OM ALI OČENAŠ ZA MALICO

Na človeka zelo vplivajo različni toni ali zvočni valovi, še bolj pa ritmično izgovarjanje zlogov, vokalov, izrekov in podobnega. Ta vpliv že od najstarejših časov poznajo vsa ljudstva. Hindujci so celo razvili posebno okultno znanost, tako imenovano mantra jogo, ki seznanja svoje privržence z učinki zvokov in izgovorjenih besed.

Po tem nauku zaradi večnega nihanja vseh stvari tudi organi človeškega telesa nihajo v skladu s tem, kar jih obdaja v zunanjem svetu; še posebno vpliva nanje nihanje živali, rastlin in kamnov. Tudi sevanje zvezd, ki je v bistvu svetlobno in zvočno valovanje, deluje na človeka.

Zvok ustvarja ali razkraja

Vsaka stvar ima svoj temeljni ton, ki je povezan tudi s človekom. Ko človek spozna nihajne zakonitosti stvari, jih lahko z določenim tonom, besedo ali izrekom sestavlja in tudi razkraja. Takšne mogočne besede ali izreki delujejo ne samo na človekovo fizično telo, temveč tudi na njegova finosnovna telesa, predvsem čustveno (astralno) in mentalno. Z očiščevalnim učinkom pomagajo ustvarjati kavzalno telo, ki je najfinejša duhovna ovojnica duše in zbiralnik vseh njenih odlik.

Po okultnih naukih oživljajo glasovi z zvočnimi nihaji ustrezne telesne organe, in sicer:

  1. Glasovi, ki se izgovarjajo z usti, kot so B, F, M, P, V, W, delujejo predvsem na mišice in kožo.
  2. Glasovi, pri katerih se jezik dotika zob, takšni so C, D, N, T, S, Z, delujejo na kosti.
  3. Glasovi, pri katerih je bolj v ospredju jezik, takšna sta L, R, delujejo na notranje organe.
  4. Glasovi, pri katerih sodeluje nebo, to so G, K, Č, Š, Q, delujejo na kostni mozeg.

Soglasniki, predvsem samoglasniki, so antene za kozmične sile ali žarke. Samoglasniki s svojo posebno vrsto nihanja prenašajo določene vidike duhovne energije in z nihanjem zvišujejo nihanje človeških organov, ga spodbujajo, sproščajo ali pomirjajo.

 

Verske besede so skrbno sestavljene

Izbira in sestava besed in zlasti vokalov v besedah je pomemben dejavnik v nekem jeziku, še zlasti pri verskih molitvah, himnah, priklicih in petju. V večini svetovnih religij se božje ime začne z A. Na primer Atman pri Hindujcih, Ahura pri Zarathustri, Allah pri mohamedancih, Abba – Oče v krščanstvu. Jezus nikoli ni klical Očeta Jahveh ali Jehova, temveč Abba. Sveti zlog ali magični mogočni izrek pri treh semitskih verstvih − judovstvu, krščanstvu in islamu − je amen in se začne z a. V hinduizmu in budizmu poznamo om, ki se izgovarja tudi kot aum.

S številnimi besedami z njihovimi valovnimi dolžinami zašumijo tokovi zavesti, ki krepijo in hranijo energijska središča v telesu. Indijski jogiji trdijo, da lahko človek z uporabo nekaterih močnih izrekov premaga celo silo gravitacije in se dvigne v zrak.

Kakor ima vsak sadež glede na svojo vrsto in vsebino tudi svojo ovojnico, ki mu najbolje rabi, ima tudi vsaka misel, vsak občutek in vsak človekov gib ustrezno izrazno obliko. Vseeno je, kakšno obliko imajo obredi sami po sebi, kateri jezik in besede se v njih uporabljajo, kajti najpomembnejše je, da človek v teh oblikah najde božansko pijačo resnice. Zato vsi verski obredi in molitve kljub različnosti oblik, jezika in izpeljave delujejo povsod blagodejno.

Ponavljanje molitev, izrekov in drugih svetih besed priporočajo vsi duhovni voditelji po svetu. Takšno ponavljanje ima močan psihološki pomen, vpliva na telo in razpoloženje. Ni nekaj neumnega ali nepotrebnega, temveč je magično-ustvarjalna dejavnost. Celo kadar se na primer obred ali molitev opravlja le mehanično in je zgolj nizanje besed, to zaradi svoje ritmične strukture in poudarjanja deluje na človeka zdravilno. Kdor moli ali opravlja obrede s polnim zavedanjem, predajanjem in zbranostjo, doseže še neprimerno trajnejši, močnejši in blagodejen učinek. To so počeli vsi veliki mistiki in svetniki in tudi priporočali drugim. Kajti vaja dela mojstra, vztrajnost pa nazadnje pripelje na cilj.

Marko Vesel, objavljeno v reviji AURA, julij 2011, št. 263

Fotografija: Bigstockphoto.com

Več ...