OBRAZ KOT ZRCALO DUŠE IN RAVNOTEŽJA

Obraz je zrcalo osebnosti. Na njem so zapisane naše zmožnosti, naša življenjska pot. Kaže vpliv okolja in življenjskih izkušenj, je genski zapis, razkriva, kdo smo, od kod prihajamo in kam smo namenjeni. Vse to sporočajo oblika, barva, položaj, velikost in pogostost posameznih obraznih potez.

Preden začnem opisovati značilnosti posameznih delov obraza, najprej proučimo obraz kot celoto. Skladnost leve in desne strani obraza kaže na poštenega človeka, desna stran je jin in predstavlja ženske prednice, leva stran obraza nosi zapis moških prednikov in je jang. Obraz je mogoče razdeliti na tri pasove; zgornjega, srednjega in spodnjega. Tridelnost je izražena na vseh potezah obraza in jo povezujemo z nebesno, človeško in zemeljsko energijo (zmeraj v zaporedju od zgoraj navzdol). Zgornji del obraza je povezan z nebeško energijo in sega od roba lasišča do obrvi. Predstavlja um, razmišljanje. Srednji del obraza, ki je povezan s človeško energijo či sega od roba obrvi do konice nosu in ponazarja čustva. Spodnji, zemeljski del obraza sega od nosu do konca brade in nakazuje nagnjenje k telesnosti, materialnost, snovnost. Obraz, ki ima vse tri pasove zelo enakomerne, je uravnotežen. Malo obrazov ima vse tri pasove v popolnem sorazmerju, pogosto je en del izrazitejši. Glede na to, kateri obrazni pas prevladuje, je lahko določiti prevladujoči značaj. Tako kaže izrazit, širok srednji pas čustvenega človeka.

 

Oblika obraza

Oblika obraza in izrazitost potez, kosti, določa, ali je človek bolj jin ali jang. Bolj ko so vidne kosti, izrazita čeljust in ličnice, več energije jang je v človeku. Štiri temeljne oblike obraza so: trikotna, kvadratna, ovalna in okrogla.

Trikotni obraz zaznamujejo močna široka čeljust, široke ličnice, skupaj pomaknjene oči in ozko čelo. Ljudje s takšnim obrazom so bolj jang, njihove lastnosti so tudi odločnost, moč, samodisciplina in zanesljivost. Ker so jang narave, radi uživajo v telesnih dejavnostih.

Narobe obrnjen trikotnik je oblika obraza, ki zaznamuje najbolj jin osebnost. Označujejo ga široke, navzven pomaknjene oči in široko čelo, daljši nos, ozka čeljust. Ne glede na to, kateri obrazni pas pri tem obrazu prevladuje (lahko zgornji – široko čelo ali pa srednji), je takšen človek čustven, težko rešuje probleme ali pa ima dejaven um, rad študira in filozofira.

Ovalen obraz nima izrazitih kosti, je dolg in ozek, pogost je pri vitkih osebah. Lica so podaljšana in čelo pogosto visoko. Ljudje z ovalnim obrazom so bolj jin, zanje so značilne ustvarjalnost, domišljija in introvertiranost. Ovalen obraz zaznamuje ljudi, ki se zlahka prilagodijo okoliščinam, vendar pa so zelo občutljivi.

Okrogel obraz zaznamujejo široka lica, široko in nizko čelo, zaobljena brada, brez izrazite čeljusti. Takšen obraz imajo ljudje, ki so bolj jang in močnejše telesne postave. Imajo uravnotežen odnos do življenja, so praktični, vendar se teže prilagajajo. Raje imajo stabilnost, so materinske narave.

Kvadraten obraz določata izrazita široka čeljust in kratko, a široko čelo. Osebe s kvadratnim obrazom so precej jang, po navadi so to praktični, logični in učinkoviti ljudje. Težko se spreminjajo ali sprejemajo drugačne.

 

Lasje

Tudi lasje prikazujejo človekove značilnosti. Naravna barva las kaže na element, ki je v posamezniku močno zastopan. Rjavi lasje so element zemlja, črni kažejo na element vodo, oranžni lahko označujejo zemljo ali ogenj, svetli lasje pa element kovino. Element les je mogoče prepoznati v ravnih laseh, ogenj v skodranih, rahlo valoviti lasje pa označujejo element vodo.

