ENERGIJA SLEDI OBLIKI – FENG ŠUI

ENERGIJA SLEDI OBLIKI

 

Vsak drobec v vesolju, četudi še tako majhen, je energijsko telo, sestavljeno iz atomov. Ta najmanjši del snovi je sestavljen iz atomskega jedra, elektronov, ki se gibljejo okoli njega in protonov. Tudi najmanjši delci v naravi torej niso trdni. Zaradi gibanja nastajajo vibracije ali energija, vemo, da vse v vesolju »vibrira«. Večine teh vibracij človek ne more zaznati, ker so mu otopela čutila. Vseeno pa iz tega lahko sklepamo, da vsaka stvar soustvarja energijo.

 

Vseživljenjska sila či, prana, kozmični dih, energija, Bog, univerzum ali kakor koli že imenujemo to energijo, je odvisna od okolja, v katerem živimo. Pod okolje sodijo geografske in podnebne značilnosti pokrajine ali države, regije, v kateri živimo, poseljenost in urbanizem našega kraja, rastlinstvo in živalstvo območja, ekološka ozaveščenost prebivalcev, arhitektura in navsezadnje lega naše hiše ter razvrstitev notranjih prostorov z notranjo opremo vred. Pri analiziranju energije či moramo upoštevati vse te dejavnike, da lahko določimo njeno kakovost, ki jo zajemamo v svoj prostor.

 

Dober in slab či

Kadar sta oblika in videz okolja, v katerem živimo, lepa in prijetna na pogled, je takšna tudi energija. S tem je povzeto tudi bistvo feng šuja in tako imenovane šole oblik.

Dober či najdemo v okolju, kjer so rodovitna tla, neobdelana s pesticidi, čiste reke, zdrava drevesa, cvetoče rastline in raznovrstne ptice. Vsa ta živa bitja so zelo občutljiva za energijo in tako veliko inteligentnejša od človeka. Lastovke na primer gnezdijo le na energijsko zelo ugodnih krajih, in prav tako tudi štorklje. Kadar ima hiša gnezdo lastovk, ga nikar ne odstranimo, saj to pomeni, da je v takšni hiši dober či. Kadar se lastovke ne vračajo več, je to znamenje, da se je energija v hiši spremenila, in imamo razlog za skrb.

Poleg zdravih ptic in rastlin je za dober či pomembna tudi oblika pokrajine. Če jo pogledamo na zemljevidu, je videti, da nekaj ponazarja: lahko spominja na žival, otroka, ki se igra, žensko, rastlino in podobno. Na primer: Slovenija je videti kakor kokoš, Italija kakor škorenj. Zelo pomembno je, da prepoznamo obliko pokrajine in jo spoštujemo, jo razumemo in gradimo na tistih predelih, ki so energijsko ustrezni glede na namen. Na primer, pri obliki kokoši nikakor ne smemo narediti ceste, ki preseka njen vrat, saj bi tako kokoš pokončali. Če uničimo obliko živali, ta nima več utripa ali čija. Takrat postane življenje v tej pokrajini izredno težavno, prebivalci odhajajo ali se stežka preživljajo. Prepoznati je treba najmočnejši del oblike, tam naseliti prebivalce in urediti glavna mesta. To znanje je zelo pomembno, kadar izbiramo, kje bomo živeli ali delali.

 

Različne oblike držav in mest

Zelo zanimivo je proučevati različna mesta ali države po njihovi obliki. Ker energija sledi obliki, prebivalci prevzamejo značilnosti in posledice določene oblike. Na zadnjem izobraževanju na to temo, ki sem se ga udeležila v Amsterdamu letošnjega maja, smo proučevali, zakaj je prav Amsterdam znan po zakoniti prostituciji in mamilih. Med drugim smo ugotovili, da je zelo veliko oblik v tem mestu izrazito podobnih moškemu spolnemu organu: obcestni količki, spomeniki in tudi podoba centra na zemljevidu, ki jo lepo in razločno definirata dva morska kanala. Prav v tem delu mesta, kjer smo našli obilo takšnih podob, je doma najstarejši poklic na svetu.

