PO ZDRAVILO KAR POD ZEMLJO

Obiskovalca arheološkega parka piramida Sonca v kraju Visoko v osrednji Bosni pritegne marsikaj. Najprej je to seveda piramida Sonca, na pobočju katere si ljudje lahko ogledajo arheološke izkopanine, vedno več ljudi pa se tudi vzpne na njen vrh, da tam meditirajo in pričakajo sončni vzhod ali zahod. Zanimiva sta tudi piramida Lune, na kateri ljudje čutijo »bolj mehke, ženske« energije, in tumulus ali kopasta vzpetina v Vratnici, štiri kilometre od bosanskih piramid, kjer so s podzemnimi georadarskimi snemanji odkrili vrste kamnitih teras in podzemnih prehodov. Morda najbolj obiskani del arheološkega kompleksa je podzemni labirint Ravne, oddaljen približno tri kilometre od piramide Sonca. Razlog za to pa ni samo dostopnost, temveč tudi tamkajšnje izjemne zdravilne energije.

Podzemni labirint

Že po prvih metrih, ko smo s čelado na glavi vstopili v predor labirinta Ravne, sem začutila izjemno čist zrak in neverjetno zgoščeno prano, dihanje pa je postalo, kakor koli nenavadno zveni, pravi užitek. Tako dobrega zraka nisem zaznala niti v najbolj energijsko »nabitih« krajih v naravi, na primer ob slapovih ali na gorskih vršacih. Pa tudi ne v podzemnih jamah v Sloveniji, ki sem jih obiskala kar nekaj.

Labirint predorov Ravne je petindvajset metrov pod zemljo, imenuje pa se po delu mesta Visoko, kjer so ga odkrili. Za vhod vanj so domačini sicer vedeli že desetletja, ko so se tam igrali kot otroci, vendar so mislili, da gre za jamo, saj je bil že po nekaj desetih metrih zasut.

Ko je v tem kraju leta 2005 dr. Semir Osmanagić odkril piramido Sonca, je domneval, da je pod piramidami podzemna mreža prehodov in prostorov, ki je bodo še odkrili, in to se je tudi zgodilo. Ko so mu domačini pokazali vhod v »jamo«, je že po nekaj metrih glede na obliko odprtine in po drugih znamenjih sklepal, da bi to lahko bil vhod v podzemne predore. Začeli so z izkopavanji in izkazalo se je, da je imel prav. Glavni predor leži v smeri jug – jugovzhod in pelje proti piramidi Sonca, nanj pa se navezuje mreža stranskih predorov in prehodov, ki vodijo v vse smeri in sestavljajo labirint.

Barbara Škoberne; celoten članek lahko preberete v reviji AURA, oktober 2014, št. 301

Več ...