KRONA, KI ČAKA, DA ZASIJE – TEMENSKA ČAKRA

Temenska čakra je malo nad temenom, po čemer je dobila tudi ime. Je ne samo najvišje med čakrami, ampak tudi najvišja energijska točka pri človeku. Pri duhovno naprednem posamezniku žari kot krona, zato je drugo ime zanjo kronska čakra. V njej se zemeljski del človeka stika z njegovim duhovnim delom.

Temenska čakra tako kot čelna čakra korenini v središču glave, od tam se kot trobenta odpira navzgor. Med vsemi čakrami se razvije najpozneje. Bolj je razvita pri ljudeh, ki se ukvarjajo z duhovnostjo. Je čakra odtegnitve v svetove, ki so onstran fizičnega sveta, v transcendenco. V njej domujeta notranja tišina in občutek svetosti.

Temenska čakra deluje prek drobne žleze v možganih, epifize ali češarike. Podobno kot žleza priželjc, ki je povezana s srčno čakro, je tudi češarika pri ljudeh bolj ali manj zakrnela. Najbolj je razvita med petim in sedmim letom starosti, po puberteti pa se manjša in krni. Njena naloga je izločanje hormona melatonina, ki je naravni antidepresiv, izloča se med spanjem in človeka pomirja.

Temenska čakra je povezana z velikimi možgani, ki so se v evoluciji razvili najpozneje in omogočajo človekove najbolj razumne in zavestne funkcije. Če ni v celoti prebujena, tudi zmožnosti možganov niso povsem aktivirane. Znanstveniki so ugotovili, da uporabljamo le majhen del možganskih zmožnosti, nekateri govorijo o desetih odstotkih, drugi trdijo, da jih povprečen človek uporablja celo precej manj. Če bi bila temenska čakra povsem prebujena, bi bile možganske zmožnosti stoodstotno aktivirane in bi živeli stoodstotno razsežnost življenja: miselno, čustveno, telesno in duhovno.

Lotosov cvet s tisoč lističi

Za temensko čakro pravijo, da je kot lotosov cvet s tisoč cvetnimi lističi. Sanskrtsko ime zanjo je namreč sahasrara, kar pomeni »tisoč«. V resnici je teh lističev oziroma energijskih pramenov malo manj, natančneje devetsto dvainsedemdeset, vendar njihovo število govori o velikih ali skoraj neomejenih sposobnostih, povezanih s temensko čakro.

Nekateri viri pravijo, da je svetlo vijolične barve, ezoterika pa pravi, da je barva temenske čakre mavrična, to pomeni, da vsebuje vse barvne odtenke. Zanimivo je tudi, da je v njeni sredi lotos z dvanajstimi lističi, kar je podvojitev srčne čakre. To lahko razumemo, kot da je srce bistvo vsega.

V tantri jo imenujejo »praznina popolnosti«, ki je vse in nič. Vse, ker so v njej, ko je prebujena, skoraj neskončne kvalitete; nič, ker človeka povezuje s svetom onkraj fizičnega, v katerem se vse materialno utrne, tako kot plamen sveče. Sahasrara pomeni popolnost, ki presega vse koncepte, vendar je njihov izvor. Kot taka velja za najbolj sveto med čakrami.

Mogočni cvet temenske čakre se v celoti razpre ob koncu duhovne poti. Takrat se v njej združita prvobitni energiji v človeku. Prva je energija materialnega pola (Šakti), ki kot kundalini »spi« v korenski čakri, druga je energija duha (Šive), ki je kot seme položena v kronsko čakro. To dejanje združitve ali t. i. mistična poroka duhovnega in materialnega v človeku je vrhunec joge.

Različni mistični in religiozni sistemi po svoje opisujejo to izkušnjo. Nekateri jo imenujejo nirvana, drugi samadhi, kaivalja (praznina), samouresničitev, razsvetljenje in drugo. Skupno vsem tem stanjem je, da pomenijo »nadmentalno zavedanje« onkraj zavedanja čutnih vtisov, psihičnih občutkov in misli, onkraj zavedanja časa in prostora.

To stanje ima svoje globine, ki se razvijajo postopno, čeprav se začetniku, ki doživi t. i. »hipni samadhi« lahko zazdi, da je prišel do konca duhovne poti. Če je iskren in skromen izkušnje ne zanika, hkrati pa tudi pravilno presodi, da je do trajnega razsvetljenja še dolga pot. Do njega pride postopno, prek krajših in pozneje čedalje daljših trenutkov samadhija. Modrec Patandžali, ki velja za »očeta radža joge« (joge uma), je v svojih Joga sutrah (Nanizankah o jogi) podrobno razčlenil in opisal stopnje, globino in značilnosti različnih vrst samadhija.

Ko jogi ali napredni meditant odtegne zavest v temensko čakro, izkusi zbližanje s svojo višjo naravo. Že pri opisovanju čelne čakre smo omenili, da se začne kot posledica poglobljenih meditacij med epifizo in hipofizo porajati svetlobno polje, ki sčasoma deluje kot tretje oko. To svetlobno polje ustvarja okoli človekove glave pretanjen sij, ki ga nekateri jasnovidni ljudje lahko vidijo. To je tako imenovani svetniški sij ali avreola. Ob tem se znova prebuja tudi epifiza, ki začne pri svetnikih, jogijih in modrecih izločati nove hormone, ki so odgovorni za mistična in meditativna doživetja, za občutke blaženosti, zlitosti z višjim jazom in podobno.

Energijo temenske čakre poudarjajo in simbolizirajo simboli, kot so krona, kardinalska kapa, čop las na obritem temenu.

 

Razvoj temenske čakre

Temenska čakra je povezana s smislom človekovega življenja, odgovorom na vprašanje, zakaj ali čemu živimo. Večna modrost pravi človekovemu življenjskemu poslanstvu dharma. Če človek živi v skladu z njim, je naravno srečen in izpolnjen. Če pa živi v nasprotju s tem, kar globoko v sebi čuti kot svoj smisel, je zagrenjen, pa čeprav je zdrav in uspešen.

Čeprav se večina ljudi o tem niti ne sprašuje, je to eno temeljnih vprašanj vsakega pravega duhovnega iskalca. Ko se iskreno sprašujemo, čemu živimo, spodbujamo razvoj temenske čakre. Da bi si ustvarili družino, proučili čim več knjig, bili poslovno uspešni? Da bi obvladali samega sebe in odkrili svoj pravi jaz? V študijsko branje na to temo priporočam katero koli delo Viktorja Frankla, izjemnega dunajskega zdravnika psihiatra, ki je razvil t. i. terapijo smisla ali logoterapijo.

Poleg tega pojdimo v naravo, vzpnimo se na visok hrib ali goro, z vrha se ozrimo naokoli in premišljujmo o tem, kakšne cilje imamo. Ob tem ne preslišimo, kaj nam šepeta srce. Za razvoj temenske čakre se seveda priporoča tudi redna poglobljena meditacija.

Rok Tomašič, objavljeno v reviji AURA, oktober 2014, št. 301

Več ...