PISMA MARIJI Prevaral ženo

Odgovor na vprašanje: Na poslovnem potovanju sem s tujko prevaral ženo, Kaj naj storim?

Šifra: SKESANEC

Dragi skesanec, zaman iščeš odgovor tam, kjer ga zate ni! Odgovor, ki bi ti ga dali drugi, vsekakor ne bi bil v skladu s tvojo pravo notranjo potrebo, ne bi ga jemal resno in ga tudi ne bi upošteval.

Vsak zunanji odgovor, pa naj pride od koder koli, je dobrodošel zgolj zato, ker človeku pomaga odstreti tančice, ki prekrivajo pravi odgovor, ki je v človeku samem. Vsi odgovori so že v človeku in so usklajeni s potrebami, ki človeku omogočajo uresničevati namen njegovega utelešenja. Je že prav, da človek išče odgovore za svoje težave tudi zunaj sebe, vendar le zato, da bi se z njihovo pomočjo prebil do odgovora v sebi.

Čustva so te zapeljala v omenjeno težavo, in prav čustva te bodo tudi potegnila iz nje. Hudo te nažirajo in postajajo iz dneva v dan bolj obremenilna, tako da se bojiš, da ne boš več dolgo zmogel sam prenašati tega bremena. Smiliš se sam sebi in zato iščeš način, kako bi se lahko razbremenil. Tudi tako, da bi s priznanjem svojega dejanja ženi, nanjo, ki si jo prevaral, preložil del tega bremena. Si se morda vprašal, ali ni morda to, kar nameravaš storiti, sebično? Ali res misliš, da bi s to izpovedjo, ki bi ženo vsekakor prizadela, olajšal svoje breme in povrnil med vaju to, kar si s skokom čez plot poteptal?

To, kar si storil, bo ostalo poteptano. Pomisli, kakšne posledice bi lahko imela ta izpoved! Poglobi se raje vase in odpusti sebi kot človeku, ki ni brez napak. S popolnim odpuščanjem sebi boš rešil sebe in odnos, v katerem si doslej dokaj harmonično živel. Iskreno obžalovanje in odpuščanje sebi te lahko pripelje do tega, da bo vajin odnos zablestel s tistimi kakovostmi, ki doslej niso bile prav najbolj vidne, navzoče. Napaka, ki jo človek stori, omogoča, da bolj poglobljeno nadzira svoje dejanje, in to mu vsekakor prinaša kakovostnejše življenje na vseh področjih. Napaka, ki jo človek stori, se ne zgodi zato, da bi ga kaznovala in s tem pahnila v nove napake. Zgodi se zaradi njegove nevednosti, z namenom, da bi ga prebudila v vednost, ki mu doslej ni bila znana. Tavamo v neznanju in delamo napake. Prav te napake, pa naj bi nam pomagale napake ozavestiti, jih preseči in tako živeti skladneje z notranjimi potrebami. Te nam bodo z ozaveščanjem pomagale odstirati vse tančice, ki prekrivajo notranje potrebe in preprečujejo, da bi v navalu čustev živeli v skladu z notranjimi potrebami. Vsako čustvo je tančica, ki zasenči notranjo potrebo in tako onemogoči, da bi človek slišal šepet biti – zavesti, ki mu neprenehoma šepeta, kako naj deluje, da bo njegovo ravnanje v skladu z zakoni narave oziroma IZVORA.

Še se boš mučil s tem vprašanjem in to predvsem zato, ker si vsak človek težko prizna napačno ravnanje. Vsakdo meni, da če bo to zmotno ravnanje podelil s kom drugim, mu bo že delno odpuščeno, saj si ga je upal priznati. Drugi ti lahko v celoti odpusti neko dejanje, a dokler si tega dejanja človek ne odpusti sam, ga bo še naprej grizlo in težava se bo poglabljala. Prav zato naj bi se vsak zazrl v pravo težavo, ta pa je, da sam sebi ne odpušča. To je izjemno pomembno zato, ker dokler človek ni sposoben in pripravljen odpustiti sebi, tudi drugim ne more odpustiti. Ko lahko resnično odpustimo drugemu, v resnici odpustimo sebi, saj vse, kar storimo drugim, v resnici storimo sebi. To nas znova spomni na to, da smo duhovna bitja in kot taka eno.

Tvoja naloga je poiskati najustreznejšo rešitev. Te pa vsekakor ne boš našel, če boš samo premišljeval, kako bi si olajšal breme. To, da bi ga podelil z ženo, bi ti trenutno lahko prineslo olajšanje, a gledano dolgoročno, bi k obstoječemu bremenu samo naložilo nova bremena in to vsem, ki živite v tej družinski skupnosti in tudi širše. Prav zato s srcem razmisli, kaj bi bilo modro storiti, in nato ravnaj tako, kot ti bo odgovorilo srce.

To, kar si storil, res ni bilo ljubeče do človeka, ki ti zvesto stoji ob strani. Hkrati pa spet nima tolikšnega pomena, da bi morali drugi zvedeti zanj in tako dopustiti, da se jim zaradi tega spremeni življenje. To dejanje je pomembno zate. Pomaga naj ti na poti zorenja v vsa tista spoznanja, ki so potrebna za to, da se človek izogiba neljubim dejanjem in se bolj zavedno odzove na vsako priložnost ali skušnjavo, ki se mu pojavi na življenjski poti. Na tej poti se res lahko pojavijo najrazličnejše stvari. Težko bi rekli, katere so napačne in katere pravilne. Če te stvari ne bi bile potrebne za človekovo rast, za poglabljanje njegove zavesti, se prav gotovo ne bi dogajale. In tako lahko rečemo, da je vse prav, kajti če ne bi bilo tako, se stvari sploh ne bi dogajale. Od vsakega posameznika pa je odvisno, v kakšno dogajanje se bo podal glede na potrebe svojega notranjega zorenja. Skesanec, naj ti bo izkušnja darilo, ki ga boš modro vtkal v tkanino življenja! Srečno! S spoštovanjem Marija

Marija, objavljeno v reviji AURA št. 314, november 2015

Fotografija: Bigstockphoto.com

 

 

Več ...