NAD RAKA POSTOPNO

Šestinšestdesetletni Američan Ethan, upokojeni trgovski poslovodja, je vse življenje večinoma presedel, ob tem pa užival predvsem na hitro pripravljeno hrano in druge »dobrote«, te pa so ga »nagradile« s številnimi odvečnimi kilogrami. Ko so zdravniki ugotovili, da ima raka prostate, se mu je življenje temeljito spremenilo.

Prvi dve leti so ga zdravili standardno, s hormonsko terapijo, na vsakih šest mesecev so mu tudi slikali kosti in pregledali prostato, vendar so izvidi pokazali, da se mu zdravje ne izboljšuje. Dve leti po diagnozi so pri slikanju kosti ugotovili, da se je rak razširil še v medenico, čelo, rebra, prsni koš in hrbtenico. Onkolog je menil, da ni več veliko možnosti, da bo ozdravel. Po naključju pa je Ethan prav tedaj v časniku prebral zgodbo o nekem drugem bolniku s podobno diagnozo, ki si je bolezen ozdravil z makrobiotično dieto in zdravljenjem pri dr. Keithu Blocku. Odločil se je, da se bo tudi sam tako prehranjeval. Prenehal je uživati meso, mleko in mlečne izdelke, prečiščen sladkor in moko, kofein in alkohol. Že kmalu se je počutil veliko bolje, celo tako dobro, da je po nasvetu svojega onkologa prenehal jemati hormone, nato pa se je odpravil še k dr. Blocku. Ta mu je predpisal prehrano, prilagojeno prav njegovemu zdravstvenemu stanju, razstrupljanje telesa, aerobne vaje in sprostitvene tehnike. Šest mesecev pozneje sta CT bolnikovih kosti in pregled prostate pokazala, da raka ni več. Danes, šestnajst let pozneje, je Ethan telesno in družbeno dejaven, pregledi pri dr. Blocku pa so tudi pokazali, da se rak ni povrnil.

To je le ena zgodba izmed številnih, ki jih pripovedujejo uspešno ozdravljeni bolniki dr. Keitha I. Blocka. Med njimi so tudi takšni z agresivno obliko raka in metastazami, napovedovali so jim največ leto dni življenja.

Dr. Keith I. Block vodi Block Medical Center v Evanstonu, v ameriški zvezni državi Illinois, in ima že več kot štiridesetletne izkušnje pri zdravljenju raka. Ob praktičnem delu z rakavimi bolniki opravlja tudi obsežno raziskovalno delo s tega področja in v znanstvenih revijah objavlja izsledke svojih raziskav.

Že leta 1970 je začel spremljati vpliv prehrane na raka, zato je postala prehrana tudi pomemben del njegovega načina zdravljenja te bolezni. Konvencionalnemu medicinskemu zdravljenju je postopno dodajal številne alternativne metode. Meni, da je združitev alternativnega in klasičnega medicinskega zdravljenja za marsikaterega bolnika morda edina pot preživetja. Svoj način zdravljenja imenuje »medicinski gradualizem«. Začenja ga z najmanj invazivnimi (najmanj bolečimi in hudimi) terapijami in postopno, le če je nujno, prehaja na invazivnejše. Šele ko res ni druge možnosti, je na vrsti tudi operacija ali celo kemoterapija, vendar le, če ta dva postopka ali enega od njiju izbere temeljito poučeni bolnik in ne zdravnik.

