OGLEDALA IN FENG ŠUI

Ogledala se uporabljajo že tisočletja in v različne namene. Nekateri jim pripisujejo magično moč, drugi jih uporabljajo za ogledovanje svoje podobe, tretji jih imajo za ukano človeškega očesa.

Ogledala imajo “čarobno moč”, da na videz povečajo prostor, skrijejo neželene predele in celo povečajo pretok energije v prostoru. Vse to le z refleksijo svetlobe, ki je del energijskega spektra. V feng šuiju jih nekateri imenujejo “zdravila”, saj naj bi po prepričanju vraževerno usmerjenih svetovalcev, odganjala slabo energijo. Zaradi takšnih in drugačnih nasvetov nastajajo nejasnosti na primer o tem, kdaj in kje namestiti ogledala. Tradicionalni feng šui, ki ni povezan z religijo, vraževerjem ali črno magijo, ne uporablja ogledal kot zdravil za slabo energijo. Namesto tega se osredinja na uporabo ogledal kot pospeševalcev energije in objektov, ki sodijo v element vode.

Ogledala imajo torej energijo vode, če jih uvrstimo v enega izmed petih elementov. Povezava z vodo je očitna, saj mirna voda deluje kakor ogledalo, odseva podobe iz okolice. Od tod tudi človekova zamisel o izumu ogledala kot okrasnega predmeta. Na splošno veljajo v feng šuiju nekatera pravila o tem, kje so dobra in kje slaba mesta za namestitev ogledal.

Prvo pravilo – namestitev

Ne glede na to, v katerem prostoru je ogledalo nameščeno, je najpomembnejše, da ne odseva ničesar slabega. Ogledala simbolično podvajajo, zato ne želimo podvojiti negativne energije. Slabo nameščeno ogledalo odseva razpadajočo hišo nasproti naše, smetišča, pokopališče, grozeče predmete in podobno. Kar koli je v naši okolici nedokončanega, zanemarjenega ali razpadajočega, ni primerno za zrcalno sliko. Ogledala naj vedno odsevajo nekaj pozitivnega, na primer lep razgled.

Drugo pravilo – ogledala in strupene puščice

Pogosto lahko slišimo in beremo, da je priporočljivo obesiti konkavno ogledalo nad zunanjo stran okna, kadar mu grozijo strupene puščice ostrih vogalov stavb ali drugih koničastih predmetov, usmerjenih v naš dom. Taka ogledalca naj bi odvračala negativno energijo, ki jo povzročajo strupene puščice iz okolice. To je bolj vraževerje kakor feng šui, ogledala namreč ne odvračajo strupene energije. Veliko verjetnejše je, da z ogledalom, ki odseva ostre robove, odprte police, vogale zunanjih stavb, konice streh in druge tako imenovane strupene puščice, to ostro neprijetno energijo podvojite. Ogledala so že zaradi svojega elementa (voda) precej hladna in kadar odsevajo ostre predmete, linije in vogale, prinašajo še dodatno hladno, zbadajočo energijo, ki kar reže. Kadar je na primer ogledalo nameščeno tako, da se v njem zrcali odprt regal s polnimi policami fasciklov, papirjev in nedokončanega dela, se to pravzaprav kopiči, saj nas ogledalo nenehno opozarja nanj. Tedaj regal s policami zaprimo ali pa premestimo ogledalo.

Tretje pravilo − Ogledala in okrasni predmeti

Ogledalo je lahko nameščeno na mesto, kjer odseva nek okrasni predmet. Kadar je ta predmet popoln, torej nepoškodovan, dovršen in nam ljub, je to dobro. Paziti je treba le, kadar je predmet izrazit element, kot na primer orožje. Tedaj bi lahko nastalo preveč kovinske energije (orožje = kovina), posledica tega pa bi bilo neravnotežje v domu. Enako velja za ogenj, kadar stoji ogledalo nasproti kamina. Takšna lega je na splošno dobra, vendar v nekaterih primerih prostor ne potrebuje dodatnega ognja in ogledalo lahko ustvari njegov presežek.

Prelep pogled na ogledalo je, ko ta odseva okrasno vazo s svežim cvetjem ali umetnine, ki niso nasilne narave.

Ogledala v posameznih prostorih doma

Vhod

Ogledala blizu vhodnih vrat ali celo nasproti so zelo nepriporočljiva (to velja posebno za hiše, saj v stanovanjskih blokih skozi vhodna vrata prihaja precej manj energije). Ogledala imajo lastnost, da odbijajo energijo, vračajo odsev. Zato vso energijo, ki pride skozi vhodna vrata, takoj znova odbijejo ven. Stanovalci pa si seveda želimo privabiti čim več življenjske energije v prostor. Predvsem v poslovnih prostorih bi tako nameščeno ogledalo lahko pomenilo velike izgube. Vsa energija (denar) bi uhajala ven ali pa sploh ne bi vstopila v prostor. To je še posebno pomembno za poslovne dejavnosti, pri katerih poteka neposredno delo s strankami, kot so na primer restavracije, masažni in frizerski saloni, trgovine in drugi poslovni prostori, kjer se ogledala precej pogosto uporabljajo.

Po drugi strani pa so lahko hodniki zelo primerni za ogledala, posebno če so ozki in temni. Ogledala optično povečajo prostor in tudi preprečijo, da bi se ustvarjala ostra energija, ki potuje po ozkih hodnikih in ne zaokroži po drugih prostorih. Odvisno od velikosti prostora, vendar na splošno velja, da nekje 2,5 metra od vhodnih vrat ogledalo ne moti (če ne stoji na steni nasproti vrat).

