FARMACEVTSKA PODJETJA PLAČUJEJO MILIJARDE ZARADI LAŽI

Lagali so ustanovam in bolnikom, prikrivali podatke o nevarnostih, vabili starostnike in dementne osebe v domovih za ostarele in mladino. Prepričevali so jih, da jim bodo prav njihova zdravila pomagala, da se bodo počutili bolje in bili bolj zdravi. Govorimo o farmacevtskih podjetjih, svetu znotraj sveta, ki na leto zasluži toliko kot povprečna država. Ko skušajo povečati dobiček, uporabljajo vsa sredstva, ki so na voljo. Toda zgodi se, da jih ujamejo »s prsti v marmeladi« − razkrije se resnica, najpogosteje na sodišču.

V zadnjih nekaj letih so farmacevtska podjetja v Združenih državah Amerike plačala več kot neverjetnih 13 milijard dolarjev odškodnine na račun poravnav v tožbah, ki jih je zoper njih zaradi trženjskih prevar vložilo ameriško ministrstvo za pravosodje. Farmacevtski grehi so bili med drugim tudi oglaševanje zdravil za namene, ki jih ni odobrila ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA).

Ogledali si bomo nekaj najprepričljivejših primerov, ki jih je zbrala ameriška neprofitna novinarska organizacija ProPublica, ki deluje v interesu javnosti.

Avtor prispevka: Alternativa za vas; Celoten članek lahko preberete v julijski številki revije AURA (št. 310)

 

Več ...