Pred zdravljenjem pri dr. Blocku mora vsak bolnik najprej odgovoriti na osemnajst strani dolg vprašalnik z vprašanji o svojih stališčih in načinu življenja. Da bi lahko bolnik z zdravnikom zasnoval načrt svojega zdravljenja, se mora tudi ustrezno izobraziti. Takšno obvezno izobraževanje traja od tri do štirinajst dni. Bolnik pri tem spozna, kakšne so možnosti za zdravljenje, kako poteka bolezen, seznanjen je z različnim terapijami in njihovimi zahtevami, dobi navodila za telesno vadbo, napotke, kako naj se spoprijema s stresom, uporablja imaginacijo, možganski biofeedbak in kognitivno restrukturiranje za aktivacijo možganov in imunskega sistema. Bolnik postane zadovoljnejši, pridobi pa tudi več časa za izbiro med terapijami, ki niso usmerjene le v zadovoljevanje potreb njegovega fizičnega telesa in krepitev imunskega sistema, temveč tudi v zadostitev njegovih čustvenih, osebnih in socialnih potreb. Tako lahko bolj zavzeto sodeluje pri zdravljenju in aktivira zdravilne vire v sebi.

Dr. Keith Block se prizadeva bolnikom privzgojiti prav odgovornost za lastno zdravje in dobro počutje, nato pa skupaj z bolnikom zasnujeta načrt zdravljenja, ki je zanj psihično, kulturno in socialno sprejemljiv, pri tem pa bolnik tudi sam skrbi za svoje zdravje.

Dr. Block uporablja pri svoji komplementarni strategiji konvencionalne metode zdravljenja za zmanjšanje velikosti tumorja, hkrati pa se z drugimi metodami bojuje s tumorjem na celični ravni. Kemoterapijo uporablja previdno in individualizirano, z manjšimi odmerki v daljšem času, hkrati pa skrbi, da bolnik dobiva dovolj ustreznih hranil, fitokemičnih in drugih snovi, ki zmanjšujejo škodo zaradi obsevanja in/ali kemoterapije. Te snovi so maščobne kisline omega 3, česen, ameriški slamnik, grahovec (astragalus), dvokrpi ginko (gingko biloba), siberijski in azijski ginseng, antioksidanti, vitamini, rudnine, acidofilus (bakterije mlečne kisline), melatonin, genistein (derivat iz sojinih zrn) in številne druge.

Rutinski zelo široki seriji številnih biokemičnih, prehranskih, imunskih in detoksikacijskih analiz sledi individualna prilagoditev prehrane in hranitvenih navad ter razstrupljanje telesa.

 

Sprememba prehrane

Sprememba prehrane je prvi in temeljni korak na poti do zdravja. Dr. Block meni, da se rakav bolnik ne more več hraniti konvencionalno kot prej, niti ne sme pričakovati, da bo škodljive hranitvene navade omilil s prehranskimi dopolnili. Več let je razvijal znanstveno utemeljen in praktični izbor ustreznih hranil ter skupine živil razvrstil po hranilni sestavi in kalorični vrednosti. Predlagana prehrana je nekakšna prilagojena makrobiotika, ki zajema pet skupin živil: polnovredna žita; beljakovinsko hrano (stročnice in ribe); zelenjavo (brokoli, ohrovt, kolard, rumeno, oranžno in rdečo zelenjavo, kot so korenje, buče, paprika in druge); sadje (čim manj citrusov) in maščobe. V njegovi dieti izvira od 50 do 60 odstotkov kalorij (joulov) iz kompleksnih ogljikovih hidratov (večinoma žit), od 12 do 25 odstotkov iz maščob (dr. Block jih svetuje večini bolnikov 15 odstotkov), drugo so beljakovine. Količino posameznih hranil določi za vsakega bolnika posebej, glede na razmerje med količino bolnikove telesne maščobe in mišičjem. Dr. Block tudi poudarja, da je treba redno uživati različno krepilno hrano, kot so brokoli, gobe maintake in šitake, morske alge in izdelki iz soje. Ta hrana vsebuje zelo veliko snovi, pomembnih v boju z rakom.

Iz pragmatičnih razlogov uvršča dr. Block maščobe v samostojno hranilno skupino, da bi se bolniki tako bolj zavedali njihovega vpliva, in sicer zaužite količine maščob in vrste le-teh. Z raziskavami je ugotovljeno, da so debeli ljudje dovzetnejši za raka, če pa uživajo hrano s preveč maščobe rakavi bolniki, pa si še bolj omejijo možnosti, da bi okrevali od te bolezni. Posebno bolniki, pri katerih je rak že zelo napredoval ali je že po svoji naravi agresiven, so še občutljivejši za škodljive učinke hrane z veliko maščobami.

