KOKOSOVO OLJE – UČINKOVITA POMOČ PRI ZDRAVJU IN VIDEZU

Miranda Kerr, lepotica, slavni avstralski model, ki dela za številne najbolj priznane modne hiše pravi, da je k njeni lepoti in zdravju pripomoglo predvsem kokosovo olje. Omogočilo ji je, da ima čisto kožo, sijoče lase in čvrsto postavo. »Kokosovo olje uživam od svojega štirinajstega leta. Je ena od stvari, brez katere si ne predstavljam življenja,« pravi. Vsak dan ga zaužije štiri žlice, in sicer na različne načine: na solati, v jedeh, zameša ga v skodelico zelenega čaja ali zaužije kako drugače.

Naturopat dr. Bruce Fife, imenujejo ga tudi dr. Coconut (Kokosov oreh), je o kokosovem orehu in njegovem olju napisal več kot dvajset knjig. Povsem prepričan je o njegovih vsestranskih dobrih lastnostih, predvsem pa meni, da zelo pomaga ohranjati zdravje in čilost. V podporo takšnim stališčem navaja številne zglede, ko je kokosovo olje prav čudežno pomagalo. Oglejmo si dva takšna zgleda.

Neverjetna pomoč

Gospo, ki je bila vse življenje telesno zelo dejavna, je prizadel hud artritis, zaradi katerega je morala opustiti svoj poklic kot gasilka, ter svoja konjička − tek in plezanje. Nenehno so jo boleli stopala, kolena in hrbet. Ni mogla prehoditi več kot sto metrov, še zlasti težko je hodila po stopnicah, saj je trpela tako hude bolečine, da bi skoraj omedlela. Štirikrat je bila operirana na hrbtenici in čakala jo je že peta operacija, ko je dobila knjigo dr. Brucea Fifea o koristnosti kokosovega olja. Prepričala jo je in začela je uživati deviško kokosovo olje. V nekaj tednih so njene bolečine izginile, operacija na hrbtenici ni bila več potrebna, kmalu je lahko znova tekla in plezala.

Drug zgled je bolnik s hudo glivično okužbo. Razširila se mu je po vsem telesu, prizadela srce, jetra in možgane. Nekaj tednov je preživel v bolnišnici na intenzivni negi, preden je zdravnikom uspelo obvladati okužbo. V tem času je okužba že prizadela velik del njegovih možganov in postal je hudo dementen. Ni več mogel razločno govoriti, iz sebe je spravil le nerazumljivo bebljanje. Zdravnik je bolnikovi ženi povedal, da je takšno stanje trajno, in ji svetoval, naj možu poišče oskrbo v domu za starostnike. Tega ni želela storiti, temveč ga je vzela domov. Ko je na spletu iskala pomoč, je naletela tudi na nasvet o kokosovem olju, saj naj bi zelo pomagalo pri demenci. Možu je v hrano dodala nekaj žlic kokosovega olja. Že po treh urah je mož začel razločneje govoriti in razumevati, kaj mu žena govori. Bila je izredno presenečena nad tako hitrimi pozitivnimi učinki. Še naprej mu je dajala kokosovo olje in po dveh mesecih so kognitivni testi pokazali, da se mu je povrnilo 95 odstotkov prejšnjih mentalnih funkcij.

Novo upanje pri Alzheimerjevi bolezni

Dr. Bruce Fife je zadnjih petnajst let velik del svojega časa namenil proučevanju učinkov različnih vrst prehrane, zlasti maščob, na človekovo zdravje. Odkril je, da je veliko tistega, kar so ga učili o prehrani in zdravju, napačnega. Takšno je tudi zmotno prepričanje, da so vse nasičene maščobe slabe. Za živalske maščobe to res drži, vendar ne tudi za vse nasičene rastlinske maščobe. In takšna izjema je tudi kokosovo olje ali kokosova mast, odvisno od tega, ali je živilo v tekočem ali trdnem stanju. V zadnjem času pa naj bi bilo prav kokosovo olje najbolj obetavna preventiva in pomoč pri Alzheimerjevi bolezni.

Nekateri zdravniki danes Alzheimerjevo bolezen označujejo celo kot diabetes tipa 3. Zakaj? Za diabetes tipa 2, najbolj razširjeno obliko diabetesa, je značilna odpornost (rezistenca) na inzulin. Inzulin je hormon, ki prenaša glukozo v celice. Če oseba postane odporna nanj, inzulin ne more več ustrezno prenašati glukoze v celice, zato te začnejo stradati in propadati, pojavijo se ateroskleroza, težave z vidom, nogami, ledvice delujejo slabše in podobno. Pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo pa so ugotovili, da so možgani tisti, ki postanejo odporni na inzulin. Možganske celice ne morejo več sprejeti zadostne količine glukoze in začnejo propadati. Posledica je demenca.

Zakaj je kokosovo olje tako učinkovito

Kokosovo olje je sestavljeno iz posebnih vrst nasičenih maščob, znanih kot srednjeverižne maščobne kisline (angl. MCFAs). Ko jih telo prebavlja, se pomemben del teh maščobnih kislin spremeni v drugačno vrsto celičnega goriva − ketone. V primerjavi z glukozo ketoni niso vezani na inzulin, zato lahko vstopajo v celice in se tam preobrazijo v energijo, ki jo celice potrebujejo, inzulinska rezistenca jih torej ne prizadene. Ketoni tako lahko oskrbijo možgane z energijo, ki jo ti potrebujejo za delovanje in preživetje. Človek zlahka zaužije dovolj kokosovega olja (masti), in tako omogoči, da pridejo ketoni v kri in hranijo možgane ves dan. Zato sta kokosov oreh in kokosovo olje ali mast tako izredno pomembna. Dr. Bruce Fife je prepričan, da bi morali bolniki z diabetesom uživati le kokosovo olje in nobenih drugih olj.

