GEOPATSKI STRES IN ELEKTRIČNI SMOG

Beseda geopatski izvira iz grških besed geo (zemlja) in pathos (trpljenje). Uporablja se za opis negativnih energij zemeljskega izvora, ki povzročajo nelagodje in bolezni tistim, ki bivajo na slabem območju.

Energije zemlje so lahko pozitivne, nevtralne in negativne.

Zemeljsko površje je prepleteno z vzorcem etrskih mrež, ki so podobne meridijanom v človeškem telesu in prav tako zelo pomembne za zdravje organizma. To etrsko omrežje Zemlje vpliva na zdravje, vitalnost in rast narave, pokrajin ter njihovo interakcijo z okoljem. Kakršna koli motnja tega toka sicer subtilno, vendar močno učinkuje na zdravje prebivalcev lokalnega območja.

V večini današnjih regij ta matrica trpi zaradi brazgotin, ki sta ji jih zarezali narava in človeška roka. Povzročeno neskladje slabša kakovost naravnih sil (energije či) in s tem zdravje prebivalcev tamkajšnjega okolja. Tako imenovani črni tokovi so povezani s podzemnimi vodnimi tokovi, energiji teh − jin in jang pa nista v ravnotežju, izrazito namreč prevladuje energija jin. Degenerativni vpliv se kaže natančno nad takšni kraji. Črne tokove imenujemo tudi linije podzemne ša či ali škodljive energije, ki je nasprotna vitalni zemeljski energiji imenovani šeng či.

Škodljiva ša či

Podzemno ša či je mogoče tudi izmeriti. Tam, kjer nastajajo motnje, torej na predelih, ki so nad negativnim zemeljskim sevanjem, so vidne bolezni na rastlinju (rak in razne nepravilnosti rastlinja) in živih bitjih. Ljudem je moteno spanje, lotijo pa se jih tudi bolezni. Kadar je postelja na negativnem kraju, zboli oseba, ki tam spi. Največkrat ima raka prav na delu telesa, pod katerim teče zemeljska ša či. Drugi simptomi poleg nespečnosti so še: nemir, hude sanje, ki se ponavljajo več let, mrzle ali nemirne noge v postelji, tudi astma, nepojasnjeno nihanje razpoloženja.

Negativnim motnjam se ognemo tako, da prestavimo posteljo ali delovno mizo, lahko pa se pred njimi zavarujemo tudi z uporabo za to namenjenih sredstev (kristalov in podobnega) ali pa jih izničimo z zemeljsko akupunkturo. Priporočljivo je, da se vse tehnike uporabljajo pod vodstvom za to usposobljenega strokovnjaka.

Električni smog

Poleg geopatskega stresa, ki je torej zemeljsko sevanje ali zemeljska negativna energija, poznamo tudi druge vrste škodljivega sevanja. Eno takšnih je tako imenovani električni smog. Ta ne izvira iz zemlje, temveč iz vseh električnih napeljav in aparatov, oddajnikov, telefonskih, radijskih in televizijskih sprejemnikov, anten in satelitov.

Elektrike in njenega stranskega učinka, smoga, ne moremo videti, slišati ali okusiti. Elektrika prinaša sicer zelo veliko dobrega in omogoča velik napredek družbe, vendar je njena uporaba danes že na meji z odvisnostjo in ima veliko zdravstvenih posledic. Električni smog, čeprav ga ne moremo okusiti s človeškimi čutili, že povzroča ljudem, ki so mu dlje časa izpostavljeni, različne bolezni in slabo počutje. O tem je opravljenih že precej raziskav. Danes že vsakdo ve, da prenosni telefoni škodujejo zdravju zaradi sevanja, torej neke vrste električnega smoga, ki ga povzroča povezava s satelitom ali valovi, ki jih naprave oddajajo. Vendar je žal še veliko drugih priročnih in »nepogrešljivih« naprav, ki povzročajo elektromagnetni smog.

 

Elektromagnetni smog povzročajo:

 • vse naprave, ki potrebujejo elektriko,
 • električni kabli in napeljave,
 • transformatorji,
 • halogenske luči in energijsko varčne sijalke,
 • brezžični telefoni,
 • radijski oddajniki,
 • televizijski sprejemniki (analogni, še bolj pa digitalni),
 • mikrovalovne pečice,
 • internetne povezave (med njimi najmočnejši wi fi),
 • visokonapetostni vodi,
 • antene in oddajniki (radijski in TV-oddajniki, vojaški in letalski radarji, sateliti, antene mobilne telefonije, satelitske antene, idr.).