Bolniki naj bi uživali predvsem maščobe omega 3, saj te bolj kakor druge maščobe zavirajo napredovanje tumorja in podaljšujejo življenje. Sprejemljivo je tudi oljčno olje, čeprav vsebuje predvsem maščobe omega 9. Rakavi bolniki pa se morajo ogibati koruznemu olju, olju iz žafranike (navadnega rumenika) in drugim oljem z veliko vsebnostjo maščob omega 6, ker ta olja pospešujejo izločanje nekaterih snovi, ki spodbujajo raka ali pa vsebujejo »slabe eikozanoide«, kot je na primer prostaglandin E2.

Repičino, sezamovo ali oljčno olje so priporočljivi v zmerni količini, zelo priporočljivi pa so viri »dobrih eikozanoidov«, kot sta laneno in orehovo olje (odlična vira maščob omega 3).

Raziskava dr. Blocka je pokazala, da imajo vegani (ljudje, ki ne uživajo nobenih živalskih maščob) 2,5-krat več možnosti za premagovanje raka kakor bolniki, ki jedo vse po vrsti.

Stalnica Blockove prehrane so tudi živila iz soje. Soja vsebuje veliko snovi, ki delujejo proti raku, med njimi izoflavon genistein, močan antioksidant in zaviralec rasti tumorja, saj zavira delovanje estrogena, ki pospešuje rast tumorja. Genistein preprečuje tudi nastajanje novih krvnih žil v tumorju in s tem njegovo prekrvitev.

Preden dr. Block določi, katera prehranska dopolnila naj bolnik začne uživati, preveri pri bolniku številne kazalnike: prooksidantno raven (kolikšno poškodbo s prostimi radikali lahko bolnik prenese), poškodbe DNK in možnosti za obnavljanje, stanje hormonov in imunskega sistema, raven strupenih snovi, fitokemično raven, telesno sestavo glede na maščobe in druge dejavnike.

Kot prehranska dopolnila priporoča dr. Block multivitamine in antioksidante z veliko vitamina C, E in beta karotene. Ti antioksidanti varujejo celice jeter pred prostimi radikali, ki nastajajo na prvi stopnji razstrupljanja jeter, saj se na tej stopnji škodljive snovi preobrazijo v vmesno obliko, vendar je tudi ta lahko strupena in škodljiva.

Poleg tega dr. Block svetuje jemanje posebne krepilne hrane, kot so brokoli, ohrovt, kolard, repa, brstični ohrovt ter živila iz rodu čebule (čebula, česen, šalotka), ker ta zelenjava vsebuje sestavine, ki krepijo dejavnost encimov druge stopnje razstrupljanja jeter. Naloga encimov druge stopnje razstrupljanja je preobraziti nastalo vmesno obliko škodljivih snovi s prve stopnje razstrupljanja, v snovi, ki jih je nato mogoče izločiti iz telesa.

Priporoča tudi morske alge, in sicer dva- do trikrat na teden, ali 1−2 tableti haloge na dan, zlasti bolnikom, ki so bili obsevani.

Rakavi bolniki se morajo ogibati rdečemu mesu, mleku in mlečnih izdelkom, izdelkom iz bele moke, alkoholu, kofeinu (v hrani in pijačah), aditivom in prečiščenim sladkorjem.

Nato sledi razstrupljanje telesa, saj so nekateri bolniki dobili raka prav zaradi strupenih snovi v okuženi vodi, zraku ali hrani, zato je treba te strupe najprej odstraniti iz telesa, da bi se bolnik sploh lahko zdravil. Razstrupljanje pa je zelo pomembno, tudi zaradi samih zdravil. Dr. Block trdi, da bolniki z rakom včasih niti ne umrejo zaradi raka samega, temveč zaradi stranskih učinkov konvencionalnega načina zdravljenja raka, kajti kemoterapija, obsevanje in kirurški posegi lahko zelo prizadenejo telo. Neposredno prizadenejo imunski sistem, telo pa tudi zastrupijo in ga oropajo hranilnih snovi − na to morata biti pozorna oba, zdravnik in bolnik.