Posamezni element označuje tudi oblika pričeske. Lahko je naravna ali pa je želeni (podporni) element vnesen z obliko in barvo pričeske.

Element les – dolgi in ravni lasje.

Element ogenj – skodrani lasje, rdeči lasje.

Element zemlja – rjavi kratki ali srednje dolgi lasje.

Element kovina – svetli lasje, dolžina do brade, ovalna pričeska

Element voda – spuščeni, valoviti, dolgi, črni lasje.

 

Pri določanju posameznikove energije či je pomembna tudi gostota las. Ljudje z gostimi lasmi imajo veliko energije, so zelo jang. So odločni in navdušeni, skrajneži in užitkarji. Radi uživajo na prostem.

Tanki lasje so videti občutljivi, vendar premorejo veliko čvrstost. Njihova narava je večinoma jin.

 

Čelo

Oblika čela določa posameznikov način razmišljanja. Velikost, višina, širina, izstopanje, ukrivljenost iz profila, vodoravne gube določajo posameznikov pogled na svet. Visoko čelo, kjer je veliko presledka med obrvmi in robom lasišča, imajo osebe z zelo dejavnim umom. To so inteligentni ljudje, ki radi zapadejo v sanjarjenje in domišljijo. Veliko razmišljajo o prihodnosti in so jin narave.

Nizko čelo imajo ljudje hitrega in sistematičnega uma. Imajo dober spomin, predvsem za številke, njihova pozornost je usmerjena na sedanjost.

Kvadratno čelo je razmeroma visoko in široko. Takšni ljudje so dobro organizirani in sistematični, spremljajo jih tudi odločnost in disciplina.

Vodoravne gube na čelu kažejo na osebnost, ki se osredotoča na podrobnosti in je pretirano resnobna. Izražajo tudi slabo prehrano − veliko mesa in slanih jedi, ter stres in skrbi.

 

Obrvi

Obrvi razkrivajo poleg človekovega značaja tudi njegova pričakovanja, zdravstveno stanje in dolžino življenja.

Začetek obrvi, del pri nosnemu korenu, kaže na otroško obdobje, del obrvi pri sencah pa na pozno starejše obdobje.

Dolge in košate obrvi označujejo dolgo življenje, saj ima oseba veliko energije či. Košate obrvi predstavljajo močno osebnost, ki je po navadi tudi vplivna in neomajna.

Tanke obrvi s kratkimi dlačicami so bolj jin. Imajo jih osebe, ki se laže prilagajajo, vendar so nagnjene k stresu. Tanjše obrvi pri nosnem korenu kažejo na osebnost, ki je bila v mladosti bolj zadržana in usmerjena vase, tanjše obrvi na koncih pa izražajo osebo, ki se bo z leti umirila.

Obrvi, ki se dvigajo od nosnega korena navzgor, kažejo na ambiciozno osebnost, bolj jang narave. Ljudje s takšnimi obrvmi so včasih nestrpni in nagle jeze, vendar na slabe občutke kmalu pozabijo.

Poševne obrvi, ki so višje ob nosnem korenu in se proti sencam spuščajo, kažejo na prijazne in ljubeče osebe, ki gojijo dobre odnose z družino in prijatelji. Takšni ljudje so dobri skupinski delavci, saj se z ljudmi prijetno počutijo.

Obrvi, ki se stikajo nad nosnim korenom, imajo osebe, ki stežka ohranjajo ravnotežje med delom in počitkom, napadalnostjo in umirjenostjo. Pogosto imajo polno in pustolovsko življenje, če ne zaidejo v skrajnosti. Kratke obrvi so značilne za ljudi, ki so včasih napeti in razdražljivi, pri katerih se čustveni vzponi in padci hitro menjavajo, tako kot razdražljivost in dejavnost.

Ravne obrvi kažejo na zelo prizemljeno osebnost. Ravne obrvi, ki se ne dvigajo ali spuščajo, imajo stvarni posamezniki z jasno določenimi cilji.

Padajoče obrvi kažejo prijazno, blago in ljubečo osebnost, dvigajoče se obrvi pa tekmovalno in bolj dinamično.

 

Oči

Oči so okna duše, saj odsevajo pristna čustva. Skoznje je moč videti globoko v človekov um in duha.