 

Zdravstvena tveganja, ki jih prinaša elektromagnetni smog

 

Sevanje, ki ga prejemamo doma in na delovnih mestih in deluje tudi ponoči, spreminja naravni električni pretok v organizmu. Nevroni ali živčne celice v telesu prenašajo informacije z elektrokemičnimi reakcijami. Naše misli in zaznave brez električnega pretoka v telesu torej ne bi bile mogoče. Kadar je ta pretok moten, se poslabša možgansko delovanje, poruši se hormonsko ravnotežje, moteno je razmnoževanje celic, poslabša se celo sestava krvi. Elektromagnetni smog deluje na celotno telo, saj je organizem preplet električnih obtokov.

Večina ljudi, izpostavljenih električnemu smogu, občuti motnje, zdravstvene težave, na primer: glavobol, migreno, težave z zbranostjo, živčnost, epilepsijo, motnje spanja, utrujenost, depresijo, težave z očmi, zvonjenje v ušesih, otekanje bezgavk, slabo delovanje ščitnice, prehlade, ima oslabljen imunski sistem, srčno aritmijo, visok ali nizek srčni tlak, levkemijo, nastajajo spremembe pri strjevanju krvi, pojavi se kandidoza, krvavitve črevesja, pride lahko do prezgodnjega poroda, splava, težav pri zanositvi, neplodnosti, bolečin v sklepih, revmatizma, alergij, herpesa in drugega.

Posledice niso vidne takoj in ljudje so za sevanje različno občutljivi, saj se vsak biološki sistem nanj odziva drugače.

Z uporabo EEG, ki meri možganske valove, je medicinsko dokazano, da se naši možgani odzovejo že če uporabljamo mobilni aparat v njihovi bližini. Najobčutljivejši ljudje se lahko počutijo neprijetno (šumenje ali bolečine v glavi), kadar govorijo po brezžičnem telefonu ali uporabljajo brezžično internetno povezavo. Pomembno je torej, da znajo svojemu telesu prisluhniti in primerno ukrepati. Tisti, ki elektromagnetnega sevanja ne zaznajo, pa je prav, da se o tem pozanimajo in primerno poučijo o škodljivih vplivih ter se pred njimi čim bolje zavarujejo.

 

Kako se zavarujemo

Vpliv električnega smoga zmanjšujejo zdrava prehrana, velike količine vode, dober spanec v spalnici, ki je brez elektromagnetnega smoga, redno gibanje v naravi, prezračevanje prostora, dober stik z zemljo (bosonoga hoja, vrtnarjenje), oblačila in pohištvo iz naravnih materialov, pravilno dihanje, meditacija, umik v okolje brez električnih naprav.

Poleg omenjenega življenjskega sloga, ki človeka okrepi, tako da postane bolj zdrav in odpornejši proti motnjam okolja, lahko v svojem domu s praktičnimi ukrepi zmanjšamo količino električnega smoga in porabo elektrike.

 • Ponoči izklopimo varovalko z električno napeljavo, ugasimo tudi vse mobilne aparate in izklopimo internetno povezavo.
 • Izklopimo vse transformatorje in polnilnike, kadar jih ne uporabljamo.
 • Poskrbimo za največjo mogočo razdaljo od transformatorja, mobilnikov, internetne postaje, električnih vtičnic do tja, kjer največ sedimo in spimo.
 • Izklopimo vse, česar ne potrebujemo (izvlečemo vtič iz vtičnice).
 • Uporabljajmo čim krajše električne kable in izklopimo tiste, ki jih ne potrebujemo.
 • Izberimo telefon s kablom in ne brezžičnega.
 • Ogibajmo se uporabi neonskih luči, varčnih žarnic in halogenskih luči.
 • V spalnici, ki mora biti najbolj zavarovana pred elektromagnetnim smogom, ne uporabljajmo radijske budilke, telefona, računalnika, televizije ali kakršnih koli drugih električnih naprav. Če je le mogoče, naj bo v njej čim manj električnih napeljav.
 • Ne uporabljajmo električnih grelnih odej, električnih nastavljivih ležišč in vodnih postelj. Če že ne moremo brez njih, jih pred spanjem segrejmo in nato izklopimo.

Svetovalci feng šuija kot mojstri prepoznavanja energije okolja, v katerem bivamo, moramo poznati tudi različne vrste sevanja, ki škodujejo zdravju, in znati pravilno ukrepati. Pri svetovanju za graditev novih stavb, adaptacij, izbiro zemljišča ali ustrezne nepremičnine je treba med drugim upoštevati tudi električni smog in geopatski stres. Le s takšnim ravnanjem lahko celostno pripomoremo k ustvarjanju zdravega in harmoničnega življenjskega okolja.

 

Maša Zorn, kvalificirana svetovalka za feng šui; objavljeno v reviji AURA, november 2012, št. 279

Fotografija: Bigstockphoto.com

 

Več ...