Razstrupljanje

Razstrupljanje presnove po sistemu MDS (Metabolic Detoxification Sistem) zajema pet področij: spremembo prehrane, krepitev jeter in prebavil, krepitev ledvic, krepitev pljuč in kože ter izboljšanje krvi in limfe.

Razstrupljanja jeter in izboljšanja stanja prebavil se dr. Block loteva s štirimi skupinami posebnih prehranskih dopolnil, sestavljenih prav v ta namen: prehranskimi dopolnili z obilo vlaknin, prehranskimi dopolnili z zelišči, prehranskimi dopolnili z encimi in prehranskimi dopolnili z oksidanti.

Prebavila pomagajo čistiti in odstranjevati škodljive snovi iz telesa različna vlakna, pri tem so zlasti učinkovita vlakna ovsa in pese. Pomembne pa so tudi druge snovi. Pektin hrani celice prebavil, aminokislinski glutamin in glicin krepita delovanje prebavil in jeter. Vsak obrok rakavega bolnika mora vsebovati tudi fermentirane izdelke, ki vsebujejo bakterije Lactobacillus, da obnavljajo zdravo floro v prebavilih.

Zelišča v dr. Blockovih prehranskih dopolnilih so predvsem osat (»mleko« iz osata, ki vsebuje zelo učinkovit flavonoid silimarin, prehransko dopolnilo Milk thistle), regrat, ingver, kurkuma in kanadski zlati koren (goldenseal − vsebuje grenak berberin, ki je močan spodbujevalec imunskega sistema). Ta zelišča pospešujejo razstrupljanje jeter, uravnavajo floro v prebavilih, zmanjšujejo učinek vnetij in prostih radikalov. Bolniki jih jemljejo navadno v kapsulah, in sicer po dve trikrat na dan med obroki. Tisti, ki imajo težave z žolčnikom ali žolčnimi vodi ali imajo na tem območju raka, teh zelišč ne smejo uživati!

Za razstrupljanje z encimi predpisuje dr. Block prehransko dopolnilo, ki vsebuje encime amilazo, lipazo in bromelain (surov izvleček iz ananasa). Te snovi preprečujejo, da bi delci hrane zaradi poškodovanega črevesja zašli v krvni obtok, in onemogočajo antigene, ki bi sicer obremenili imunski sistem. Dopolnila z encimi uživajo bolniki navadno trikrat na dan, po dve tableti med obroki.

Prehranska dopolnila z antioksidanti vsebujejo superoksid dismutazo, encim, ki je sicer navzoč v vseh aerobnih celicah in onesposablja proste radikale v telesu. Bolniki ga jemljejo po navadi trikrat na dan, čajno žličko prehranskega dopolnila pomešanega s sokom ali hrano. Druga bistvena sestavina tega dopolnila je glutation, močan antioksidant, ki še zlasti skupaj z vitaminom C podpira delovanje encima glutation-peroksidaze, ki ga je v krvi starejših ljudi in bolnikov z malignimi tumorji zelo malo. Glutation zmanjša poškodbe DNK zaradi prostih radikalov in preprečuje izčrpavanje drugih antioksidantov. Aktivira imunske celice, pomaga sintetizirati in obnoviti DNK in morda preprečuje celo angiogenezo, nastajanje krvnih žil v malih tumorjih (ti so brez žil) ali pa razraščanje novih žil iz že obstoječih žil v večjih tumorjih. Glutation zmanjšuje škodljive stranske učinke konvencionalnega zdravljenja raka. Največ ga zaužijemo s presnim avokadom, beluši, grenivko, orehi, jagodami, paradižniki, pomarančami, ohrovtom, zeljem, cvetačo, sirotko, uničujejo pa ga maščobe, kuhanje in mletje.