Velike oči: so najopaznejši del obraza in veljajo za ideal lepote. Ljudje z velikimi očmi so odprti in družabni, drugi jim zato zaupajo. Videti so prijazni in dostopni, nagnjeni so k razpravljanju, vendar ne o malenkostih.

Majhne oči: se določijo glede na celoten obraz. Osebe z majhnimi očmi so na videz zadržane in težko dostopne, ko jih bolje spoznate, pa razkrijejo globok značaj. Imajo veliko sposobnost koncentracije in osredotočanja na eno stvar. Ob površinskih in vsakdanjih pogovornih temah se dolgočasijo.

Globoko vsajene oči imajo ljudje, ki so pogosto molčeči in skrivnostni. Stežka razkrijejo svoj značaj, nekatere vidike svoje osebnosti razkrijejo le, ko jim to ustreza.

Široko razmaknjene oči: povezujemo jih z osebami širokega duha, ki uživajo v filozofskih razpravah in duhovnih naukih. Zlahka preskakujejo s teme na temo, nagnjene so k raznolikosti in opravljanju več stvari hkrati. Včasih so preveč naivne in zaupljive.

Oči, ki so tesno skupaj: imajo ljudje, ki uživajo v rutini in podrobnostih. Odlikuje jih sposobnost koncentracije in jasnost. Lahko so ozkogledi in preveč usmerjeni v malenkosti.

Izbuljene oči: osebe s takšnimi očmi se nagibajo k navdušenju in izpraševanju. So radovedne in pozorne osebe in jih zanima življenje drugih. Zlahka se zmedejo in težko vztrajno sledijo eni stvari.

Podočnjaki kažejo na izčrpanost, telesno in duševno, na preveč energije jang, ki je lahko posledica mastne, slane in mesne prehrane, veliko stresa in premalo tekočine. Osebe z izrazitimi podočnjaki se težko sprostijo, oklepajo se dogodkov iz preteklosti in gojijo dolgotrajne zamere. Podočnjaki lahko kažejo tudi na težave z ledvicami in odrevenelost v križu.

 

Lica

Lica izražajo osebno energijo in življenjsko moč. Zdrava rožnata in polna lica so znamenje zdravja in življenjske moči.

Bleda lica imajo ljudje, ki so čustveno zadržani, potrti ali duševno otopeli. Nakazujejo pretirano energijo jin.

Rdeča lica pomenijo, da je človek razburjen, lahko so znamenje zardevanja. Zardevajo občutljivejši in nesamozavestni ljudje, ki jim ni vseeno, kaj si mislijo o njih drugi.

Polna lica imajo ljudje s čustvenimi vzponi in padci. Takšne osebe težko obvladujejo čustva, rade se izražajo in govorijo o svojih občutkih.

Udrta lica označujejo resnega, pazljivega človeka, ki se težko spoprime s težavami in lahko postane depresiven.

 

Nos

Pri branju obraza se upoštevajo velikost, barva, ukrivljenost, širina nosnic, oblika konice in barva nosu.

Velik nos imajo osebe, ki se v življenju srečujejo z velikim čustvenim nihanjem. Imajo veliko življenjske moči, s katero si vztrajno prizadevajo doseči cilje.

Majhen in ozek nos imajo ljudje, ki obvladujejo svoja čustva in radi ohranjajo občutek nadzora in dostojanstva. Nadzor imajo tudi nad gmotnimi stvarmi; denar le stežka zapravljajo.

Sploščen nos, ki spredaj deluje široko, je značilen za ljudi z veliko raznovrstnimi zanimanji. Takšni ljudje so družabni in zabavni, zlahka se zbližajo in so dobri prijatelji.

Dolg in ozek nos označuje človeka, ki je osredinjen le na eno stvar.

Gomoljast nos imajo ljudje, ki se radi povezujejo na čustvenih ravneh. Njihove odločitve temeljijo na trenutnih občutkih.

Grški nos ali nos, zakrivljen navzdol in razmeroma velik, je povezan z močjo, vitalnostjo, ambicioznostjo, drznostjo in jasnim razmišljanjem.

Privihan nos je majhen in pogost pri ljudeh občutljive narave, ki so brezskrbnega in naivnega duha.

 

Ustnice

Polne ustnice označujejo ljudi, ki se zlahka sprostijo. Radi se zabavajo, lahko se polenijo.

