KAKO ZAČENJATI NOV DAN

Na kaj pomislite najprej, ko se zjutraj zbudite? Vsak od nas si tedaj tudi nekaj reče, dopove. Morda se tega niti ne zaveda. Ali si dopoveduje nekaj dobrega ali nasprotno, slabega, škodljivega? Spominjam se, da sem se včasih zjutraj zbudila in si nejevoljno rekla: O Bog, spet en dan! In prav takšen dan, poln slabe volje, sem potem tudi imela.

Ampak zdaj je drugače. Še preden odprem oči, se zahvalim postelji za dober počitek, za dobro noč. Z zaprtimi očmi še nekaj časa poležim in se zahvalim za vse dobro v življenju. Sestavim približen načrt, kaj bom tisti dan počela, in se prepričujem: Dober dan bo, v vsem bom uživala. To opravim, še predem vstanem in začnem meditirati ali moliti.

Meditacija

Vsak dan meditirajte od deset do dvajset minut. Če se v meditacijo šele vpeljujete, zadošča za začetek že pet minut. Mirno sedite, bodite pozorni na dihanje in dovolite mislim, da počasi prehajajo skozi glavo. Kolikor manj pozornosti jim boste namenjali, toliko manj jih bo. V naravi uma je, da razmišlja, zato se misli niti ne skušajte znebiti. O tem, kako se meditira, se lahko poučite na posebnih tečajih in iz številnih knjig. Gotovo boste našli sebi ustrezno, svojo metodo. Jaz navadno samo mirno sedim in razmišljam: Kaj bi morala vedeti? Če se odgovor pojavi, ga sprejmem, če ne, pa vem, da ga bom zvedela pozneje. Slabega načina meditiranja ni.

Meditiramo lahko tudi takole: mirno sedimo in opazujemo, kako dihamo – vdihujemo in izdihujemo. Ko vdihnete recite ena, ko izdihnete, preštejte ena, dva. Prenehajte dihati in medtem preštejte do deset, nato spet vdihnite in začnete znova. To nekajkrat ponovite, seveda ne pretiravajte, nekaj minut bo za začetek dovolj.

Nadziranje uma

V vas prebivata neverjetna moč in inteligenca, ki se odzivata na vsako vašo misel ali besedo. Ko se učite nadzirati svoj um, zavestno izbirate ustrezne misli in si tako krepite notranjo moč. Pomnite: Um ne sme voditi vas, temveč morate vi nadzirati njega! Uporabljajte ga! Sposobni ste razmišljati drugače kot doslej. Ko se stari način mišljenja želi vrniti in vam um vsiljuje mnenje, da se je »tako težko spremeniti«, ga morate začeti nadzirati. Sporočite mu: »Zdaj sem trdno prepričana, da se čedalje laže spreminjam.« Morda boste morali svoj um velikokrat tako prepričevati, preden bo sprejel, da zdaj vi nadzirate njega, in ne on vas, in da bo obveljalo to, kar mu boste rekli vi.

Louise Hay: Kako ozdraviti, objavljeno v reviji AURA št. 232, december 2008

Fotografija: Bigstockphoto.com

 

 

Več ...