HODITE BOSI IN OSTANITE ZDRAVI

Ali veste, da so na stopalih in dlaneh točke povezane z vsemi organi v telesu? S stimulacijo teh točk masiramo notranje organe in izboljšujemo pretok vitalne energije po telesu. Tako postajamo bolj čili in bolj zdravi. Nekoč so ljudje hodili bosi po travi in kamenju in tako nenehno spodbujali ta pretok.

Bioelekrika v telesu daje energijo vsem notranjim organom, da lahko delujejo nemoteno in uravnoteženo. Ta energija se pretaka po mreži meridijanov, podobnih krvnemu obtoku. Meridijani se začenjajo na vsakem prstu na roki, tečejo po vsem telesu in končajo na konicah prstov nog. Če energija teče po teh meridijanih neovirano, vsi organi dobivajo dovolj bioelektrike potrebne za njihovo optimalno delovanje. Če pa je pretok bioelektrike moten, pa energija do nekega organa ne doteka tako, kot bi morala, zato v organu pride do motenj in sčasoma do bolezni.

Na dlaneh in podplatih je vrsta »stikal«, ki aktivirajo vitalne organe in dele telesa. Na prstih rok so točke povezane z glavo, možgani, sinusi, očmi in ušesi. Na zgornjem delu dlani in podplatov so točke povezane z zgornjim delom telesa, na spodnjem delu dlani in podplatov pa s spodnjim delom telesa. Te točke aktiviramo, če si vsak dan masiramo stopala ali pa se preprosto odpravimo na sprehod bosi.

Akupresurna masaža stopal

Akupresura je metoda pritiskanja na določene dele telesa, da bi se pretok energije v teh predelih okrepil in bi telesu povrnili zdravje. Vsako jutro pet minut dobro masirajmo dlani in podplate. Pritiskati je treba močno, vendar ne premočno. Pritisk lahko preverimo na tehtnici za živila, podoben naj bi bil pritisku pri teži od 1,4 do 2,3 kilograma.

Čeprav je metoda zelo preprosta, pa so njeni učinki prav neverjetni. Če imate težave s sinusi, ste napeti, imate prebavne težave, čutite pomanjkanje energije, imate vnetje v telesu, srčne motnje, motnje v delovanju hormonov si lahko pomagate tudi z akupresuro. Če pa se sprehodite bosi, pa to masažo opravite samodejno in še stik s tlemi vas bo napolnil z energijo.

Ozemljite se

Tako kot sončna svetloba oskrbi telo z vitaminom D, nas zemlja oskrbi z vitaminom Z (Z kot zemlja). Ta »vitamin« je manjkajoči člen v povezavi med boleznimi in zdravjem.

Dr. sci. Gary Schwartz, profesor psihologije in medicine na univerzi v Arizoni, pravi, da je ozemljevanje za telo skoraj tako bistveno, kot so sončna svetloba, zrak, voda in hranilne snovi. Ozemljevanje je stik z naravno električno energijo Zemljinega površja. Ozemljiti se je mogoče že z bosonogo hojo. Takšna hoja naj bi zmanjševala raven stresa, pomagala krepiti zdravje srca in žilja, zmanjševala vpliv škodljivih elektromagnetnih polj, pospeševala okrevanje po bolezni in poškodbah, izboljševala kakovost spanja in morda še kaj. Ozemljevanje dobro vpliva na ohranjanje občutljivega ravnotežja med zdravjem in boleznijo, ter povečuje možnosti za daljše in boljše življenje. Kako hoditi bosi

Če se odločite hoditi bosi, začnite počasi in postopno podaljšujte čas, ko hodite brez obutve. Korak bo drugačen kakor s čevlji. Poslušajte telo in se skušajte z njim uskladiti, kako naj hodite. Najboljše je začeti na mehkejši podlagi, na primer s hojo po pesku. Ko utrdimo mišice in sklepe in se koža na podplatih odebeli, bomo lahko vse pogosteje hodili bosi tudi na drugih podlagah. Naše telo bo bolj zdravo in se bo dlje ohranilo, če bomo zanj skrbeli tako, kot je prav. Najprimernejši meseci za boso hojo so poleti, v hladnejšem delu leta pa lahko sedemo na klop, sezujemo čevlje in nogavice in obsedimo z nogami na tleh približno pol ure.

Ko začnemo hoditi bosi nas bo sprva morda malo bodlo, toda čim pogosteje bomo hodili tako, tem bolj bomo spodbujali pretok vitalne energije skozi telo, krepili zdravje in občutili ugodje in poživitev.

Marijana Brodarić, Alternativa za vas, objavljeno v reviji AURA, november 2014, št. 312

Več ...