Široke ustnice imajo osebe željne življenja. Želijo si različnih življenjskih izkušenj, težko se prilagodijo strogim pravilom.

Majhne ustnice označujejo osebo, ki je introvertirana, z močno voljo in željo po neodvisnosti. Takšni ljudje so nagnjeni k samoti, lahko so pretirano kritični.

Tanke ustnice kažejo na delavnega in odgovornega človeka. Takšni ljudje se teže sprostijo, saj so nagnjeni h garanju in jemljejo življenje preresno.

Večjo spodnjo ustnico imajo pogosto ljudje, ki so sproščeni in zadovoljni, večja zgornja ustnica pa kaže na čustvenega in čutnega človeka, ki uživa v lepih stvareh, in včasih izgubi občutek za stvarnost.

Blede ustnice kažejo na pomanjkanje življenjske energije či. Takšni ljudje potrebujejo več energije jang v svoji okolici in prehrani.

Rdečkaste ustnice so znamenje dobrega zdravja in prebave. Temno rdeče ustnice so lahko znamenje utrujenosti in zastajanje krvnega obtoka okoli prebavil.

 

Brada in čeljust

Brada in čeljust ponazarjata človekovo poznejše življenjsko obdobje ter njegovo moč in vitalnost.

Pri ozki bradi je spodnji del obraza ožji od srednjega in zgornjega. Takšne osebe so nagnjene k raziskovanju, zmorejo se prilagajati in nerade se spopadajo.

Široka in kvadratna brada je širša od najširšega dela nosu ter zaznamuje moč, silovitost in odločenost, včasih celo trmoglavost. Takšni ljudje uspešno obvladujejo krizne položaje in imajo zdrav razum.

Štrleča brada z izrazito čeljustjo velja za jang. Pogosta je pri ljudeh z veliko močjo, ti lahko postanejo vplivni člani družbe. Takšni ljudje na svoji poklicni poti radi odrivajo druge in uživajo v občutku uspešnosti.

Dolga brada, ki je najdaljši del obraza, zaznamuje čustveno občutljive, manj ambiciozne ljudi, ki zlahka sklepajo prijateljstva.

Okrogla brada, gledana s profila, kaže osebnost z umirjenim in uravnoteženim značajem. Takšni ljudje so dobri sodelavci s čutom za odgovornost.

Poševna brada, gledana s profila, izraža osebo, ki ima rada izzivalne pogovore.

 

Uhlji

Uhlji imajo poseben pomen, saj je na njih zelo veliko akupunkturnih točk. Po vzhodnjaški diagnostiki so uhlji povezani z ledvicami, ki so vir človekove notranje energije či.

Veliki uhlji označujejo človeka, ki ima veliko življenjske moči za spopadanje s težavami in zlahka spočne otroke.

Majhni uhlji so precej krajši od razdalje med očmi in usti. Osebe z majhnimi uhlji so občutljivega zdravja.

Štrleči uhlji so opazni od spredaj. Ljudje s štrlečimi uhlji imajo trdno mnenje, težko se spreminjajo in prilagajajo, včasih slišijo le sebe, saj neradi poslušajo druge.

Ploščati uhlji, ki ne štrlijo od glave. Značilni so za občutljive ljudi, ki pa so dobri poslušalci in pretehtajo mnenje, preden ga sprejmejo. Pogosto preveč upoštevajo poglede drugih in niso samoiniciativni.

Koničasti uhlji imajo ostro zgornjo konico. Ljudje s takšnimi uhlji so zelo iznajdljivi in domiselni.

Ljudje z izrazitim spodnjim delom uhljev so samozavestni in si prizadevajo razviti razne spretnosti. Ljudje z izrazitejšim zgornjim delom uhljev so intelektualci, ki uživajo v znanstvenih temah. Manj jih zanimajo telesne dejavnosti, so individualni in domiselni.

 

Z opazovanjem obraza in iz lastnosti posameznih delov ter potez lahko bolje razumemo svoje bližnje in seveda tudi sami sebe. Nekatere značilnosti so nam bile podarjene; če se jih zavedamo, lahko iz njih naredimo kar največ.

 

Maša Zorn; objavljeno v reviji AURA, avgust 2012, št. 276

Fotografija: Bigstockphoto.com

Več ...