NOVO GIBANJE STAREJŠIH

Japonski zdravnik Shigeaki Hinohara, ki je 4. oktobra 2012 dopolnil 101 leto starosti, je ustanovitelj Novega gibanja starejših. Kljub častitljivim letom se še ni upokojil, je zelo dejaven in dobrega zdravja. Tudi druge spodbuja k dolgemu in srečnemu življenju, saj je sam najboljši zgled za to. Napisal je sto petdeset knjig, njegov rokovnik je s predavanji in zdravniškim delom zapolnjen do leta 2014.

Nasveti dr. Shigeakija Hinohare za dolgo življenje:

 • Najpomembnejše je dobro počutje.

 

Dobro počutje je pomembnejše kakor pravilna prehrana in dovolj spanja. Otroci med igro ne razmišljajo o hrani in spanju, zato tudi odrasli občutimo v sebi veliko energije, če dosežemo takšno stanje.

 • Normalna telesna teža je nujna.

 

Vaše telo ne bo dolgo zdržalo, če bo moralo prenašati odvečne kilograme. Jejte lahko in zdravo hrano. Nikoli ne preobremenite želodca, saj to povzroči le lenost in zaspanost.

 • Načrtujte svoje dejavnosti.

 

Pozitivne, ustvarjalne in prijetne dejavnosti krepijo telo in duha. Kolikor več stvari boste načrtovali, toliko več optimizma in zavzetosti vas bo prevevalo.

 • Uživajte v tem, kar počnete, potem se vam ne bo treba upokojiti.

 

  1. Ljudje, ki vsak trenutek uživajo v delu, ki ga opravljajo, imajo nadpovprečno veliko energije. Ta jih polni in spodbuja. V njih se razvije naravna potreba, da bi živeli čim dlje in opravljali naloge, za katere so poklicani. Do šestdesetega leta starosti delajo ljudje za družino, pozneje pa bi moralo imeti delo zanje globlji pomen – prispevek družbi in človeštvu.
  2. Dosegajte cilje in svoje znanje delite z drugimi.
  3. Veliko je učenih ljudi, a le redki se trudijo deliti svoje znanje. Obstaja notranja potreba po vračanju tega, kar smo prejeli. Poiščite način, kako boste delili svoje znanje in modrost, ki ste si ju pridobili z izkušnjami. To bo obogatilo tudi vaše življenje.
 • Dajte priložnost naravi.

 

Znanost ima zdravilo skoraj za vsako bolezen. Toda znanost ima tudi svoje omejitve, ker se bolezen včasih začne v duši ali še huje − v srcu. Najbolj zdravita lepota in narava, in duša potrebuje predvsem to, manj pa zdravnikove recepte. Uživajte v umetnosti, glasbi in v lepotah narave, katere del smo.

 • Hodite po stopnicah.

 

Izrabite vsako priložnost za vzpenjanje po stopnicah, saj tako učinkovito krepite mišice in zdravje. Ogibajte se dvigalom, tako boste imeli dolgoročne koristi.

 • Bodite zmerni pri kopičenju gmotnih dobrin.

 

Tistega, kar nas najbolj osrečuje, največkrat ne moremo kupiti. Če večino časa namenjamo samo kopičenju gmotnih dobrin, najbrž ne živimo najbolje. Denar je sicer pomemben, toda zadovoljstvo verjetno še bolj.

 • Pričakujte tudi slabo.

 

  1. Življenje je nepredvidljivo, zato nas večkrat preseneti. Včasih prijetno, drugič ne. Iz vsake preskušnje se nekaj naučimo, zato potegnimo iz nje največ, kolikor lahko.
 •  Imejte zgled.

 

 1. Postavljajte si visoke cilje. Presenečeni boste, kako vas cilji dvigajo. Imejte vzornike − čim več ljudi, ki vas navdušujejo, da lahko naredite najboljše. Skušajte se zgledovati po njih. To bo sprostilo vaše notranje moči, ki se jih morda niti ne zavedate.

Marjan Videnšek; objavljeno v reviji AURA, marec 2013, št. 283

Fotografija: Bigstockphoto.com

 

 

 

Več ...