PO KOMI ZAČELA GOVORITI NEMŠKO

Kot so poročali hrvaški mediji, so imeli v splitski bolnišnici letos prav nenavaden primer. Že februarja so k njim iz Knina zaradi visoke vročine in zastrupitve krvi pripeljali učenko osnovne šole. Kmalu po prihodu v bolnišnico je padla v komo in v njej ostala kar dva meseca. Ko se je prejšnji mesec iz nje zbudila, je začela govoriti nemško namesto hrvaško. Tudi na vprašanja v hrvaščini je odgovarjala kar v nemščini. To ne bi bilo nič nenavadnega, če deklica ne bi bila hrvaškega rodu in je nemško znala slabo, saj se je jezika v šoli učila šele dve leti, zdaj pa se je v nemščini pogovarjala, kot da bi bila njen maternji jezik.

Znanstvene in ezoterične razlage

Deklico so preiskali različni strokovnjaki, vendar prepričljivega odgovora za njeno stanje niso našli. Direktor hrvaškega inštituta za proučevanje možganov Ivica Kostović je hrvaškim časnikarjem razložil, da se je to po njegovem mnenju zgodilo zato, ker se je med komo poškodovala skupina nevronov, njihovo nalogo pa so prevzeli sosednji nevroni. Prav zato naj bi bil del možganov, odgovoren za govor v hrvaščini, poškodovan. Razlaga ni prepričljiva, saj ne pojasnjuje, kako je lahko deklica govorila tuji jezik bolje, kot ga je v dveh letih slišala v šoli?

Mogoče so še druge domneve. Ena od njih, bolj zemeljska, je, da je bila deklica že v zgodnjem otroštvu v stiku z nemškim jezikom, morda ga je slišala in se v njem naučila sporazumevati kar mimogrede, v pogovoru s kakšnim sosedom, otrokom ali bližnjim, ki je z njo govoril nemško. Nemščino je nato pozabila, vendar se je znanje o tem jeziku ohranilo v podzavesti, in ga je koma aktivirala. Zadevo je mogoče pojasnjevati tudi ezoterično. Po nauku o reinkarnaciji, bi se lahko obnovila osebnost, ki je v enem izmed dekličinih prejšnjih življenj živela na območju, kjer se je govorilo nemško.

Druga razlaga bi bila, da se je morda deklica nekako povezala z akašo, univerzalnim kozmičnim spominom, v katerem je shranjeno vse, kar je bilo in bo, in iz njega zajema svoje znanje. Tretja, da se je med komo zgodila zamenjava osebnosti, ko se je v njeno telo vrinila osebnost iz onstranstva oziroma finosnovnega sveta. Ezoterična literatura namreč svari pred stanji, v katerih pride do izgube zavesti, kajti prav tedaj lahko v človekovo telo vstopi neka druga entiteta in prejšnjega »prebivalca telesa« delno ali skoraj povsem izrine. Skoraj ni mogoče, da bi ga izrinila povsem, ker bi morala pretrgati tako imenovano srebrno vrvico, s katero je fizično telo povezano s finosnovnimi telesi in bi prava oseba za ta svet umrla.

Do vrivanja drugih entitet lahko pride ne samo med komo, temveč tudi v stanjih hude pijanosti, med narkozo ali hipnozo. O prežečih sencah, ki čakajo, da izrinejo pijano zavest, pišeta že Pavel Matej Rak v svojih knjigah in dr. Rajmond Moody, ko ta navaja pričevanja klinično mrtvih in njihova opazovanja med klinično smrtjo. Podobno ugotovitev pa zasledimo tudi v knjigi Deček, ki je videl Resnično in drugih knjigah.

Daja Kiari, objavljeno v reviji AURA, maj 2010

Fotografija: Bigstockphoto.com

 

Več ...