PISMA MARIJI – Ljubezen

 

PISMA MARIJI

Zanima me, ali bom v življenju srečala moškega, ki me bo ljubil?

ŠIFRA: VDOVA

Hrepeniš po ljubezni, to pa zmotno iščeš zunaj sebe. Ljubezen si ti, ljubezen je v tebi, poišči jo in z njo ozdravi svoje hrepenenje, ki ti je v življenju zadalo toliko nevšečnosti. Čustva, ki te prežemajo, so le bled odsev ljubezni. Čustva človeka ne ozdravijo, ozdravi ga lahko samo brezpogojna ljubezen, ki mu pomaga dojeti, da so čustva le slab nadomestek zanjo. Ljubezen se razdaja brezpogojno in ne pričakuje povračila. Na povračilo čakajo samo čustva. In če ne dobijo takšnega, kakršnega pričakujejo, se prav kmalu pozitivna čustva sprevržejo v negativna. In tako se človek znajde v obračunavanju s čustvi, ki delujejo nanj zelo razdiralno. Ko se izvleče iz tega boja z večjimi ali manjšimi ranami, navadno nekaj časa počaka, da se rane površinsko zacelijo, nato pa se znova poda iskati človeka z upanjem, da mu bo ta dokončno pomagal zaceliti vse rane.

Prva srečanja z novim človekom so lahko zelo obetavna; kaj kmalu se porodi prepričanje, da je to človek, ki nas bo razumel, sprejel in ljubil. Znova pa se izkaže, da tudi to srečanje ni pravo, da nismo srečali človeka, ki bi lahko izpolnil naša pričakovanja. Res da naših pričakovanj ne more izpolniti, a če ostanemo z njim v odnosu, lahko prav ob tem človeku, ki nam kaže, kako neljubeč odnos gojimo do sebe, spoznamo, kaj je vzrok naših težav z ljubeznijo in zakaj zmeraj pritegnemo človeka, ki nas ne spoštuje in tudi ne ljubi.

Te težave ne boš odpravila tako, kot si zamišljaš. Niso drugi tisti, ki naj bi ti izkazovali spoštovanje in ljubezen, temveč si moraš to izkazovati najprej sama. To je torej prvi pogoj za to, da ti bodo tudi drugi dajali to, kar si daješ sama. Prav je, da iščeš ljubezen, a žal je iščeš zunaj sebe, tam pa je ne boš našla nikoli. Poišči ustrezno literaturo o tem ali pa človeka s tovrstnim znanjem, da ti bo lahko pomagal odkriti, zakaj se tvoja želja ne izpolni. Izpolnila se ti bo šele, ko boš spremenila odnos do sebe. Odnosi do sebe in hkrati do drugih se neprenehoma spreminjajo in pričajo o človekovi osebnostni in duhovni rasti.

V življenju smo zato, da se razvijamo, da širimo svojo zavest. Življenje samo nam neprenehoma ponuja številne možnosti za takšno rast, a hkrati tudi trenutke, ko smo sproščeni in uživamo v drobnih stvareh. Če bi življenje sestavljali samo užitki, bi v tem uživanju preprosto zaspali, prikrajšani za duhovno rast, ki nam jo ponujajo zahtevnejše preskušnje. Prav te so nepopisna dragocenost, čeprav zelo boleča. Ko pa doumemo, kaj nam je preskušnja dala, je bolečina pozabljena.

Tudi ti boš pozabila bolečino, ki ti jo je povzročilo iskanje ljubezni zunaj sebe. Če boš še naprej iskala ljubezen v moškem, torej zunaj sebe, vedi, da si boš s tem iskanjem zadajala samo nove bolečine. Poglabljaj se vase in išči to dragocenost v sebi, kajti le tako se boš premaknila iz začaranega kroga ali hrepenenja, ki ti ne more podariti tega, česar si ne daješ sama. Dati pa si tega ne moreš, ker še nisi spoznala te resnice. Neuspešno iskanje samo izpričuje, da je to res.

Če rada zahajaš v družbo, se temu nikar ne odpovej. Druži se z ljudmi, a hkrati pozorno spremljaj, kako se tvoja notranjost odziva na posameznike. Opazuj svoje občutke in utišaj misli. Ne dovoli umu, da bi presojal, temveč prisluhni občutkom, ki se bodo rojevali v srcu. Ti ti bodo razločno pokazali, kakšne občutke v resnici gojiš do sebe. Nikar se ne obsojaj, če bodo kdaj neprijetni. Občutki so pač občutki, ki nam jasno zrcalijo, katerih slabosti še nismo premagali. In na tem svetu smo prav zato, da jih razumevajoče ozavestimo in sprejmemo, kajti samo tako jih bomo premagali. Z občutki nam v resnici duša, naša notranja bit, sporoča, kakšno delo moramo še opraviti.

Sprejmi srečanja z novimi ljudmi in se podaj na pot raziskovanja, ki mu doslej nisi bila preveč naklonjena. Nova spoznanja odpirajo nove poti, na vsaki pa vsakogar čakajo darovi, le pobrati jih je treba. Vedi, da za prebujanje ni nikoli prepozno! Vsak trenutek je dragocen in vredno ga je uporabiti za širjenje znanja, pridobivanje spoznanj o tem, kako dragoceno je vsako človeško bitje in kako čudna so pota njegovega prebujanja v širše zavedanje. Ko boš odkrila ljubezen v sebi, jo boš srečevala tudi v drugih. Srečno!

S spoštovanjem Marija

Objavljeno v reviji AURA, marec 2014, št. 295

Več ...