Spalnica

Ogledala so v spalnici nekakšen dodatek, saj je spalnica po navadi tudi garderobna soba. Spalnica je prostor, kjer potrebujemo umirjeno jin energijo za kakovosten spanec, ogledala pa energijo pospešujejo, zato za ta prostor nikakor niso primerna. Najslabše je, če so nameščena nasproti postelje ali celo na stropu in odsevajo našo podobo med spanjem. Povzročajo lahko nočne more in nemiren spanec. Če res ne moremo brez ogledala v spalnici, naj bo to na takem kraju, ki ga ponoči lahko zakrijemo, na primer na notranji strani omare.

Stranišča

Zelo slabo je, kadar ogledalo odseva stranišče ali vrata od stranišča. Tako ogledalo premestimo, saj ne prinaša nič dobrega. Stranišče je povezano z odstranjevanjem odvečnih snovi iz telesa in tako z negativno energijo, ki se je želimo znebiti. Zato ne pustimo ogledalu, da podvaja tako energijo! Tudi ogledalo v samem stranišču, kadar je to ločeno od kopalnice, ni ravno primerno.

Kopalnica

Kopalnica je povezana z elementom voda. To je najprimernejši prostor v stanovanju za namestitev ogledala. Po navadi je kopalnica zaprt prostor in tako ogledalo ne odseva slabe energije v stanovanje, obenem pa sodi v enak element kot kopalnica. Paziti pa je treba, da ni nameščeno tako, da odseva straniščno školjko.

Otroška soba

Čeprav je otroška soba bolj jang, aktivne narave, ogledala za ta prostor niso primerna. Otroci so izredno občutljivi. Zato ne potrebujejo predmetov, ki odsevajo in pospešujejo energijo, temveč prijazno, zdravo in toplo okolje.

Kuhinja

V kuhinji res ne potrebujemo ogledal, saj ta prostor že tako izgublja naravo ognja. Kuhinje postajajo čedalje bolj kovinske, z aluminijastimi površinami, noži, gladkimi ravnimi linijami, belo obarvane in z vse več električnimi aparati (vse to sodi v element kovina). Tradicionalna kuhinja in tudi samo kuhanje sodi v element ogenj. Dandanes pa pravzaprav v kuhinji ognja ni več videti, še plinske štedilnike nadomeščajo električne kuhalne plošče. Kovinska energija je hladna, toga in ostra, takšna, kakršni postajajo tudi medosebni odnosi. Ogledalo in druge odsevne površine so vodni element in ne pripomorejo k toploti, ki naj bi jo pričarala domača kuhinja.

Jedilnica

Jedilnica je prostor za obedovanje z družino ali s prijatelji in druženje. Pomembno je torej, da je prijetna, topla, zračna in prostorna. Ogledalo v jedilnici je celo  dobrodošlo. Odseva hrano na mizi, nasmehe navzočih in pozitivno energijo ob uživanju hrane. Kadar je jedilnica majhna, jo ogledalo poveča, kadar je velika, pa naj po možnosti odseva lep razgled, vendar vedno jedilno mizo in prostore, kjer sedimo. Pazimo, da ogledalo ne odseva štedilnika ali kuhalne plošče v kuhinji, saj pomeni ta srce doma, ki mora biti zavarovano. Zelo slabo je, kadar se vidi štedilnik iz vhodnih vrat, četudi je to samo odsev v ogledalu.

Dnevna soba

Tudi dnevna soba je primerna za ogledalo. Paziti je treba le, da ne bo ustvarjala prehitro in preostro energijo, saj je dnevna soba kraj za sprostitev. Če je prostor namenjen zabavi, kjer potrebujemo več jang energije, so ogledala primernejša. Kolikor mirnejše in bolj sproščujoče okolje si želimo, toliko manj odsevnih površin uporabimo. Trendovski pohištveni elementi, ki so bleščečih površin in v priljubljeni beli barvi, ravnih linij, ustvarjajo vse prej kot prijetno energijo. V prostor vnašajo hitro, ostro in hladno energijo, ob kateri se je težko sprostiti, beli prostori delujejo precej “klinično” in niso prav primerni za dom.

Pisarna

Ogledala se lahko uporabljajo tudi za spodbuditev kake dejavnosti. Za pisarne so torej primerna, vendar je precej odvisno od dejavnosti. Vsekakor naj odsevajo nekaj pozitivnega, to so lahko umetnine, naši dosežki, sejne sobe. Ogledalo za našim hrbtom, ko sedimo za pisalno mizo, ni primerno, saj bi zaradi pospešene energije, ki bi jo ustvarjalo ogledalo, imeli nenehno občutek, da je nekdo za nami,. Za hrbtom potrebujemo trdnost in podporo, energijo “gore”, ne pa tekoče energije vode, kakršno ima ogledalo.

Ogledala in smeri neba

Na splošno velja, da so nekatere smeri neba primernejše za namestitev ogledal. V takih predelih je bolj zaželena stimulacija energije, vendar je to precej odvisno od tega, kateri prostor pripada kaki smeri neba. Tako so dobre lege za ogledala: jugovzhod, vzhod, jug in severovzhod. To je lahko na primer vzhodni del stanovanja ali pa vzhodna stena določenega prostora. Vendar se najprej prepričajmo, ali ogledalo odseva pozitivno energijo in omogoča lep razgled.

Maša Zorn, objavljeno v reviji AURA št. 258, februar 2011

Fotografija: Bigstockphoto.com

 

 

Več ...