FENG ŠUI IN STARINSKO POHIŠTVO

Starine so nekaj posebnega. V sebi nosijo zgodbo časa. Čim starejše je pohištvo in čim lepše je ohranjeno, več je vredno – posebno če izhaja iz določenega obdobja in je pripadalo uglednim družinam ali posameznikom. Bolj ko je starina aristokratska, dražja je, saj je ekskluzivna dobrina. S svojo redkostjo in enkratnostjo zbuja pri ljudeh občudovanje in nekakšen mistični pridih. Pa je starina upravičeno tako dragocen kos pohištva?

S stališča feng šuija so starine občutljivi predmeti. Vemo, da prostor in predmeti v njem vpijajo energijo, vsebujejo čustveni naboj stanovalcev. Kolikor starejši so predmeti, toliko več energijskega zapisa je v njih. Tako kot se pohištvo navzame vonja po plesni, če ga pustimo v vlažnem in temnem prostoru, tako se navzame tudi vsakršnih finosnovnih energij, ki jih ni mogoče zavonjati ali videti.

Energija starine je odvisna od okolja, v katerem je bila postavljena. Kot okolje se razume:

Fizični prostor

 • lahko je jang, svetel, obsijan s soncem, ali pa jin, temen in vlažen,
 • v njem energija zastaja, npr. na podstrešju, ali pa je hitra in pretočna,
 • lahko je natrpan z navlako ali pa odprt in zračen.

Stavba

 • ali je bila dobro zgrajena ali le revno bivališče,
 • kakšna je po tipu − je stanovanje ali poslovni prostor.

Lega

 • kakšen položaj je imela starina v stavbi,
 • kateremu prostoru v njej je pripadala.

Uporaba

 • za kakšen namen je bila starina uporabljena,
 • kako so z njo ravnali lastniki.

Energija lastnikov

 • najpomembnejše je, kakšno energijo so imeli stanovalci, ali so živeli harmonično, ali so se prepirali,
 • ali se je v prostoru zgodilo kaj tragičnega.

 

S starinskim pohištvom prinesemo v stanovanje tudi energijo. Kadar je to le en kos starega pohištva, ta ne vpliva veliko na prostor. Težave lahko nastanejo, kadar je naše stanovanje natrpano s starinami, o katerih ne vemo ničesar. Pri izbiri starine je dobro, da se prepričamo o njenem izvoru in jo tudi energijsko očistimo. Na splošno ne velja, da bi imele starine slab feng šui: vse je odvisno od tega, kakšen naboj imajo in koliko jih je. Družinske starine so prej nosilke dobrega feng šuija kakor slabega, saj prehajajo iz rok v roke družinskih članov, iz katerih izhajajo naše korenine, in tudi vemo, od kod starina prihaja. Pohištvo, ki se prenaša iz roda v rod nas povezuje z družino, opominja na tradicijo in spominja, od kod izviramo.

Če se zazremo v starino, podedovano od prednikov, ki smo jih poznali, nas pogosto preplavijo spomini nanje. Lepi spomini zbujajo v nas dobro, pozitivno energijo, če pa so boleči, je morda boljše, da se starine znebimo. Tudi kadar se je v domu družine, v katerem je bila starina, zgodila tragedija, je boljše, da se takšnega predmeta znebimo. Predmet nas nevede opominja na neljubi dogodek ali nas veže na preteklost.

Stanovanje, natrpano s starimi predmeti ali takšnimi iz druge roke, nosi slab feng šui. Takšen prostor je nabit z energijo prejšnjih lastnikov predmetov, v svojem domu pa potrebujemo svojo energijo. Le tako si bomo lahko prisluhnili in se znali prav odločati.

Pri izbiri starine, preden jo namestimo v svoj dom, se moramo poleg prej omenjenega tudi vprašati, kako se ob njej počutimo. Kakšni so občutki, ko smo v stiku s tem predmetom? Kadar so pozitivni, ni težav, kadar nam intuicija govori drugače, nas spreleti slaba misel, takrat je boljše, da starine ne izberemo. Naj videz ne zakrije bistva, saj se pod čudovitim površjem lahko skriva neprijetna energija. Nasprotno pa so nekateri kosi resnično unikatni umetniški izdelki, napolnjeni z oblikovalčevo nadarjenostjo in ljubeznijo, ter nabiti z občudovanjem in veseljem lastnikov. Takšnega pohištva bi si v svojem domu želeli vsi.

V prostoru predmeti različno vpijajo energije, nekateri bolj, drugi manj. Trdi materiali, kot so steklo, kovina in keramika manj vežejo nase energijo in je zato tudi manj oddajajo. Takšne predmete kot starine lažje izberemo. Za energijo so najdovzetnejši les in tkanine. Energija najbolj ostaja v lesenih predmetih, sedežnih garniturah in tkaninah, zato so takšne starine toliko bolj prežete z njo. Najbolj moramo biti pazljivi, kaj dajemo v spalnico, sploh pri izbiri postelje. Starinska postelja je najmanj primerna, saj smo med spanjem še toliko bolj sprejemljivi in ranljivi za energije in entitete. Nikakor pa ni dobro spati na vzmetnici, ki smo jo dobili od koga, ki jo je že uporabljal!

Enako kot za starine velja tudi za rabljeno pohištvo. Vedeti moramo, da so v njem že vtisnjene energije, in te bomo vnesli v prostor. Z energijskim čiščenjem pohištva si lahko pomagamo in izbrišemo negativne vibracije, ki bi jih lahko predmeti oddali v prostor.

 

ENERGIJSKO ČIŠČENJE STARIN

 • Preden starino (ali rabljeni kos pohištva) postavimo v prostor, je pomembno, da jo približno dva tedna pustimo zunaj na zraku. V tem času se bo »znebila« preteklih energij na površini. Najboljše je, da je to spomladi, poleti ali na prehodu med letnimi časi.
 • Pomembno je tudi, da je to čas padajoče lune, ko so naravne sile usmerjene v čiščenje in razstrupljanje.
 • Starino čim bolj izpostavljajmo soncu, saj jo bo preželo z jang energijo.
 • Fizično čiščenje starine naj bo temeljito, vendar brez uporabe kemičnih čistil. Za čiščenje uporabimo živo vodo in nepredelano grobo morsko sol. Dodamo lahko tudi limono ali limeto za svež vonj. Sol bo starino energijsko očistila na globljih ravneh.
 • Na koncu lahko predmet izpostavite še siju polne lune, da ga napolni z energijo jin in očisti blokad
 • Ko element postavite v prostor, ga napolnite z namenom in pozitivnimi vibracijami. V namen zajemite še željo, da vam bo starina v energijsko podporo, medtem ko bo postala del vašega življenja.
 • Po tem obredu ne pozabite na energijsko čiščenje celotnega prostora (doma ali pisarne), saj je prišla pomlad!

Starine torej prinašajo v prostor delček svoje zgodbe, ki so jo preživele, preden so postale naša last. Kakšna je ta zgodba, ali ustreza vašemu značaju in želite postati del nje?

Maša Zorn, objavljeno v reviji AURA, april 2013, št. 284

Fotografija: Bigstockphoto.com

Več ...