Dr. Bruce Fife omenja raziskavo, v kateri so bolnike z Alzheimerjevo boleznijo razdelili v dve skupini. Ena skupina je pila pijače z dodanim kokosovim oljem, drugi skupini, pa so v pijačo dodali druga olja. Po uri in pol so raziskovalci s kognitivnimi testi in testi spomina pri vseh udeležencih raziskave znova preverili njihove umske sposobnosti. Izidi so pokazali, da so se tisti udeleženci raziskave, ki so pili pijačo s kokosovim oljem pomembno bolje odrezali na vseh testih.

Pomoč pri hujšanju

Kot pravi dr. Bruce Fife dodajanje pravih maščob v prehrano pripomore k izgubi telesne teže in ne k njenemu kopičenju. Večina shujševalnih diet uživanje maščob odsvetuje. S takšnimi dietami lahko res začasno izgubimo nekaj telesne teže, toda čez čas težo spet pridobimo in za povrh še nekaj dodatnih kilogramov. Raziskave kažejo, da kar 95 odstotkov ljudi, ki so shujšali, znova pridobi izgubljeno težo.

Očitno je, da diete z malo maščobami niso upravičile pričakovanj. Zakaj ne? Če uživamo hrano z malo maščobami, telo takšno prehrano doživlja kot stradanje, in da bi rešilo življenje in prihranilo telesno energijo, upočasni presnovo. Kadar človek res nima kaj jesti, je takšen mehanizem smotrn, če pa ima človek hrane dovolj, vendar ne želi veliko jesti, pa je škodljiv. Kajti čim več kalorijam se človek odpoveduje, tem počasnejša je njegova presnova. In tako se zgodi, da ljudje lahko uživajo tudi manj kot 800 kalorij (3349,44 kJ) na dan, pa kljub temu ne shujšajo. Če nato začnejo uživati več kalorij, pa se zaradi preveč upočasnjene presnove vse dodatno zaužite kalorije spremenijo v maščobo in shranijo. Potrebni so tedni, preden telo ugotovi, da ni več razloga za stradanje in znova zažene presnovo, vendar človek do tedaj že povrne vso prej izgubljeno težo. Takšno debelost celo imenujejo – debelost, ki jo je povzročila dieta.

Če pa tisti, ki želi shujšati, ob malo kalorijah uživa tudi pravo vrsto maščobe, na primer kokosovo olje (mast), telo takšne diete ne prepoznava kot stradanje, temveč kot izbiro, zato presnova ostaja enako dejavna. Pokuri več vnesene hrane in človek izgubi več kilogramov. Maščobe potešijo lakoto, zato človek nima občutka, da bi stradal. Počuti se veliko bolje in tudi uspešnejši je.

Antibakterijski, antivirusni, antifungalni učinek

Eden od najbolj raziskanih učinkov kokosovega olja je antimikrobni učinek srednjeverižnih maščobnih kislin. Številne raziskave so pokazale, da srednjeverižne maščobne kisline, ki jih vsebuje kokosovo olje, uničujejo veliko vrst bakterij, virusov in gliv. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so raziskovalci odkrili, da delujejo celo na virus aidsa. Kot navaja dr. Bruce Fife, je klinični poskus, opravljen leta 1999, pokazal, da že uživanje štirih jedilnih žlic kokosovega olja na dan zmanjša učinek simptomov, povzročenih z virusom HIV, zato posamezniki, okuženi s tem virusom, dodajajo izdelke iz kokosovega olja v svojo prehrano in tako preprečujejo, da bi zboleli za aidsom.

Na konferenci o kokosovem olju leta 2004 je govoril tudi moški, ki je uspešno uporabil terapijo s kokosovim oljem, da si je tedaj pomagal pri posledicah okužbe z aidsom. Devet mesecev pred konferenco so mu diagnosticirali aids in povedali, da bo živel le še nekaj mesecev. Imel je še vrsto dodatnih okužb: pljučnico, okužbo v ustih, hudo vnetje kože po vsem telesu, bil pa je tudi kronično utrujen. Zdravnik, ki ga je zdravil in so mu bili znani pozitivni učinki kokosovega olja, mu je svetoval, naj jemlje 6 žlic kokosovega olja na dan. Po devetih mesecih so vse drugotne okužbe izginile, raven energije se je vrnila na normalo in koža je bila znova zdrava. Od konference leta 2004, ko je bolnik poročal o tem uspehu, je minilo že deset let, še zmeraj je živ in se dobro počuti.

Kokosovo olje koristi tudi živalim

Kokosovo olje koristi tudi psom, mačkam in drugim hišnim ljubljenčkom, mogoče ga je uporabiti za enake težave kot pri ljudeh. Lahko prepreči in zdravi različne okužbe, zlasti kronične okužbe kože, ušes, oči, pomaga celo pri diabetesu. Olje izboljšuje splošno zdravje in videz živali, dlaka postane sijoča, živali se znebijo notranjih zajedavcev, kokosovo olje varuje celo pred bolhami in klopi. Živalim okus kokosovega olja ugaja in ga z veseljem poližejo z žlice.

Daja Kiari, članek je bil objavljen v reviji AURA, februar 2015, št. 305

Več ...