Drugi primer energije, ki sledi obliki in se izraža na prebivalcih, je izrazit v Stockholmu. Okoli Stockholma je zelo veliko vode in majhnih otokov, ki so videti kakor ikre ali jajčeca. Ugotovili smo, da takšna oblika povzroča alkoholizem in predvsem spolne odnose zunaj zakonskih zvez in spodbuja velik delež mlajših samskih oseb.

Na čistost voda in rek v državi vpliva tudi to, kako pošteni in »čisti« so ljudje, vlada in denar. Kadar je reka umazana, je takšen tudi denar mesta, veliko je korupcije in vlada dela le v svojo korist. Ljudje ne skrbijo drug za drugega. Z izboljšanjem čistoče rek lahko med drugim izboljšamo narodno blaginjo in medosebna razmerja, saj ustvarjamo čisto in svežo energijo.

 

Vpliv rečnih strug in cest

Energija sledi tudi obliki rečnih strug. Če živimo blizu reke, je zelo pomembno, na katerem koncu rečnega rokava je naša hiša, koliko je reka pretočna in kje so brzice in tolmuni. Energija je prijetna in blagodejna, kadar se reka umiri v kakšnem tolmunu ali oblikuje celo jezerce. Tam se či ustavi, lahko ga akumuliramo; na takšnem kraju lahko shranjujemo svoje premoženje. Najboljše je, da priteka reka k nam z višjega in širšega vodotoka in odteka nevidno, torej na kraju, ki ga ne vidimo, in v strugi, ki je ožja od tiste, po kateri priteka. To lahko pojasnimo z zgledom iz vsakdanjega življenja: želimo si veliko energije (npr. zdravja ali denarja), ki priteka k nam, porabiti pa je želimo le malo.

Kadar je rečna struga široka in reka deroča, je njena energija zelo močna. Takšne energije ne moremo zajeti, je za nas premočna, izčrpavajoča. Zato se takšnim predelom raje izogibajmo, ko izbiramo bivališče. Enako velja za avtoceste, tudi tam je energija prehitra in premočna in nikakor ni ugodna. Ceste in reke morajo vijugati tam, kjer lahko teče energija ravno prav hitro. Kadar je cesta speljana naravnost proti hiši, je to za stanovalce škodljivo. Oblika ceste povzroča strupeno energijo, ki škoduje tistemu, ki ga zadeva, ali tistemu, ki je deležen njenega vpliva. Kadar reke ali ceste spominjajo na skalpel, sekiro, puščico ali kakšen nasilen predmet, povzročajo zelo škodljivo energijo. Tak či se kaže v okolici in stanovalci občutijo posledice. V vasi, kjer cesta naglo seka vas kakor železna kosa, se lahko dogaja, da nekateri člani družin umirajo, zapuščajo domove ali postanejo celo brezdomci. Kateri so ti člani družine, določa šola kompasa ali smer neba (s katero je povezan družinski član, na katerega slab či najmočnejše vpliva), kjer ta cesta leži glede na hišo. Več takšnih primerov smo proučili na Kitajskem, vendar so zelo pogosti povsod po svetu.

