FENG ŠUI IN DELOVNA MIZA

Vse več časa preživimo sede, ure in ure so namenjene računalnikom na delovnem mestu in doma. Dandanes žal ne gre brez računalnika, to pomeni, da se tudi sedenju ne moremo ogniti. Lahko pa čim več prostega časa namenimo telesni dejavnosti in si delovni prostor v ta namen primerno uredimo.

Sedenje samo po sebi je slabo za človeško telo, ne želimo se torej izpostavljati še dodatnim nevarnostim, ki lahko “prežijo” na nas ob slabo umeščeni pisalni mizi v prostoru. Feng šui pisarne ali pisalne mize postane še pomembnejši, kadar na takem mestu preživljamo nepretrgoma več ur na dan. Večina ljudi si ne more izbrati položaja delovne mize na delovnem mestu, lahko pa si uredi blagodejno ravnotežje na svoji pisalni mizi. Položaj delovne mize, njena oblika in sestava ter predmeti na njej vplivajo na človekovo ustvarjalnost, zavzetost in počutje pri delu ali študiju. Dober feng šui pisalne mize torej posledično pomeni lažje učenje, večjo delovno vnemo in hitrejši napredek.

Položaj mize

Najboljše lege za delovno sobo so vzhod, jugovzhod in severozahod. Čeprav naša delovna soba ne pripada nobenemu od teh območij, lahko v njej postavimo pisalno mizo v enega izmed teh predelov, kadar je to mogoče.

Vzhod povezujemo z naraščajočo energijo, ki je primerna na primer za študente in zaposlene na začetku poslovne poti: spodbuja zbranost in uresničenje zamisli. Jugovzhod ima prav tako naraščajočo energijo či, ki je primerna za študij. Kadar želimo več dejavne energije (jang), je to še posebno dobra smer za učenje. Na primer pri delu, pri katerem je treba veliko brati (branje je jin dejavnost), je takšna smer dobrodošla, saj sta jin in jang uravnotežena (zato ne zaspimo). Kadar potrebujemo mir in disciplino, pa je priporočljiva severozahodna lega; ta je povezana z organizacijo, vodenjem, avtoriteto, koristi predvsem ljudem na vodilnih položajih.

Poleg smeri neba, kamor je umeščena pisalna miza, je precej pomemben tudi njen položaj glede na sobo. Najslabše je (in vendar zelo pogosto) če je pisalna miza potisnjena ob steno in smo pri sedenju obrnjeni proti steni, vrata v sobo pa so za našim hrbtom. Tako nimamo pregleda nad sobo in nadzora nad tem, kaj se v njej dogaja. Pritisnjeni smo ob zid. Poleg tega da smo nezavarovani in brez podpore, čutimo, da so tudi naša prihodnost, cilji in načrti omejeni. Pomembni napotki za lego delovne mize:

  1. Prednji del, torej kar je pred nami, povezujemo s prihodnostjo in z načrti; kadar je ta del blokiran s steno (ali če je med našo in sosednjo hišo visoka ograja, tako rekoč “pred našim nosom”), v naše okolje ne sprejemamo priložnosti in nimamo večjih možnosti za uresničitev ciljev. Zato je pomembno, da imamo pred pisalno mizo odprt prostor, kjer se lahko energija prosto giba. Ne postavljajmo miz k stenam ali pa jih tedaj, ko jih uporabljamo, vsaj obrnimo.
  2. Zadaj, za hrbtom, vedno potrebujemo varstvo. Najboljše je, kadar imamo za seboj steno ali pa visoke omare, vendar morajo biti te zaprte, da ne ustvarjajo strupenih puščic. Dobro je tudi, da imamo stol z visokim naslonjalom, ki nam omogoča dodatno oporo. To je še posebno pomembno, kadar ne moremo namestiti mize tako, da bi bila za nami stena. Vzglavje stola naj bo v tem primeru više od glave.
  3. Položaj mize nam mora omogočati pregled nad sobo in vhodom. Dobra lega je v kotu nasproti vrat (sedimo tako, da je stena za nami). V takem položaju bomo sproščeni, čutili bomo oporo in zlahka se bomo osredotočili na delo. Tako imenovani položaj moči je izredno pomemben v pisarnah menedžerjev. Tako bodo imeli zadeve pod nadzorom, podrejeni ne bodo delovali proti njim ali za njihovim hrbtom.
  4. Pomembno je tudi, da ne sedimo na energijskem prepihu. To je položaj med vrati in okni. Ne postavljajmo torej mize (ali še huje, postelje) na tak prostor. Energijska »avtocesta« nastane, kadar so si okna in vrata nasproti. Takšno energijo moramo upočasniti in ji omogočiti, da zaokroži po vsej sobi. V ta namen uporabimo preprogo, zavese, med vrata in okna namestimo rastline, kakšen manjši kos pohištva ali uporabimo žvenketajoče paličice, obešene na stropu.
  5. Pisalna miza naj bo blizu okna, vendar ne tako, da gledamo naravnost ven, saj tedaj po navadi nimamo zavarovanega hrbta, in tudi naše misli ob takšnem položaju hitro odtavajo v zunanji svet. Svetlo delovno okolje nas spodbuja, dokazano je, da so ljudje, ki delajo v temnih kotih, oddaljenih od oken, bolj nagnjeni k depresivnosti in melanholičnosti. Vaša pisalna miza naj bo torej na svetlem prostoru, da boste spodbujeni pri delu ali študiju.

