ENERGIJSKE BLOKADE V PROSTORU

Energijske blokade nastanejo, kadar je energija ujeta in se ne more prosto pretakati. V prostoru govorimo o energijskih blokadah, kadar je prostor zaprt, temen, zapuščen, natrpan s predmeti, umazan, obsevan z elektromagnetnim valovanjem, neprezračen, obdan z negativnimi mislimi, besedami in čustvi stanovalcev.

Živimo v času, v katerem so pohlep, kopičenje, egoizem in materializem naši stalni sopotniki. Obdajamo se z nešteto predmeti, saj nas mediji prepričujejo, da jih potrebujemo, da bomo z njimi varnejši, lepši, uspešnejši, zadovoljni in samozavestnejši. V resnici pa se vse bolj oddaljujemo od svojega bistva, od temeljne človeške narave – živeti v trenutku in uživati v preprostosti.

V naših domovih se nabira vse več reči, z leti ne nabiramo le spominov, temveč tudi v prostor vnašamo »potrebe«, ki nam jih vsiljuje družba. Najnovejši kuhinjski pripomoček, ki kuha namesto nas nam ne bo dal ljubezni, kakršno občutimo ob kakovostni hrani, pripravljeni iz tega, kar je zraslo na našem vrtu, nova jesenska kolekcija garderobe pa nikoli ne bo nadomestila žarka notranjega sonca, ki sije iz nas v samozavestnem in iskrenem nasmehu. Vse te reči, materialnost, nas potešijo le za trenutek, v resnici pa z njimi le polnimo energijsko praznino, ki je nastala v nas. Dolgoročno nam kopičenje predmetov povzroča težave na fizičnem, mentalnem, čustvenem in duhovnem področju. Kako kopičenje predmetov povzroča energijske blokade v prostoru in kako občutimo posledice, bom razložila v tokratnem članku.

Preusmerimo pozornost na pomembno

Namesto da sedimo križemrok in zmajujemo z glavo ob gledanju poročil in hranjenju z nekoristnimi in duši škodljivimi sporočili medijev, obupovanju nad gospodarskim položajem in pripisujemo krivdo za nezadovoljstvo zaradi pomanjkanja denarja (ali »pomanjkanja« nekoristnih reči, ki si jih ne moremo privoščiti) »krizi«, raje namenimo pozornost resnično pomembnim stvarem –

tistim, ki prihajajo od znotraj, če si še znamo prisluhniti. Krize ni, prišla je le nova doba, ki jo kapitalistični svet potrebuje. V tem času naj bi se naučili preusmeriti pozornost z nepomembnih stvari, ki nas pehajo v začaran krog suženjstva in nezadovoljstva, na trenutke, ki nas notranje bogatijo. Spodbuditi moramo svojo notranjo bit, svojo osebno življenjsko energijo (či) in ustvariti blagodejno energijo tudi v svojem domu, da bomo lahko prešli iz kapitalističnega pogleda v univerzalnega.

Vse, kar nas obdaja, je energija, vsi delci se gibajo. Žive stvari so naravne in polne življenja, tem bi morali namenjati največji del svojega časa. Vse drugo ni pomembno, vse takšne stvari so le sredstva, ki pa seveda tudi nosijo svojo energijo in vplivajo na nas. Nekoč, ko so ljudje živeli še v skromnih bivališčih, so se večino časa ukvarjali z naravo; s tem, kako pridobiti hrano za družino, prezimiti in podobno. Takrat feng šuija še niso uporabljali za odpravljanje nereda, temveč za določanje energije zemljišča, na katero bi postavili bivališče ali zasadili gredo. Kakor koli, poplava predmetov je prinesla nove težave, in te povzročajo energijske blokade prostora.

Energijske vezi

Z vsakim predmetom, rečjo, ki zavzema prostor v našem domu oblikujemo energijsko vez. Več ko imamo reči, več imamo vezi. Bolj ko smo »privezani«, teže se premikamo na poti življenja. Če želimo neovirano dosegati svoje cilje, se počutiti sproščene in zdrave, moramo najprej ustvariti primerne razmere za pozitivno energijo v svojem življenjskem okolju. Z življenjskim okoljem mislim svoje notranje okolje (telo in dušo) in bivališče ter delovno okolje. Prostor, kjer preživimo večino časa, zelo vpliva na človekovo zdravje, zadovoljstvo, denarni položaj, sposobnost učenja in osebnega napredovanja ter druge energijske vidike življenja, zato je prav, da v njem oblikujemo pretočno energijo. S preprostim ravnanjem − pospravljanjem, urejanjem prostora in upoštevanjem načela manj je več si lahko zelo hitro izboljšamo življenje, saj se z odstranjevanjem navlake znebimo tudi negativnih čustev, ustvarjamo več energije in naredimo prostor vsem čudovitim priložnostim, ki nas čakajo. S fizičnim prostorom dovolimo energiji, da se neovirano giblje in zaradi njenega pretoka spodbudimo določen aspekt, ki se nanaša na to področje.