Krepitev ledvic

Ledvice filtrirajo kri, odstranjujejo škodljive ostanke presnove, ostanke zdravil, kemoterapije, okoljskih strupov in drugo. Po mnenju dr. Blocka ledvicam najbolj koristi, če zaužijemo dovolj tekočine; to je še toliko pomembnejše, če uživamo veliko zdravil. Spiti je treba od litra in pol do dveh litrov tekočine na dan, najbolje je, če lahko pijemo neoporečno izvirsko vodo.

Če ni na voljo čiste vode, naj sestavljajo približno polovico celotne količine tekočine, potrebne na dan, sadni sokovi, razredčeni s 50 odstotki vode, zelenjavni sokovi, nekofeinski čaj kukiča, znan tudi kot banča čaj in drugi nekofeinski zeliščni čaji (zlasti iz ingverja, kamilice, zlate rozge, pasijonke), ki pospešujejo razstrupljanje.

Morda je laže spiti ustrezno količino vode tako, da jo pijemo po obrokih na deset ur – odmerek spijemo na vsako uro, ali pa ga nekoliko povečamo in pijemo po obrokih razdeljenih v osem ur. Lahko pa celotno količino vode nalijete v večji bokal in iz njega s slamico počasi srkate vodo ves dan, dokler ne zaužijete predvidene količine.

 

Krepitev pljuč in kože

Tudi pljuča in koža sodelujejo pri razstrupljanju telesa. Za krepitev pljuč in telesa priporoča dr. Block globoko dihanje vsaj dvakrat na dan, in sicer najmanj po 10 minut. Potrebna je tudi aerobna vadba, zato sta priporočljivi krepka hoja in telesna vadba, vendar če je človek šibak ali bolan, se pri tem ne sme izčrpavati, svari dr. Block.

Razstrupljanje kože dosegajo s savno, kopelmi in suhim krtačenjem telesa. Bolniki, ki jemljejo antikancerogena zdravila, zlasti tista, ki vplivajo na srce, ali bolniki z visokim krvnim tlakom ali kakršnimi koli srčnimi obolenji ne smejo v savno, ne da bi se prej posvetovali z zdravnikom in tudi potem samo pod strokovnim nadzorom.

Dr. Block svetuje, naj pred vstopom v savno bolniki, in seveda tudi zdravi ljudje, spijejo vsaj štiri kozarce vode in po končanem savnanju poskrbijo za izgubljene rudnine in elektrolite. Če bolnik nima možnosti, da bi obiskal savno, je priporočljivo, da si trikrat na teden privošči dvajsetminutno toplo kopel. Če bo to slana kopel, je dobro pred kopanjem spiti dva kozarca navadne vode.

V vodi za kopanje naj bi raztopili morsko sol (zlasti iz Mrtvega morja) ali pa mešanico malega kozarca sode bikarbone in enake količine morske soli. Ta mešanica pomaga odstraniti nakopičene ostanke presnove in druge škodljive snovi iz telesa. Po končanem kopanju se je nujno oprhati, da se odstrani sol s kože.

Suho krtačenje kože pred kopanjem s krtačo iz naravnih ščetin še dodatno pripomore k čiščenju kože, saj odstrani odmrlo kožo, pospeši limfni pretok in prekrvitev.

Krepitev krvi in limfe

Kri in limfa prenašata hranila in vse druge sestavine, potrebne za življenje, pa tudi škodljive snovi, ki zaidejo v telo od zunaj ali pa izvirajo iz telesa. Čiščenje krvi je predvsem naloga jeter, zato je skrb za jetra tudi skrb za dobro kri.

