IZBERIMO USTREZNE TALNE OBLOGE V OTROŠKI SOBI

V otroških sobah se tla hitreje umažejo (drobtine piškotov, kapljice soka, sledovi čokolade, lepilo, plastelin), zato bi morala biti preprosta za čiščenje, brez škodljivih snovi in tudi nedrsljiva. Prav talne obloge so velikokrat poglavitni vir nevarnih snovi v sobah. Optimalna so vsekakor gladka tla s preprogo, ki jo lahko kadar koli stepemo in očistimo. Preproga namreč daje toploto pod nogami.

Tekstilne talne obloge

Petindevetdeset odstotkov tekstilnih oblog je iz umetnih vlaken, kot so poliakril, poliamid in poliester. Takšna tla niso zračna, poleg tega povzročajo elektrostatičnost. V njih so navadno še kemične sestavine, ki varujejo pred gorenjem, mehčala, impregnacijske snovi iz umetnih smol, strupi proti moljem, pa še mikrobi in plesni se tam zbirajo. Če takšne obloge na tla prilepimo z lepilom, ki vsebuje formaldehid ali druge nevarne snovi, bo preproga še več let izločala strupe.

Zdrave preproge za otroške sobe


Neškodljive preproge so izdelane iz naravnih materialov, denimo ovčje volne, kozjih dlak, kokosa, sisala. Naravne preproge prepuščajo zrak, obenem pa učinkujejo kot zvočni izolatorji in uravnavalci zračne vlažnosti. Zanje je značilno tudi, da ne povzročajo elektrostatičnosti, prav tako lahko delno absorbirajo neprijetne vonjave in izboljšajo zrak v prostoru.

Pomen materialov

Test gorljivosti nam bo v trenutku pokazal, ali je preproga iz umetnih ali naravnih vlaken. Iz preproge izpulimo nekaj vlaken in jih podržimo nad odprtim plamenom. Sintetika se na ognju začne topiti, ob ohlajanju pa se strdi, volnena vlakna pa pri gorenju puščajo vonj po roževini. Ko naravna vlakna zgorijo, ostane za njimi le še pepel.

Gladke talne obloge

Za otroške sobe so najprimernejša gladka tla, predvsem če so otroci preobčutljivi na prah. Dokler so alergijski odzivi komaj opazni, imajo lahko otroci v sobi preprogo iz naravnih materialov – ta namreč zadrži prah, ki bi se sicer na gladkih tleh brez preproge ob hoji vrtinčil po prostoru. Kadar pa pri otroku ugotovimo izrazito preobčutljivost za prašne delce, preprogo umaknemo in gladka tla vsak dan obrišimo z vlažno krpo. Med zdrava gladka tla prištevamo linolej, masivni les in naravno pluto.

Obdelava in vzdrževanje gladkih talnih oblog

● Parket, deske, pluto in linolej obdelujemo in čistimo le z naravnimi olji, denimo z oljem za temeljni premaz ali lanenim oljem (to naj bo razredčeno s 50 odstotki terpentina ali citrusovega olja), oljem za les, voski ali z navadnim terpentinom.

● Površje gladkih talnih oblog enkrat do dvakrat premažemo s tanko plastjo olja. Pred drugim premazom naj se les suši približno 24 ur.

● Potem ko se temeljni premaz posuši (to traja od 10 do 24 ur), na površino z mehko krpo ali s čopičem nanesemo čebelji ali fižolov vosek. Po krajšem delovanju (od 10 do 15 minut) površino spoliramo z mehko in gladko krpo, dokler les ne postane povsem gladek. Tako naravni material učinkovito zavarujemo pred vlago.

● Svetel les lahko enako prebarvamo z naravnimi barvami ali voski.

● Med nanosom olj ali voskov in po njem moramo prostor zračiti, dokler vonj premaza ne izgine.

● Za brisanje tal iz naravnih materialov uporabljajmo samo vodo. Večjo umazanijo in madeže najlaže očistimo s sodo. ● Črte od gumijastih in usnjenih podplatov najlaže odstranimo s čistilno radirko.

● Če je potrebno, tla znova povoskamo. Pred tem površino najprej pobrusimo in premažemo s temeljnim premazom.

● Gladke talne obloge ohranijo naravne lastnosti le, če jih ne prelakiramo s kemičnimi pripravki.

Stanislaus Lorenz, objavljeno v revije AURA št. 236, aprila 2009

Fotografija: Bigstockphoto.com

Več ...