KDAJ JE PRAVI ČAS ZA SEČNJO LESA

Stari gozdarji bi nam gotovo znali povedati, kako zelo skrbno in natančno so se v preteklosti lotevali podiranja dreves. Gozdarji so se nekdaj ravnali po luninem koledarju, kajti za vsako vrsto drevesa je določeno časovno obdobje za sečnjo najprimernejše. Prav v tem je skrivnost kakovostnega lesa, ki se je ohranil dolga leta, čeprav ljudje nekoč niso poznali varovalnih premazov za les.

Dokaz za to, da je les sicer zelo trpežno gradivo, so več sto let stare brunarice, skednji in leseni kamini, ki jih ljudje ponekod k sreči še niso podrli. Že stoletja kljubujejo vetru, mrazu, soncu in celo ognju. Staro, kemično neobdelano vrtno pohištvo, kakršno najdemo le še ob gradovih, ostaja kljub letom trdno kot kamen in brez razpok in znamenj trohnobe. Pomislimo samo na stare lesene mostove, ki že stoletja peljejo čez prepade, nove pa moramo zaradi nevarnega pokanja nenehno obnavljati.

 

Pomemben je namen uporabe lesa in čas sečnje

Skrivnost dobro ohranjenega lesa je v izbiri pravega časa za sečnjo dreves. Drevo je treba posekati in obdelati ob najprimernejšem času. Žal so mnogi gozdarji in izdelovalci pohištva že na to pozabili. Odločilno je tudi, v kakšen namen bomo uporabili les; ali ga torej potrebujemo za tla, mostove, ostrešje, glasbila, rezbarije, sode … Zavedati se moramo, da je drevo bitje, ki živi tudi potem, ko ga posekamo in obdelamo. Ali se bo les sušil hitro ali počasi, bo ostal mehak, ga bo mogoče upogibati, bo razpokal, bo trohnel ali ostal nespremenjen, vse to je odvisno od vrste, starosti in oblike rasti drevesa ter od letnega časa.

Zima je najprimernejši letni čas za sečnjo dreves, najboljši dnevi pa so med 21. decembrom in 6. januarjem. Takrat je v drevesih najmanj sokov in rastlina v tem času popolnoma miruje. Na Tirolskem so našli zapiske iz leta 1912, v katerih je naveden vpliv mesecev in lune na les.

 

Navodila za sečnjo dreves

  • Najprimernejši čas priprave drv za kurjavo je med 3. aprilom in 30. julijem, predvsem v dneh, ko luna pojenjuje.
  • Sečnja dreves za trdi les je priporočljiva osem dni po mlaju v decembru.
  • Da les ne bi trohnel, je treba drevje posekati v zadnjih dveh dneh, ki pripadata astrološkemu znamenju rib.
  • Če želimo imeti les, ki ne bo zgorel, potem posekajmo drevo 1. marca ob sončnem zahodu.
  • Da se les ne bi skrčil, posekajmo drevo tretji jesenski dan, ko je luna stara tri dni.
  • Najboljši les za žaganje je v zadnjih dneh znamenja rib. Takrat drv in desk ne bodo napadali črvi.
  • Za izdelavo lesenih mostov in čolnov so najprimernejša drevesa, posekana od 15. do 21. marca, ali pa tista, ki smo jih podrli v znamenju raka.
  • Kadar se želimo ogniti pokanju lesa, potem se lotimo dela ob novembrskem mlaju.
  • Da bi les ostal lahek, posekajmo drevesa avgusta in v znamenju škorpijona. Če pa želimo težak in močan les, potem je pravi čas za to v biku.
  • Drobljenju lesa se bomo ognili, če bomo drevesa podirali 24. junija med enajsto in dvanajsto uro.

Ob teh navodilih se zagotovo sprašujete, kako naj bomo prepričani, da bomo resnično dobili les, ki bo ustrezal zahtevanim pogojem? Marsikdaj ni mogoče preveriti datuma sečnje, zato moramo biti pri izbiri in obdelavi lesa previdni, dela pa se moramo lotiti pravočasno. Če pa lahko kupimo les neposredno pri lastniku gozda, se skušajmo z njim dogovoriti, kdaj bo drevo posekal in kakšen les želimo. Le tako si bomo lahko ustvarili prijeten in zdrav dom. In ker bomo v stanovanju imeli opremo iz kakovostnega lesa, ki je dolga leta ne bo treba zamenjati, bomo s tem vsaj malo pripomogli tudi k ohranjanju gozdov in narave.

Stanislaus Lorenz, objavljeno v reviji AURA št. 230, oktober 2008

Fotografija: Bigstockphoto.com

 

Več ...