Limfa je podobna krvi, njena naloga je filtriranje škodljivih snovi iz tkiv in krvi ter neposredna krepitev imunskega sistema. Ker se limfa ne premika samodejno tako kot kri, se morajo premikati mišice in druga tkiva, da začne teči. Limfo spodbujata premikanje dihalnih mišic, hoja, zmerna vadba (zlasti či gonga, tai čija ali joge). Dr. Block priporoča tudi hitro hojo. Če je le mogoče, naj bi bolniki hodili vsaj pol ure najmanj pet dni na teden, vendar naj pazijo, da se ne bodo izčrpali.

Za čiščenje krvi in podporo limfi dr. Block prav tako uporablj prehranska dopolnila, in sicer iz kanadskega zlatega korena in izvlečka ginka bilobe.

 

Po končanem razstrupljevalnem programu priporoča, naj se bolniki še nadalje hranijo tako, kot je predpisano, in uživajo prehranska dopolnila.

Kar zadeva post, dr. Block priporoča le enodnevnega ali dvodnevnega, med njim naj bolnik ne uživa trdne hrane, temveč le razredčene sadne ali zelenjavne sokove ali vodo. Potem ko se preneha postiti, naj bolnik uživa lahko hrano, da začne telo načenjati maščobne zaloge, sprosti odpadne snovi ujete v maščobah, in jih preda jetrom v razstrupljanje. Daljših postov ne priporoča, ker izguba beljakovin lahko škoduje imunskemu sistemu in zdravju. Odsvetuje tudi postenje pri razstrupljanju telesa in bolnikom, ki so imeli kemoterapijo.

Bolniki pri dr. Blocku pijejo tudi posebno različico znanega čaja proti raku, čaja essiac, ki so ga strokovni sodelavci dr. Blocka sami sestavili, imenujejo ga čaj acba in zatrjujejo, da deluje močneje kakor čaj hoxsey ali essiac.

Bolnikom so na voljo še masaže, akupunktura (elekroakupunktura, ušesna akupunktura), akupresura, mikroelektrična stimulacija za zmanjševanje bolečine. Na kliniki ponujajo tudi orthobionomijo, sprostilno obliko bodyworka. Pri tej metodi skušajo najti najlažje gibe za različne dele telesa, da se človek temeljito sprosti.

Za bolnike je zelo pomembna tudi psihosocialna pomoč. V ta namen uporabljajo različne tehnike za zmanjševanje stresa, meditacijo, vódeno imaginacijo, samohipnozo, biofeedback in sodelovanje v podpornih skupinah. Bolniki sami izberejo, kaj je zanje najboljše. Takšen način zdravljenja izboljša ne samo kakovost bolnikovega življenja, temveč tudi podaljša življenje.

 

xxx

CVETNI PRAH

Cvetni prah so moške oplojevalne celice višjih cvetočih rastlin. Za čebele je cvetni prah edini vir beljakovin, poleg medu in vode pa njihova poglavitna hrana. Oprime se čebeljih nog, ko čebele sedejo na rastlino in iščejo nektar. Že izsledki raziskave iz leta 1948, objavljene v Journal of the National Cancer Institute, so potrdili, da so živali, ki so jim v hrano dodajali cvetni prah, imele statistično pomembno manj tumorjev kakor tiste, ki so jih hranili, ne da bi dodajali cvetni prah. Tudi v študiji, objavljeni v ugledni reviji Nature, navajajo, da je matični mleček (gelee royale) za več kot leto dni podaljšal življenje mišim, ki so jim vbrizgali rakaste celice, v primerjavi z mišmi, ki so jim prav tako vbrizgali rakaste celice, vendar jim niso dajali matičnega mlečka. Te so poginile v dveh tednih. Pri proučevanju žensk z neoperatibilnim rakom na maternici so ugotovili, da so tiste, ki so uživale cvetni prah, okrepile imunski sistem, manjkrat jim je bilo slabo, niso izgubljale las in so bile manj utrujene kakor ženske iz kontrolne skupine, ki so prejemale placebo. Podobne izide so pokazale raziskave pri bolnikih, ki so bili obsevani.

 

Daja Kiari, objavljeno v reviji AURA, februar 2012, št. 270

Fotografija: Bigstockphoto.com

 

 

Več ...