Oblika, gradivo in barve mize

Miza naj ima čim manj ostrih vogalov, saj takšni vogali in odprte police ustvarjajo negativno ostro energijo strupenih puščic. V takem okolju smo do 20 odstotkov manj učinkoviti! Dobro je, če je pisalna miza okrogla ali ovalna, lahko je tudi štirioglata z rahlo zaobljenimi robovi. Kadar imamo štirioglato mizo, nikoli ne sedimo tako, da poteka rob mize proti nam. Čez daljši čas bi nam tak položaj izredno poslabšal zdravje trebušnega in prsnega predela.

Najprimernejše so mize iz naravnih materialov. Lesene mize, če je le mogoče nebarvane in nelakirane, v svoji naravni različici spodbujajo blagodejno či. Temnejši les je bolj jin, umirjene narave in ustvarja formalnejše ozračje, svetlejši les pa je bolj jang, dejavne narave. Večinoma se priporočajo bolj jang pisarne, take, ki spodbujajo energijo, sicer pa je to odvisno od narave dela. Poleg lesene mize, ki je najboljša, je primerna tudi steklena, kombinirana z lesom. Taka spodbuja komunikacijo (dobro na primer za časnikarje). Slabe mize so kovinske ali plastične.

Kadar je miza lesena, je najboljše, da je naravne barve. Če je miza barvana, se barva določi glede na vrsto dela ali namen uporabe mize. Za študij so na primer dobre barve: bela, siva, zelena in modra. Bela barva spodbuja disciplino in organiziranost ter je jang dejavne narave. Ima lastnosti, kakršne potrebujemo pri študiju. Siva barva, podobno kot bela, spodbuja organiziranost in je dobra za vodenje in na primer za ekonomske študije; je bolj jin narave, zato pazimo, da njen odtenek ni preteman, saj bi to lahko povzročilo nemotiviranost za delo. Zelena barva pomeni nov začetek in razvoj, spodbuja ustvarjalnost. Tisti, ki potrebujete pri študiju ustvarjalnosti, uporabite torej zeleno barvo. Modra barva spodbuja komunikacijo in je bolj umirjena kot na primer zelena barva.

Za delovne mize v pisarnah so priporočljive barve:

* bela in siva za vodilne zaposlene in bančništvo,

* modra barva za časnikarska dela, pošto, telekomunikacije, turistične agencije,

* zelena barva ali naravni les za pohištveno industrijo, papirno, zdravstveno industrijo, šolstvo,

* rdeča, roza ali vijolična barva za grafično industrijo, modno oblikovanje, restavracije, vizažistvo, marketing,

* oranžna, rumena ali rjava barva za arhitekturo, nepremičnine, gradbeništvo

Pripomočki na pisalni mizi

Navdihujoče ozračje s spodbudno energijo omogoča lažje doseganje ciljev. K tem pripomore tudi red na pisalni mizi. Delovna miza naj bo vedno pospravljena in urejena – po pravilu manj je več. Tudi delovni nered povzroča zastoj energije in nam s tem onemogoča napredek.

Pripomočki, ki jih potrebujemo na pisalni mizi, naj bodo razvrščeni glede na smeri neba. Pisalno mizo razdelite v 9 enakih kvadratov, vsak ponazarja en sektor in eno smer neba (8 smeri neba + tai či ali središče). Smeri neba so določene glede na položaj mize in jih izmerimo s kompasom. Ugotovite, kateri kvadrat na vaši mizi gleda na sever, in glede na to določite še druge smeri neba.

Sever pomeni kariero in potovanja. Na ta del lahko namestimo kakšno rastlino, ki spodbuja lesno či in bo tudi očistila elektromagnetni smog. Severni položaj je primeren tudi za telefon, saj je povezan s komunikacijo. Severovzhod je povezan z znanjem in motivacijo, ta del je dober za študijsko literaturo. Vendar naj je na mizi ne bo preveč, da nas ne »zaduši«. Vzhod ponazarja razvoj, napredek in zdravje. Če imate radi družinske fotografije, je ta prostor zanje prav primeren. Jugovzhod pomeni bogastvo (duhovno in materialno), zato namestimo tja motivacijske slike, vzornike, božanstva ali kak drug navdihujoč predmet. Jug je povezan s slavo in priznanjem in je primeren za postavitev kakšnega osebnega dosežka, nagrade. Povezan je z elementom ogenj, okrepimo ga z namizno svetilko. Jugozahod je povezan z družino, ženskostjo in razmerji. To je dober položaj za cvetlico ali kakšno svečko. Zahod med drugim ponazarja tudi finance – zato postavimo tja tiskalnik, faks ali računalnik, še posebno če ponazarja naš posel. Severozahod je povezan z organizacijo in vodenjem in je prav tako primeren prostor za računalnik.

Bodite pozorni na elektromagnetni smog, ki ga je v našem življenjskem okolju čedalje več. Doba tehnologije in nenehnih zahtev po boljših, hitrejših tehnoloških izumih ima seveda posledice. Vsa ta tehnologija oddaja razne vrste sevanja in te nas presevajo. Tudi na videz nedolžni mobilniki močno sevajo, prav takšni onesnaževalci so računalniki, tiskalniki, faksi in druga elektronika. V svojem okolju, sploh v spalnici in študijski sobi, imejmo čim manj elektronskih naprav. To nam bo omogočalo večjo zbranost in ohranjanje zdravja. Najboljše je, da med študijem ugasimo telefon in druge naprave, in če je le mogoče ne uporabljajmo računalnika. Za manj elektromagnetnega smoga so koristne rastline, zato naj jih bo v našem delovnem okolju čim več.

Maša Zorn, objavljeno v reviji AURA, april 2011, št. 260

Fotografija: Bigstockphoto.com

Več ...