NARAVNO DO BOLJŠEGA ZDRAVJA

V novejšem času so pri zdravljenju in ohranjanju zdravja vse bolj priljubljeni alternativni prijemi. Znova se obujajo številni postopki ljudskega zdravilstva in recepti, ki jih je sodobna medicina nekoč označila za šarlatanstvo, čeprav so se izkazali za presenetljivo učinkovite. Veliko jih je mogoče uporabljati v preventivne namene ali kot dopolnilo uradnemu zdravljenju.
Omenimo dve preprosti preventivni sredstvi, ki sta se izkazali v praksi kot zelo učinkoviti in so ju potrdile tudi sodobne laboratorijske raziskave.

ČESNOVA TINKURA VARUJE SRCE

Tinktura, ki jo bomo opisali, izvira iz tradicionalne tibetanske medicine, vendar so jo uporabljali tudi v našem ljudskem zdravilstvu, temelji pa na rastlini, katere zdravilnost je že dokazana. To je česen (Allium sativum L.)., rastlina, ki je živilo in zdravilo obenem. Kot hrano in zdravilo so ga uporabljali že v nastarejših znanih civilizacijah: Sumerci, stari Egipčani, prakristjani, stari Indijci … V ljudskem zdravilstvu je bil česen že od nekdaj ena najbolj uporabljanih rastlin. Poleg pomembnih rudnin in vitaminov vsebuje še številne aktivne snovi: alin, alicin, antiamin in druge. Te snovi delujejo tudi zelo antibiotično, antibakterijsko, antimikotično (protiglivično), spodbujajo rast in delovanje celic, uravnavajo krvni tlak, preprečujejo nastanek krvnih strdkov, znižujejo raven holesterola in lipidov v krvi, zelo pomembne so pri preprečevanju bolezni srca in ožilja.

Česnova tinktura, ki jo bomo opisali, je namenjena prav preventivnemu delovanju: čisti žile, odstranjuje nezdrave obloge, povečuje vitalnost, krepi imunost in splošno odpornost organizma. Če česnovo tinkturo uporabljamo tako, kot bomo opisali v nadaljevanju, je dobro, da jo uporabimo samo enkrat na pet let!

Priprava česnove tinkture

Očistite 350 gramov česna in ga zmečkajte v kašo. Pri tem pazite, da česen ne pride v stik s kovino! Najbolje je, da ga stisnete z lesenim tolkalom v lesenem terilniku (možnarju) ali leseni skledi. Tako nastalo kašo shranite v temno steklenico (nikakor plastično!), dolijte 300 gramov 96-odstotnega alkohola, dobro pretresite in nato steklenico nepredušno zaprite. Najboljše je, da jo zamašite s plutovinastim zamaškom in zalijete z raztopljenim voskom.

Zmes naj stoji dva tedna v mračnem in hladnem prostoru (najbolje v kleti, če jo imate), ne pa v hladilniku. Po štirinajstih dneh vsebino steklenice precedite skozi gazo, kašaste ostanke v gazi pa zavrzite. Dobili boste tekočino, ki je po barvi podobna konjaku in ima značilen vonj po česnu. Tekočina naj stoji v normalno zaprti steklenici še od dva do tri dni. Nato je tinktura pripravljena za uživanje.

Uporaba česnove tinkture

Tinkturo pijte trikrat na dan (zjutraj, zgodaj popoldne in zvečer) pol ure pred obrokom, in sicer tako, da jo kanete v malo mleka (okoli 50 gramov) ogretega na sobno temperaturo. Zaželeno je, da jo jemljete vsak dan približno ob istem času.

Pred vsako uporabo steklenico s tinkturo dobro pretresite. Prvi dan spijete prvič 1 kapljico, drugič 2 kapljici, tretjič 3 kapljice. Drugi dan vzemite prvič 4 kapljice, drugič 5 kapljic, tretjič 6 kapljic itn., peti dan boste zvečer (pri tretjem jemanju) zaužili 15 kapljic. Šesti dan spijte prvič 15 kapljic, drugič 14, tretjič 13 kapljic itn. Deseti dan zvečer (pri tretjem jemanju) boste znova na začetku, pri 1 kapljici. Potem od enajstega do tridesetega dne spijte trikrat na dan po 25 kapljic. Približno toliko časa bo trajala tudi pripravljena količina tinkture.

 

Da bi bil postopek jemanja nazornejši, vam je na voljo preglednica, ki kaže, kako je treba tinkturo uživati. Najboljše je, da preglednico prepišete ali izreženete iz revije ter nalepite na vidno mesto, da ne boste pozabili vzeti svojega čudežnega zdravila in boste zmeraj vedeli, koliko kapljic je treba vzeti.

 

**********************************************************

ČESNOVA TINKTURA

Pred uporabo pretresite in spijte pol ure pred obrokom!

