POSTNE JUHE

V našem programu skupinskega postenja so juhe iz zelenjave (zelenjavni prevretki) ena od vsakdanjih pijač. Udeleženci dobijo opoldne in zvečer krožnik tople zelenjavne juhe in to pojedo v prijetnem ozračju. Praviloma povedo, da jih je juha zelo nasitila. Čeprav je dobro precejena in brez trdnih delcev.

Juha je odlično prečiščevalno in alkalizirajoče sredstvo, ki oskrbi organizem še z velikimi količinami vitaminov, posebno rudnin.

Topla zelenjavna pijača se res prileže in pomaga potešiti občutek lakote. Pri skupinskih postenjih je značilno, da velika večina udeležencev vse od prvega dne ne čuti lakote. Posebno tekne po dopoldanskem dve- do triurnem sprehodu. Izdatno telesno naprezanje med postom pogosto spodbudi občutek lakote, tega pa lahko s skodelico tople juhe učinkovito preprečimo.

Juho pojemo počasi, v prijetnem ozračju in navadno so ljudje po njej zelo siti. Siti kakor polhi, pravi marsikdo. Posebno slabotnim vlije juha novih moči, da laže prenesejo post. Topla pijača je tudi zelo dobrodošla ob zimskem postenju ali če nas zebe. Če pa se komu zdi, da juhe ne potrebuje, mu jo seveda ni treba zaužiti. Odkar med postom uživam tudi tople precejene juhe, se z največjim zadovoljstvom postim tudi pozimi. Zadnja leta se dlje postim samo februarja.

 

Iz katere zelenjave si lahko pripravimo postno juho

Za pripravo postnih juh lahko uporabimo katero koli sezonsko zelenjavo, na primer: krompir, korenje, zelje, cvetačo, brokoli, por, čebulo, česen, paradižnik, melancane, kumare, papriko in drugo. Preverimo, ali je zelenjava res sveža in kakovostna. Uporabimo lahko tudi sveža zelišča z vrta ali pa posušena. Nikoli ne uporabljajmo umetnih kock za juhe! Juh tudi ne solimo. Sol je dopustna le izjemoma, na primer, če se zelo znojimo (po daljših pohodih) ali za osebe z nizkim krvnim tlakom.

 

Kako pripravimo postne juhe

Če nameravamo kuhano zelenjavo pojesti, naj vre čim manj časa, da ostane hrustljava. Za postne juhe pa želimo čim več izlužiti iz zelenjave v tekočino, ki jo bomo pili, zato lahko zelenjavo kuhamo nekoliko dlje.

Zelenjavo na drobno narežemo in jo kuhamo od 30 minut do ene ure ali več. Vre naj na majhnem ognju. Preden juho postrežemo, jo dobro precedimo skozi gosto cedilo ali tkanino.

 

Nekaj primerov postnih pijač

 Za vzorec vam predstavljamo jedilni list naših obrokov med skupinskim postenjem. Poleg sokov in juh lahko udeleženci pijejo vodo in čaj, kolikor želijo. Priporočljivo je, da čez dan popijemo vsaj tri litre skupne tekočine. Če začnemo piti zjutraj ob sedmih, potem do osmih zvečer to ni težko. Posebno v vročih mesecih je treba paziti, da ne izgubimo preveč telesne tekočine. Tekočina je tudi transportno sredstvo, saj odnaša strupe iz organizma in tako omogoča temeljito čiščenje, ki odplavlja vzroke bolezni.

Sestavine obrokov na skupinskem postu

/Jezersko junija 2011, zapisal udeleženec posta Matjaž Knoll/

 

1. dan Zajtrk: sok – pomaranča.
Kosilo: sok – korenje, jabolko, belo zelje.

juha – paradižnik, korenje, zelena.

Večerja: sok – jagode, belo grozdje.

juha – zelena, paprika, korenje.

.

2. dan

Zajtrk: sok – grenivka.
Kosilo: sok – rdeča paprika, paradižnik, hruška.

juha – cvetača, česen, belo korenje, peteršiljeva korenina.

Večerja: sok – češnja, jabolko.

juha – brokoli, koromač, rdeča paprika.

3. dan Zajtrk: sok – pomaranča.
Kosilo: sok – zelena paprika, bučka, jabolko.

juha – beluši, kumare, gomolj zelene, krompir.

Večerja: sok – ananas, jabolko.

juha – jajčevec, bučka, paprika, paradižnik.

4. dan Zajtrk: sok – grenivka.
Kosilo: sok – paradižnik, kumara, jabolko, korenje

(okara korenja gre v juho).

juha – jajčevec, korenje, koromač, peteršiljeva korenina.

Večerja: sok – jagode, jabolko.

juha – paradižnik, bučka, kumara, korenje.

5. dan Zajtrk: sok – jagode, jabolko.
Kosilo: sok – rdeča paprika, bučka.

juha – ingver, krompir, peteršilj, por.

Večerja: sok – lubenica, črno grozdje.

juha – cvetača, zelena, belo zelje.

6. dan Zajtrk: sok – grenivka, pomaranča.
Kosilo: sok – grozdje, paradižnik.

juha – zelje, zelena, krompir, peteršilj.

Večerja: sok – jagode, belo grozdje.

juha – zelena, bučka, paradižnik, por.

7. dan Zajtrk: sok – grenivka.
Kosilo: sok – jabolko, grozdje, zelena paprika, bučka.

juha – kumara, peteršiljeva korenina, por, zelena, krompir.

Večerja: sok – črno grozdje, ananas.

juha – korenje, cvetača, čebula.

