HOJA BOLJŠA OD PRIPRAVKOV

Rakavi bolniki jemljejo prehranska dopolnila, vendar ti njihovega stanja ne izboljšajo tako, kot bi pričakovali. Veliko bolj bi rakavi bolniki svoje stanje izboljšali s hojo, telesno vadbo in zmanjšanjem telesne teže, trdi prof. Robert Thomas, specialist iz univerzitetnega kliničnega centra v Cambridgeu, Anglija. Svari, da bi lahko s prehranskimi dopolnili, postali morda celo bolj dovzetni za raka.

Hitra hoja in hujšanje lahko zmanjšata stranske učinke zdravljenja raka in pomagata bojevati se proti bolezni. Raziskava je pokazala, da telesno vadi samo eden od desetih bolnikov, saj se večina bolnikov boji, da se ne bi še bolj utrudila, drugi pa se za tovrstne nasvete niti ne zmenijo. Številni bolniki, ne samo rakavi, menijo, da je boljše, da uživajo vitamine in prehranska dopolnila, kot da bi hodili in telesno vadili, saj mislijo, da so z uživanjem pripravkov zase že veliko naredili. Za večino prehranskih dopolnil niti ni dokazov, da so učinkovita. Ob zdravi dieti imajo prehranska dopolnila vsekakor svoj namen, vendar rakav bolnik potrebuje ob njihovem jemanju strokovno vodstvo. Še bolj skrb vzbujajoče je, da lahko ta dopolnila, če jih rakav bolnik dolgo jemlje na lastno pest, raka celo povzročijo. Raziskava je pokazala, da rakavemu bolniku bolj koristi spremenjen zdrav način življenja, kot če ostane pri starih navadah, ki jih le dopolnjuje z uživanjem prehranskih dopolnil. Tri ure vadbe na teden lahko zmanjšajo možnost vrnitve bolezni celo do 30 odstotkov.

V raziskavi, v kateri je sodelovalo 120 rakavih bolnikov, je dr. Robert Thomas ugotovil, da jih je le 11 odstotkov telesno vadilo med okrevanjem, kar 68 odstotkov pa je bilo debelih ali zelo debelih.

Daily Mail, objavljeno v reviji AURA, januar 2016

Več ...