PREOBRAZBA IN SUBLIMACIJA SPOLNE ENERGIJE

Ko govorimo o preobrazbi, govorimo tudi o zavedanju in sprejemanju. Preobrazba nastane kot tretja faza procesa, kot posledica odločitve, kako želimo ozaveščeno in sprejeto energijo izraziti.

Poznamo oblike meditacije, ki temeljijo na opazovanju vsega, kar se v nas dogaja, brez zavračanja ali obsojanja. Veliko meditacij budistične tradicije temelji prav na tem: na opazovanju in zavedanju vsega, kar je v nas. To je obvezni korak, ko želimo preobraziti določene energije v sebi. Sicer se lahko zgodi, da neko energijo zgolj potlačimo oziroma ji na isti ravni samo nadenemo drugačno oblačilo. Proces preobražanja in sublimiranja energij potegne in dvigne energije na višjo raven obstoja, to pa omogoča tudi drugačno izražanje.

Transformacija psihičnih energij

Dr. Roberto Assagioli, psihiater, psihoterapevt in utemeljitelj psihosinteze, se je veliko ukvarjal s transformacijo psihičnih energij ter razvil tehnike in metode, da lahko to naredimo. Temeljna metoda psihosinteze, ki jo zelo priporoča in je kot nekakšen steber za delo z energijami, je vaja razistovetenja in istovetenja z jazom. Redno opravljanje te vaje nam omogoča vpogled vase in v skrite dele potlačenih, zavrženih energij, ki v nas nevede prevladujejo. Pri vaji je pomembno, da pri opazovanju ne sodimo, ne aktiviramo notranjega kritika, ampak zgolj opazujemo. To je možnost, da naša zavest vstopi in opazi obstoj določenih energij, tudi spolne, in se tako zavemo njihove narave. Prav tako pa nas popelje v stik z jazom, našim središčem, ki je pomemben pri transformaciji, saj je tisti, ki se lahko odloči.

 RAZISTENJE IN ISTENJE Z JAZOM

 

 1. Zavedite se svojega fizičnega telesa.
  Opazujte dogajanje v njem čim bolj nevtralno in brez težnje, da bi kar koli spremenili.

Zavedite se stika svojega telesa s stolom, na katerem sedite, stika stopal s tlemi ter oblačil, ki se dotikajo vaše kože, in tako naprej.

Zavedite se dihanja in drugih telesnih občutkov v tem trenutku. Ko menite, da ste dovolj dolgo raziskovali telesne občutke, naredite naslednji korak.

 

 1. Zdaj se zavedite svojih čustev.
  V kakšnem čustvenem stanju ste zdaj? Katera poglavitna čustva se ponavljajo v vašem življenju? Naredite pregled svojih čustvenih stanj, tistih, ki se zdijo navidezno pozitivna in prijetna, ter tistih, ki se vam zdijo negativna in neprijetna: ljubezen in jeza, ljubosumnost in nežnost, depresija in vznesenost …

Ne sodite. Preprosto opazujte čustvena stanja z objektivnostjo znanstvenika, ki opazuje naravni pojav.

Ko ste zadovoljni, preusmerite svojo pozornost in naredite naslednji korak.

 

 1. Zdaj usmerite svojo pozornost k željam.
  Z enako nepristransko naravnanostjo kot prej poglejte poglavitne želje, ki motivirajo vaše življenje. Pogosto se z njimi istite, zdaj pa jih drugo za drugo samo opazujete.
  Pustite svoje želje in naredite naslednji korak.

 

 1. Zdaj opazujte svet svojih misli.
  Ko pride misel, jo opazujte do trenutka, ko pride naslednja in nato naslednja in tako naprej. Če v nekem trenutku mislite, da ne mislite ničesar, se zavedite, da je tudi to misel. Opazujte tok misli, ki tečejo mimo: spomine, mnenja, ideje brez smisla, namišljene razprave, obtožbe, sanjarjenja in podobno.
  Nekaj minut nadaljujte opazovanje, nato pa preidite na naslednji korak.

 

 1. Zavedite se opazovalca – tistega, ki opazuje vaše zaznave, čustva, želje, misli – in ni eno s tistim, kar opazuje.

Kdo je tisti, ki je opazoval vse to? To je vaš jaz. Jaz ni podoba ali misel; je vaše bistvo, ki opazuje vse te ravni in je hkrati različno od njih. In vi ste ta jaz. Recite v sebi: Jaz sem jaz, sem središče čistega samozavedanja.

Vzemite si dve minuti in skušajte zaznati to realnost.¬

Ko bomo to vajo nekaj časa delali, bomo lahko prišli globlje v stik tudi s svojo spolno energijo in njeno naravo. Spoznali bomo njene načine izražanja, njene težnje in njeno aspiracijo. Tedaj se bomo lahko odločili, kako jo želimo izražati. Bodimo iskreni in stvarni do sebe pri postavljanju določenih ciljev in omejitev. Spolna energija se razteza od fizične, čustvene, miselne pa do duhovne ravni. Na vsaki ravni se lahko izrazi tako, da bo to na različnih stopnjah življenja zadovoljilo naše potrebe.

 

Uporaba simbolov

Dr. Roberto Assagioli nam predstavlja različne metode za transforamcijo in sublimacijo spolne energije. Tokrat vam predstavljamo metodo z uporabo simbolov. Simboli so namreč za naše energije zelo privlačni, za zavedne in nezavedne, in spodbujajo možnost za njihovo tranformacijo. Jung je trdil, da je simbol tisti psihološki inštrument, ki preobraža energije. Obstaja veliko različnih simbolov za zvečanje psihične energije. Med najučinkovitejšimi simboli za sublimacijo spolne energije lahko uporabimo dva različna, nekako nasprotujoča si tipa. Moški lahko vizualizirajo junaka, modreca ali človeško-božansko bitje. Lahko vizualizirajo podobo idealne ženske, kakršna je bila Dantejeva Beatrice. Ženske si lahko izberejo “model”, ki predstavlja zelo razvito ženskost ali idealno podobo moškega. Moč teh podob je izražena v indijskem pregovoru: “Ganges očiščuje ko ga vidimo ali se ga dotaknemo, toda sveta bitja samo s tem, da se nanje spomnimo.” Zelo učinkovit simbol je tudi lotosov svet, ki blato in vodo preobrazi v čudovito obliko in vonj svojega cveta. To stori s svojo vitalnostjo in s poživljajočo energijo sončnih žarkov.

Simbol deluje takrat, ko ga nekaj časa redno vizualiziramo. Izberimo si simbol, ki nam najbolj ustreza, ob katerem začutimo globoko resonanco, in ga nato vsak dan vizualizirajmo. Dovolimo, da simbol s svojo močjo preobrazbe vstopa v naše nezavedno in dviga energije na višje ravni zavedanja in delovanja. Naj na koncu znova poudarim pomen zavedanja v luči resnice in ljubezni. Ko se zavemo stanja svoje spolne energije, ji za nekaj časa samo dovolimo “biti” v nas in jo opazujmo, ne da bi presojali ali kritizirali. Dovolimo zavesti, ki je prežeta z lučjo in ljubeznijo in domuje v našem jazu, da se odloči, kako bo energijo preobrazila in jo izrazila.

 

Rožana Grdina, objavljeno v reviji AURA št. 223, marec 2008

Fotografija: Bigstockphoto.com

Opomba: Roberto Assagioli, Principi e metodi della psicosintesi terapeutica, Astrolabio 1973

 

 

 

¬ Piero Ferrucci, Kdo sem in kaj lahko postanem, Zavod CDK, 2006

Več ...