Blokade v prostoru

Na splošno je prostor povezan s priložnostmi, prihodnostjo, denarjem, partnerstvom in zdravjem, vendar zadeva še veliko drugih področij. Kadar se zdi, da smo na svoji poti obtičali, bodisi glede kariere, osebnostnega razvoja, čustvenih vzorcev, si najprej oglejmo svoj bivalni prostor. Ugotovili bomo, ali je v njem veliko energijskih blokad, ki nam povzročajo težave. Kaj pravzaprav so energijske blokade v prostoru?

 

− reči, ki so pokvarjene ali nedokončane

− predmeti, ki nam niso ljubi, in ob katerih se porajajo negativna čustva

− predmeti, ki jih hranimo le zato, ker nam jih je nekdo podaril in menimo, da jih moramo obdržati

− kupi reči, zaradi katerih zastaja energija (veliko reči v majhnem prostoru, gore papirjev, revij, fasciklov, knjig itn.)

− veliko kosov pohištva

− veliko spominkov na policah

− veliko odprtih polic in predalov

− reči, ki ležijo naokoli (nepospravljena oblačila, posoda, papirčki, vrečke, škatle, ovojnina in drugo)

− plastične igrače, knjige in revije

− električne naprave (kuhinjski pripomočki, televizor, wifi, računalniki in razni električni »pripomočki«)

− naprave za fitnes, ki jih ne uporabljamo redno

− pokvarjene in nedokončane reči

− umazanija

− slab zrak

− nered

 

Veliko stvari bi še lahko naštela kot povzročitelje energijskih blokad v prostoru. Skratka vse, kar hranimo za »včasih«, bodisi oblačila, kuhinjske aparate, električne naprave, pohištvene kose, ki so le za okras, knjige, ki jih ne beremo, čevlji, ki jih ne nosimo več, čistila za vsak madež in darila, ki smo jih dobili pred leti in ne vemo, čemu naj bi jih uporabili.

Glede na to, kje je ves ta nered, v katerem prostoru doma so odvečne reči, katere sobe ne uporabljamo in je postala skladišče, je moč določiti, na katero življenjsko področje in tudi na katerega družinskega člana in/ali na kateri del telesa bodo energijske blokade vplivale.

 

Sever

Kadar nas pestijo težave s pretočnostjo, si oglejmo severni del našega doma. Pretočnost pomeni finančni položaj, kariero in tudi telesno pretočnost. Sever je povezan z elementom voda, ki v našem telesu ponazarja mehur, ledvice in tekočine. Sever je povezan tudi z drugim sinom. Če ima težave sin, najprej uredimo njegovo sobo, nato pa severni del stanovanja (na sinove se nanašata poleg severa tudi severovzhod in vzhod).

 

Severovzhod

Ta del povezujemo z osebnim razvojem, duhovnostjo, stabilnostjo. Kadar nastanejo težave na teh področjih ali morda zdravstvene težave na območju nog, se osredotočimo na severovzhod. Preglejmo ta del doma in odstranimo vse morebitne blokade, prostor očistimo in osvežimo.

 

Vzhod

Vzhod povezujemo z elementom les, vzhajajočo energijo, s prvim sinom, družino ter lasmi in jetri. Vzhod je lahko energijsko blokiran tudi, če smo pogosto jezni in se tega občutka težko znebimo.

 

Jugovzhod

Denarne težave, izid dogodkov, najstarejša hči, boki ter lasje in jetra so območja, ki sodijo v element les na jugovzhodu.

 

Jug

To je del ognja, sonca, uspeha, dejavnosti, srednje hčere. Jug je povezan tudi s krvjo, umom in očmi. Če si želimo družabnejšega življenja, uspeha in več dejavnosti, potem se prepričajmo, da je južni del našega doma očiščen vseh energijskih blokad.

 

Jugozahod

Jugozahodni del pripada ženskosti, materinstvu, tudi partnerstvu in zemlji.

Kadar imamo težave v partnerski zvezi ali si želimo partnerja, pa se to vedno znova izteče neuspešno, kadar si želimo več ljubezni, trdnosti, si oglejmo jugozahodni del stanovanja. Poleg odpravljanja nereda poskrbimo za to, da bo prostor zračen, svetel, svež in obdan z romantičnimi simboli dvojnosti, cvetjem, svečami, slikami srečnih parov ali podobno.

 

Zahod

Del večera, najmlajše hčere, zabave, lahkotnost, druženje, ustvarjalnost, in tudi kožo in pljuča povezujemo z zahodom. Če ta področja niso uravnotežena, se prepričajmo, ali v zahodnem delu stanovanja nimamo energijskih blokad.

 

Severozahod

Pomemben del, ki »skrbi« za disciplino, vztrajnost, osredotočenost in notranjo usmerjenost, je povezan z elementom kovina, ki v severozahodu ponazarja tudi očeta, vodstvo, glavo, pljuča in žalost. Naj bo ta predel pretočen in organiziran, da bo lahko energija kovine pripomogla k naši jasni viziji.

 

Poleg pospravljanja, odpravljanja nereda v našem domu si vzemite čas tudi za pospravljanje vsega odvečnega v mislih. Osredotočimo se na naše bistvo in začutimo pozitivno energijo, ki čaka v nas, da jo prebudimo.

 

Maša Zorn; objavljeno v reviji AURA, september 2012, št. 277

Fotografija: Bigstockphoto.com

 

 

 

Več ...