8. dan Zajtrk: sok – pomaranča.
Kosilo: sok – melona, paradižnik, kumara.

juha – krompir, čebula, rdeča paprika, peteršilj.

Večerja: sok – jabolko, belo grozdje, ananas.

juha – bučka, zelje, česen, čebula, rdeča paprika.

9. dan Zajtrk: sok – grenivka.
Kosilo sok – melona, lubenica, ananas, paprika, belo zelje.

juha – vse, kar je ostalo zelenjave od prejšnjih juh.

Priprava Breussove čebulne juhe

Večjo čebulo ali dve manjši narežemo z rjavim olupkom vred na majhne koščke. Na rastlinski masti ali rastlinskem olju zapečemo do zlato rjave barve in dodamo približno pol litra hladne vode. Kuhamo, dokler se čebula ne razkuha. Po želji lahko na koncu dodamo še naravni zeliščni zelenjavni dodatek za juhe. Dobro precedimo in uporabimo samo tekočino, brez trdnih delcev čebule.

Airolina juha iz zelenjave

Sestavine:

večja krompirja, neolupljena, narezana na srednje velike kocke;

225 g (1 skodelica) blitve, zmlete z mešalnikom ali narezane na koščke;

225 g (1 skodelica) katere koli zelenjave, ki je pri roki: listje repe, bela repa in njeno listje, peteršilj, zelje ali od vsakega nekaj.

Ustreza tudi juha, pripravljena iz krompirja, repe, korenja in zelene, v približnem razmerju: 50 odstotkov krompirja, 20 odstotkov korenja, 15 odstotkov repe in 15 odstotkov zelene.

Uporabljajte posodo iz nerjavečega jekla, emajla ali gline. Vanjo nalijte liter ali pol litra vode in narežite zelenjavo na tanke koščke kar v vodi, da preprečite oksidacijo. Krompirja, repe ali korenja ne lupite, temveč jih samo očistite s ščetko. Posodo pokrijte in pri manjši temperaturi kuhajte juho najmanj pol ure. Potem naj še pol ure stoji – precedite jo, jo znova segrejte in zaužijte. Če je ne zaužijete takoj, jo postavite v hladilnik. Pred zaužitjem juho segrejte.

 

Juha, ki jo pijemo po končanem postu

Juha je še posebno primerna za bolnike z želodčnimi težavami in težavami črevesja (tudi z zaprtjem).

Semena lanu delujejo zelo zdravilno na stene želodca in črevesja, hkrati je lan tudi blago naravno odvajalo. Otrobi nadomestijo potreben volumen in pospešujejo naravno delovanje črevesja. Takšno juho pijemo po postenju najmanj nekaj dni ali tednov, dokler ne začne črevesje naravno delovati.

250 g (1 skodelica) juhe iz razne zelenjave (kot smo navedli v prejšnjem navodilu);

2 g (1 jušna žlica) lanenih semen;

2 g (1 jušna žlica) surovih pšeničnih otrobov.

Čez noč namočite lanena semena in pšenične otrobe v zelenjavno juho. Zjutraj vse dobro premešajte, segrejte in pijte skupaj s semeni. Lanenih semen ne žvečite, temveč jih pogoltnite. Boljše je, če juhe ne pijete, temveč jo počasi jeste z žlico, vendar je ne žvečite, saj tako spodbudite slino k naravnemu izločanju.

(Vir: P. Airola, Post ob sokovih, Založba Magnolija)

Krompirjev prevretek

Za 4 osebe potrebujemo:

1 liter vode, 250 g krompirja, 2 korenčka, ½ porovega stebla, 1 peteršiljevo korenino, ¼ glave zelene, ½ žličke kumine in majarona, ščepec morske soli, ščepec muškatnega oreška, 2 žlički kvasa in 4 žličke sveže sesekljanega peteršilja.

Krompir in zelenjavo dobro umijemo in neolupljeno narežemo na kocke. Vse to damo v vrelo vodo in kuhamo od 20 do 30 minut. Prevretek začinimo s koprom, baziliko ali luštrekom in precedimo.

Prevretek iz zelene

Za 4 osebe potrebujemo:

1 l vode, 250 g gomolja zelene, malo korenja in pora, pol žličke kumine in majarona, ščepec muškatnega oreška, 2 žlici kvasa, 4 žličke sveže sesekljanega peteršilja.

Priprava kot prej.

 

Paradižnikov prevretek

Za 4 osebe: 1 l vode, ½ kg paradižnika, strok česna, malo čebule, zelene in korenja, ščepec muškatnega oreška, 2 žlici kvasa, 2 žlički origana ali majarona.

Dodamo lahko še začimbe, sicer pripravimo kot prej. Začinimo lahko tudi z malo paradižnikove mezge.

Želimo vam uspešne postne izkušnje. Krajše ali daljše, odvisno od vaših potreb. Tisti, ki ste se že večkrat postili, čutite, koliko časa vam bo prijalo. Kdor se posta loteva prvič, naj se o njem prej temeljito pouči. Kdor ni prepričan, da post pozna ali pa se ga boji, naj se pridruži vódeni skupini – tam bo post zanesljivo lepo opravil in se usposobil za samostojno postenje v prihodnosti. Vsak, ki se je enkrat postil, to skoraj zanesljivo občasno ponavlja, saj postane post sestavina njegovega življenjskega programa.

Marjan Videnšek, objavljeno v reviji AURA, november 2011, št. 267

Fotografija: Bigstockphoto.com

Več ...