Zjutraj                            Popoldne                             Zvečer

 

Povečevanje

  1. dan 1 kapljico                        2 kapljici                          3 kapljice
  2. dan 4 kapljice           5 kapljic                             6 kapljic
  3. dan 7 kapljic                         8 kapljic                               9 kapljic
  4. dan 10 kapljic 11 kapljic                           12 kapljic
  5. dan 13 kapljic 14 kapljic                           15 kapljic

 

Zmanjševanje

  1. dan 15 kapljic 14 kapljic                           13 kapljic
  2. dan 12 kapljic 11 kapljic                           10 kapljic
  3. dan 9 kapljic                             8 kapljic                               7 kapljic
  4. dan 6 kapljic                             5 kapljic                               4 kapljice
  5. dan              3 kapljice                           2 kapljici                             1 kapljico

 

Od 11.  do  30. dne         3-krat na dan po 25 kapljic

*******************************************************

Čeprav je tinktura pomešana z mlekom, njen okus in vonj nista prijetna. Posebno neprijetna sta tistim, ki ne marajo vonja po česnu, takšnih pa niti ni tako malo.

 

LEDENA VODA – ELIKSIR ZDRAVJA

Voda je izvir življenja. Iz nje se je porodilo življenje na našem planetu, voda pa je tudi nujni pogoj, da življenje ohranimo. Sodeluje v vseh biokemičnih procesih v živih bitjih, s svetlobo in zrakom je bistvena za življenje na zemlji. Vseh njenih nenavadnih fizikalnih in kemičnih lastnosti znanost še ni ugotovila. Novejše raziskave kažejo, da voda  tudi odlična prenaša informacije, med drugim tudi tiste, ki spodbujajo zdravilne procese v človekovem organizmu, zato ni pretirano, če pravimo, da je voda naravni čudež. To potrjujejo zlasti ugotovitve japonskega raziskovalca Masaruja Emota, ki je dosegel svetovno slavo s posnetki vodnih kristalov: ti dokazujejo, da se voda odziva na misli kakor živo bitje.

Čeprav človeštvo ni nikoli uresničilo svojih sanj o panaceji, zdravilu za vse bolezni, pa se zdi, da se voda po svojih zdravilskih lastnostih približuje temu idealu. Zdravljenje z vodo so uporabljali v številnih starih zdravilnih tradicijah, in to obujajo tudi danes. Takšno zdravljenje je opisal tudi ameriški zdravnik iranskega rodu Fereydoon Batamanghelidj (1931−2004), v svoji knjigi Your Body’s Many Cries for Water (Telo hlepi po vodi). Čeprav so v konservativnih medicinskih krogih njegovim zamislim nasprotovali, pa se zdravljenje z vodo vse bolj uporablja v alternativni medicini. To pravzaprav ne preseneča, saj je človeško telo sestavljeno iz 80 odstotkov vode, novejše raziskave pa kažejo, da je zmanjševanje odstotka vode v organizmu poglavitni vzrok staranja, motenj in bolezni.

 Pitje odtajane ledene vode

Tokrat bomo govorili o izrednih zdravilnih lastnostih ledene vode. Ko so proučevali, zakaj ljudje v Jakutiji, v Sibiriji, tako dolgo živijo, so ruski znanstveniki ugotovili, da je poglavitni vzrok za to pitje odtajane zaledenele vode. Tudi prebivalci drugih območij, na primer severnega Kavkaza, pijejo vodo iz rek in potokov, nastalih zaradi topljenja ledu in živijo dolgo in zdravo.

Raziskave so pokazale, da molekulska zgradba navadne vode otežuje njeno optimalno sodelovanje v presnovnih procesih v organizmu, struktura odtajane ledene vode pa je za to idealna. Takšno vodo telo veliko laže absorbira. Zelo je podobna krvni plazmi in celični tekočini, njene molekule pogosteje prodirajo skozi celične membrane, zato laže čisti nakopičene ostanke presnove iz celic.

V vodi, ki jo po navadi pijemo, je pogosto veliko nezdravih primesi, te pa se, če vodo zamrznemo in potem odtajamo, odstranijo. Škodljive primesi večinoma odstranjujejo tudi sodobne naprave za čiščenje vode za pitje, različni filtri, vendar ti ne spreminjajo molekulske strukture vode.

Zaledenela in potem odtajana voda pa je prečiščena in preoblikovana na molekulski ravni, zato je bolj zdrava od navadne vode. Ruski znanstveniki in zdravniki so ugotovili, da takšna voda organizem temeljito očisti škodljivih snovi in presnovkov, dviga splošno vitalnost in odpornost, upočasnjuje proces staranja, zvišuje raven fizičnih in umskih sposobnosti, izboljšuje krvni obtok, razkraja krvne strdke, zboljšuje delovanje živčevja, kakovost spanja, povečuje reproduktivne sposobnosti, odstranjuje nakopičene mastne obloge iz tkiv in še marsikaj. Čeprav jo ljudje pijejo predvsem zato, da bi izboljšali splošno počutje organizma, je zaradi vsega naštetega voda učinkovito dopolnilno zdravilo pri številnih boleznih in motnjah.

