dihanjem (Aura št. 201). Če ne znate ritmično dihati, dihajte globoko, počasi in enakomerno. Da vam misli ne bi uhajale, si ukazujte tako, ko da bi vam ukaze narekovala neka druga oseba. Recite si glasno (ali v sebi): Zamisli si svoj glavobol kot umazano, temno tekočino v stekleni posodi. Nato si dajte čas, da v mislih izoblikujete ta prizor in si potem ukažite: Zdaj v mislih prelij to tekočino v novo stekleno posodo. Nato si spet recite: Poglej, ali se je tekočina spremenila. In tako naprej. Razumljivo je, da ukaze lahko oblikujete po svoje, samo pomensko morajo ostati enaki.

Najpomembnejše je, da se vživite v položaj in osredotočite na zaporedno pretakanje tekočine ter ugotavljanje razlik med tekočinami. Skušajte izključiti kritični um in ne presojajte, kako dobro ste zadevo opravili, ali vam je uspelo ustvariti dobro domišljijsko sliko ali ne. Prav tako med tem postopkom ne presojajte svojega glavobola. Zamislite si, da ste otrok, ki se igra, in to je vse.

Ko je postopek končan in se tekočina povsem zbistri ali pa jo zmanjka, odprite oči in šele tedaj namenite pozornost glavobolu. Kot smo že omenili, tega ne bo več ali pa se bo bolečina precej ublažila. Če se je ublažila, postopek ponovite, tokrat z manjšim glavobolom – zamislite si ga kot motno umazano tekočino. Zelo verjetno se vam bo prikazala slika, ko bo tekočina že takoj v začetku manj motna ali je bo manj, ali pa oboje hkrati.

Postopek pretakanja glavobola ni zahteven in tudi veliko časa ne vzame. Seveda je vse odvisno od moči glavobola in hitrosti, s katero v mislih pretakate tekočino. V praksi se bo redko zgodilo, da boste za to potrebovali več kot deset minut, verjetno pa bo zadeva končana veliko prej.

Čeprav je omenjena tehnika videti kakor otroška igra, je zelo učinkovita. Poskusite in se prepričajte. Ko komu od sorodnikov ali prijateljev tako pomagate, vas bodo imeli za čudodelnika. Spoznanje, da človeška domišljija zmore vse, se bo potrdilo tudi tokrat.

Milan Gligorijević Gaon, objavljeno v reviji AURA št. 229, september 2008

Fotografija: Bigstockphoto.com

 

Več ...