ENERGIJSKI VRTINEC – Vratna ali grlena čakra

Vratna čakra je povezana z izražanjem naših misli, predvsem z abstraktnim in ustvarjalnim mišljenjem, misli pa izražamo z govorom. Povej mi, kaj, koliko in kako govoriš, in povem ti, kdo si, bi lahko rekli.

Vratna ali grlena čakra leži v vratnem spletu neposredno za grleno jamico. V fizičnem telesu je povezana z žlezo ščitnico, ki je med najpomembnejšimi žlezami z notranjim izločanjem. S hormoni, ki jih izloča, nadzira vse presnovne procese v telesu, vpliva na telesno težo in stopnjo porabe energije. Ščitnica je podobna termostatu, ki nadzoruje hitrost človekovega življenja. Če je vratna čakra premalo dejavna, bo delovanje ščitnice šibko in življenjski procesi bodo tekli počasi. Posledica so počasen srčni utrip, občutek mrazenja, pomanjkanje energije, debelost, otekanje okončin, suha koža in počasna prebava. Ko je vratna čakra preveč dejavna – in posledično ščitnica preveč spodbujena – bo življenje teklo (pre)hitro, posledica bo povišana telesna temperatura, potenje, razdražljivost, občutljivost, prehitra prebava.

Sanskrtsko ime za grleno čakro je višudha (vishuddha). Sanskrtska beseda shuddhi pomeni »prečistiti«. Tantrična tradicija pravi, da pride v njej do prečiščenja in harmoniziranja vseh nasprotij. Čakra je znana tudi kot »središče nektarja in strupa«. Vemo, da lahko ostre in kritične besede ranijo bolj kakor nož, besede, ki izhajajo iz srca, pa tudi zacelijo bolj kakor obliž.

V tantrični tradiciji je ta čakra upodobljena kot temno sivi cvet s šestnajstimi cvetnimi listi. V semenskem mešičku cveta je bel krog, ki ponazarja element eter, v notranjosti cveta je snežno beli slon, simbol čistosti, in to priča o čistilni nalogi te čakre. Ezoterik jo vidi kot energijski vrtinec srebrno modre barve.

V fizičnem telesu je povezana z grlom, glasilkami, jezikom in usti – ki so v tem primeru organi delovanja − ušesi in sluhom, ki so receptivni organi. Zdravstvene težave s temi organi nakazujejo, da gre za motnjo v delovanju vratne čakre.

Abstraktnejši vidik vratne čakre je povezan s sposobnostjo višjega razločevanja ali viveko. Ta je povezana s tem, da je človek sposoben globlje razumske presoje in razumevanja o stvareh, da je sposoben videti širšo sliko.

Ljudje, pri katerih je vratna čakra nemirna in preveč aktivna, govorijo (pre)hitro, kot bi govor prehiteval misli. So slabi poslušalci. Nemiren govor in veliko govorjenja največkrat poganja nemir v človekovi psihi (oziroma preveč obremenjena trebušna čakra), lahko pa je razlog tudi v miselnem ali umskem nemiru. V nasprotnem primeru, če se človek težko izraža ali ne najde pravih besed, to govori o zablokirani ali inertni vratni čakri.

Vsebina besed govori o kakovosti energij vratne čakre. Včasih o kom pravimo, da sicer veliko govori, a nič ne pove. Po drugi strani kdo govori malo, a je tisto tehtno in modro. Besede so čudovito ustvarjalno orodje uma, iz katerega je človeška vrsta ustvarila ne samo govorništvo, petje in gledališče, ampak tudi znanost, umetnost, filozofijo, univerze in knjižnice. Pravzaprav je iz besede nastal cel svet. Kot simbolično pravi prvi stavek Geneze: Na začetku je bila Beseda.

Kultivacija vratne čakre

Bodite pozorni in se zavedajte, kako govorite – in kako poslušate – skratka kako komunicirate. Večna modrost svetuje, naj bodo besede vedno »sladke«. To ne pomeni, da si zatiskamo oči pred stvarmi, ki niso dobre ali so napačne. Pomeni samo, da tudi kadar nam kaj ni všeč, to izrazimo tako, da drugega ne ponižamo ali prizadenemo. Ogibajmo se ostrim in kritičnim besedam. Če je že potrebno, obsodimo dejanje, ne pa delujočega.

V duhu grških filozofov se lahko večkrat vprašamo: Ali je to, kar želim zdaj povedati, resnično (ali gre samo za nepreverjene govorice)? Ali je primerno (glede na čas in prostor)? In nazadnje – ali je potrebno (prav zdaj govoriti o tem)? – Slišal sem veliko komentarjev, češ, saj potem bi bili lahko večino časa tiho. To nekaj pove, mar ne?

Občasno si privoščimo dan ali vsaj pol dneva tišine in ne govorimo. Ta čas ne bodimo za računalnikom, ne poslušajmo radia, ne glejmo televizije in ne berimo. Pomaga, če smo kje v naravi. Taka tišina je za razum kot post za fizično telo. Izostri našo presojo o bistvenih in nebistvenih stvareh v življenju.

Odlična terapija za vratno čakro je vsaka ustvarjalnost: ukvarjanje z glasbo, a ne kot poslušanje, temveč kot petje ali igranje na glasbilo, tudi slikanje in ustvarjalno pisanje spodbujata pravilen izraz ustvarjalnih pretokov skoznjo.

Ker je vratna čakra povezana z miselno gibkostjo, bodimo miselno dejavni in ustvarjalni tudi, ko so šolske klopi že daleč za nami. Miselna gibkost je povezana tudi s fizično gibkostjo (vratna čakra je polarna s spolno čakro), kar krepi vitalnost in preprečuje telesno rigidnost. Razvijajmo sposobnost abstraktnega razmišljanja in si vzemimo dvakrat na teden pol ure za študij filozofskih ali zahtevnejših duhovnih vsebin.

Za konec še nekaj čisto praktičnega: Večkrat na dan položite konico jezika na nebo v ustih. V taoistični praksi velja, da je jezik stikalo za tok energije in da se krogotok energije v našem telesu sklene, ko jezik staknemo z nebom v ustih. Poskusite.

Rok Tomašič; članek je bil objavljen v reviji AURA št. 299, avgust 2014

Več ...