FESTIVAL CELOSTNEGA ZDRAVJA

Zadnji januarski konec tedna je v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal prvi festival celostnega zdravja. Namenjen je bil vsem, ki se laično ali strokovno zanimajo za boljše zdravje. Da bi ta cilj uresničili, so združili moči strokovnjaki tradicionalne indijske medicine, homeopatije, tradicionalne kitajske medicine in številni drugi. Festival so poimenovali DAO YAH (dao ali tao pomeni pot in označuje kitajsko tradicionalno medicino, yah pa je kratica, sestavljena iz začetnih črk joge, ajurvede in homeopatije). Kljub obilju novozapadlega snega je festival pritegnil številne obiskovalce iz Slovenije in tudi iz Hrvaške.

Nosilci in glavni izvajalci programa so bili mag. Biljana Dušić, dr. med., za ajurvedo, dr. Maruša Hribar, mag. farm., za homeopatijo in mag. Petar Papuga, dr. med., za tradicionalno kitajsko medicino. V izvrstnih raznolikih predavanjih, ki so zadovoljila različne ravni zahtevnosti poslušalcev, so podali temelje in specifičnosti posameznih področij ter veliko informacij o tem, kako preprečevati in zdraviti neravnotežje ali bolezen. Dr. Dušićeva in dr. Papuga sta ob tem ločeno speljala tudi odlično obiskani delavnici tai čija in či gonga.

Posebni gostje

Da bi obogatil svoj del, je vsak izmed treh nosilcev programa povabil tudi goste, ki so bili prav tako izjemni. Če omenimo samo nekatere: prof. dr. Metka Ravnik Glavač je pri poslušalcih izzvala njihovo srednje- in visokošolsko znanje iz biologije in kemije, ko je na visoko strokovni ravni predavala o tem, kako meditacija spremeni izražanje genov, ki sodelujejo v številnih molekularnih procesih. Indijski ajurvedski zdravnik dr. Manivannan Ramasamy, ki že pet let živi in dela v Sloveniji, je predaval o ajurvedskem razstrupljanju telesa ali pančakarmi. Mag. farm. Enver Beriša, dr. med., je na predavanju o homeopatskih konstitucijah s svojim podajanjem snovi neposredno pokazal, da je smeh pol zdravja. Dr. Weixiang Wang, ki je posebej za to priložnost priletel z Nizozemske, kjer živi in dela, je prav tako svoje predavanje popestril z duhovitimi slikovitimi zgledi o skrivnostih dolgega življenja v tradicionalni kitajski medicini.

Zanimive vsebine na različnih prizoriščih

Ob glavnem programu v skoraj ves čas polno zasedeni Linhartovi dvorani, so potekala predavanja tudi na odprtem odru, kar je morda marsikaterega obiskovalca spravilo v zadrego, saj se je moral odločati med zanimivimi vsebinami na različnih prizoriščih. Ob festivalu je bila tudi razstava ponudnikov zdravega načina življenja oziroma celostnega zdravja, na kateri je sodelovalo približno štiridesetih razstavljavcev. Iz množice ponudb velja omeniti predvsem tri izdelke, povezane s kulinariko: TartuGhee, masleni namaz s tartufi, Hrustljavček, »čips« iz kodrastega listnega ohrovta in presne tortice 3Vitana. To priča, da »gre tudi zdravje skozi želodec«.

Pohvaliti velja Cankarjev dom, ki je festival organiziral, in omogočil, da je bil obisk vseh predavanj brezplačen. Lahko rečemo, da se je želja nove direktorice Cankarjevega doma Uršule Cetinski, ki je ob uradnem začetku vsem zaželela, da bi uspešno prestali rojstvo novega projekta, v celoti uresničila. Dogodek je lahko zgled in spodbuda podobnim prizadevanjem za zbliževanje in povezovanje dobrega, ki ga ponujata Zahod in daljni Vzhod. Več informacij o festivalu najdete na spletni strani www.daoyah.si, organizatorji so namreč obljubili, da bodo na spletni strani objavili povzetke predavanj sodelujočih.

Zdravo telo in čila starost

Iz najstarejše medicinske knjige na svetu Klasika Rumenega cesarjaHuang Di Nei Jing, si oglejmo nekaj praktičnih napotkov za varovanje zdravja in čilega staranja po tradicionalni kitajski medicini, kot jih je na predavanju podal dr. Weixiang Wang:

 • Dvakrat na dan si od 100- do 300-krat prečešite lase (lahko s prsti), zlasti na sencah – to pomirja in uravnoteži delovanje vsega organizma.
 • Dvakrat na dan si zmasirajte obraz – deluje ugodno na prebavo.
 • Dvakrat na dan zaokrožite z očmi devetkrat v vsako stran – izboljšuje vid in delovanje jeter.
 • Dvakrat na dan položite dlani na ušesa in s prsti »pobobnajte« od 20- do 40-krat – izboljšuje sluh, ugodno deluje na delovanje ledvic.
 • Enkrat na dan 36-krat »potrkajte« z zobmi – povezani so z ledvicami, krepi njihovo delovanje.
 • Enkrat na dan 18-krat zavrtite jezik med zobmi in dlesnimi v smeri urnega kazalca – spodbuja delovanje vranice.
 • Trikrat pogoltnite slino, ki nastane pri prejšnjem napotku.
 • 36-krat pogladite trebuh v smeri urnega kazalca in nato v nasprotni smeri – ugodno deluje na jetra, žolčnik in želodec.
 • Dvakrat na dan namenite čas trebušnemu dihanju, ki naj bo globoko, počasno in nežno – ugodno deluje na psihične procese.
 • Zavarujte prsni koš (naj ne bo »gol«) – varuje delovanje pljuč.
 • Skrbite za topel hrbet, zlasti njegov zgornji del.
 • Enkrat na dan si »skrtačite« kožo (kožna kopel).
 • Vsak dan razgibajte sklepe.
 • Vsak dan si pred spanjem zmasirajte stopala – krepi delovanje ledvic.
 • Od 3- do 5-krat na dan stisnite zadnjik – deluje proti hemoroidom.
 • Med iztrebljanjem molčite – krepi pljuča.

Avtorica članka: Barbara Škoberne, članek je bil objavljen v reviji AURA, marec 2015, št. 306

 

Več ...