Priprava ledene vode

Ledeno vodo lahko preprosto pripravimo tudi doma. Namesto da kupujemo različne pripravke za revitalizacijo organizma, lahko brezplačno pripravimo naravno pijačo – zdravo vodo. V ta namen lahko uporabimo ustekleničeno ali izvirsko vodo, najlažje pa je uporabiti kar vodo iz vodovoda.

Voda iz vodovoda naj stoji v odprti posodi ali steklenici najmanj 12 ur ali, še bolje, 24 ur. V tem času iz nje izpari dodani klor. Potem prelijte vodo v plastenko in jo dajte v zamrzovalnik. Plastenko vzemite iz zamrzovalnika šele, ko voda v njej povsem zamrzne. Tako nastali led bo imel tri plasti. Zunanja tanka plast ob zidovih plastenke bo vsebovala nezdrave primesi. Te so se nabrale tudi v sredini, tam je led moten, rumenkast in sivkast. Plastenko minuto ali dve prelivajte s toplo vodo, dokler se zunanja tanka plast ne otopi. Potem stopljeno zunanjo plast vode zavrzite. Zaprite plastenko in jo pustite na sobni temperaturi ali pa jo postavite v posodo s toplo vodo, ki ima okoli 40 stopinj Celzija. Ko se led stopi, ostane na dnu steklenice usedlina, ki se je prej nabrala v njegovem osrednjem, motnem delu. Da bi to usedlino odstranili, precedite vodo skozi večkrat prepognjeno čisto gazo. Tako dobljena voda je pripravljena za uporabo.

Drugi način priprave ledene vode je nekoliko bolj zapleten, vendar boljši. Vodo, ki je bila na zraku ustrezno dolgo, postavite v zamrzovalnik v odprti emajlirani posodi, pod to postavite deščico, da se posoda ne prilepi na dno zamrzovalnika. Ko se v vodi naredi prva tanka plast ledu, to odstranite in zaledovanje nadaljujte. Ko sta zaledenili približno dve tretjini vode, nezaledenelo vodo odlijte. V njej so namreč škodljive primesi. Še boljše je, če to naredite, ko zamrzne približno polovica vode, čeprav dobite tako manj uporabne vode.

Če se vam zdi to preveč zapleteno, počakajte, da zamrzne vsa voda v posodi, potem pa pri odtajevanju zavrzite središčni, motni del ledu, ki se na srečo najpočasneje topi.

Zdravilni učinki

Najmanjši odmerek, ki daje pomembnejše učinke, je okoli 5 gramov vode na kilogram telesne teže. To povprečno pomeni, da spijete od 2 do 3 kozarce vode pred obrokom. Še boljše je, če prvi kozarec spijete zjutraj na tešče. Seveda lahko pijete vodo tudi v večjih količinah. Nekateri ruski zdravniki celo trdijo, da kura iz desetih kozarcev (2−3 litre) takšne vode, ki traja štirinajst dni in se opravi tri- ali štirikrat na leto, opazno pomladi organizem in odstrani odvečno maščobo, s tem pa tudi odvečne kilograme. Takšna kura pa ni priporočljiva za ledvično bolne zaradi morebitne prevelike količine tekočine, zato je dobro, če se ti bolniki pred to kuro posvetujejo z zdravnikom.

Zdravilne in stimulativne lastnosti ledene vode so najizrazitejše od 7 do 8 ur po odtalitvi, toda ohranijo se še kakšnih 12 do 15 ur, zato je treba vodo v tem času uporabiti. Po tem času se njeno zdravilno delovanje zmanjša, ker postopno izginja učinek molekulskega prestrukturiranja. Vodo seveda lahko pijemo tudi pozneje, ker je vsaj očiščena škodljivih primesi.

Najboljši zdravilni učinki pa so, če spijemo vodo takoj po odtalitvi, dokler je še mrzla. Vsak požirek dobro prežvrkljajte po ustih, preden ga pogoltnete. Tako boste vodo segreli in s tem preprečili morebitni neprijetni vpliv ledene vode na želodec, zlasti če niste vajeni piti tako mrzlih tekočin.

Odtajana voda je odlična tudi za umivanje obraza, ker izboljšuje prekrvitev in spodbuja obnovitvene procese, zato pripomore k lepoti.

Še bolj kakovostno vodo dobimo, če že odtajano vodo znova zamrznemo in nato spet odtalimo. Postopek zahteva kar nekaj časa in truda, toda obrestovalo se nam bo.

Milan Gligorijević-Gaon, objavljeno v reviji AURA št. 255, november 2010

Fotografija: Bigstockphoto.com

 

Več ...