Tudi oblike hribov, gora in dolin delujejo na energijo či. Glede na to kako so razvrščeni hribi ali gore, so v pokrajini ustvarjene ravnice in doline. Kadar so doline ozke in ravne, či nima veliko prostora. Tam le zdrvi skozi in se v tako negostoljubno oblikovani pokrajini ne zadržuje. V ožjih dolinah prebivalci ne dobijo veliko priložnosti, pogosto gre življenje mimo njih in obtičijo. Kraji na takšnih območjih propadajo. Tako se zgodi zaradi energije, ki ne zaobjame okolja, ampak odhiti mimo. Vse to je posledica izoblikovanosti različnih struktur in elementov, ki so v okolju. Kako energija sledi obliki, ponazarja tole: življenje pod strmo goro ni varno. Feng šui uči, da nam hrib/gora ali više ležeči objekt (zgradba v mestih) varuje hrbet. To je res, vendar je zelo pomembno, kje ta visoki objekt leži in ali deluje kot varovalo ali je že nevaren. Pod strmo goro vedno grozi plaz; plaz pa je le ena vrsta energije, ki se sprosti zaradi oblike gore ali njenega strmega pobočja in drugih naravnih sil. Plaz pride in škoduje hitro, je energija jang, nevidna energija pa deluje počasneje in dolgotrajno. Četudi pod strmo goro nikoli ne doživimo plazu, je tam naše bivališče pod vplivom zelo močne, škodljive energije − nevidnega plazu.

Energija je prijetna, kjer so hribi zaobljeni in poraščeni z zelenjem in cvetjem. Tam je življenje lahkotnejše in ljudje se zmeraj dobro počutijo, stvari gredo laže od rok in medosebni odnosi so boljši. Čeprav se večina prebivalcev ne more preseliti daleč stran, da bi našla takšno okolje, lahko za dobro energijo naredimo veliko že v okolju, kakršno je.

 

Nasveti za boljše življenje

Če vemo, da energija sledi obliki, lahko poskrbimo, da se obdamo z blagodejno obliko kjer koli:

 

 • Na vrtu/terasi ali balkonu gojite čim več rastlin. Rastline naj bodo zdrave in cvetoče. Cvetje privablja čebele in mrčes, s tem pa tudi energijo. Različne barve spodbujajo energijo či, da je bolj pisana, in dodajajo energijo jang.
 • Rastline v okrasnih loncih naj bodo v nepoškodovanih loncih nežnih oblik. Izberite takšne, ki so vam všeč, lahko so umetniški ali klasični. Podpirajo naj rastlino in pripomorejo k ustvarjanju pozitivne či.
 • Očistite dom zunaj in znotraj, naj se vam ne nabira navlaka. Zaradi te namreč zastaja energija in se nabira prah, to pa ogroža zdravje.
 • Omogočite prosto pot energiji či. Ne zadržujte ničesar za vrati, ogibajte se prenatrpanim prostorom in upoštevajte načelo manj je več.
 • Ostre predmete pospravite v predale, noži naj ne ležijo naokrog. Ostro či ustvarjajo tudi ostri robovi pohištva in odprte police. Teh naj bo čim manj, najbolje je, da jih odstranimo.
 • Prostor naj krasijo umetnine in slike, ki vas navdušujejo in vedno znova razveselijo.
 • Z duhovnimi predmeti, kot so slike ali kipci Bude, ravnajte spoštljivo. Nikoli jih ne nameščajte nasproti straniščnih vrat, v kopalnico ali pod višino oči.
 • Naberite planinsko cvetje in ga postavite v dom. Sveže svetje vedno izboljša raven energije.
 • Če imate vodne elemente: sobni vodnjak, akvarij, vodo v vazah, pazite da bo voda v njih vedno čista. Umazana in smrdeča voda zelo slabo vpliva na okolje.
 • Redno zračite stanovanje (najbolje dopoldan ali zjutraj), in če se le da, spite pri odprtem oknu.
 • Tudi osebnostno ne zanemarjajte svoje oblike ali podobe. Poudarite svoje značilnosti in se osrediniti na svoje dobre lastnosti in dobre lastnosti drugih.
 • V svojem domu gojite ljubezen in prijazne misli, ne govorite žaljivih besed.

Zapomnite si: kadar oblikujemo kaj lepega postane energija prijetna.

 aša Zorn, objavljeno v reviji AURA, junij 2012, št. 274

Fotografija: Bigstockphoto.com

Več ...