ENERGIJA OBLAČIL

Kaj naj danes oblečem? Tako se marsikdo sprašuje zjutraj, ko vstane, ali ko se pripravlja za posebno priložnost. Vemo, da se v nekaterih oblačilih počutimo prijetno, sproščeno, v drugih pa neudobno in neprijetno, in potem se slabo počutimo vse dotlej, dokler oblačila, ki nas moti, ne slečemo.

Zakaj se to dogaja? So za naše slabo počutje morda krivi vzorci na oblačilih? Seveda, tudi vzorci in napisi vplivajo na nas. Natisnjeni simboli ali besede so informacija, ki deluje energijsko in tako nagovarja naše telo. Potiskane vsebine vsekakor lahko oslabijo našo energijo, in nasprotno, lahko jo tudi okrepijo. Simboli, ki krepijo energijo, so splošno znani pozitivni simboli, potem razna vtkana srebrna ali zlata vlakna, svila, poldragi kamni, s katerimi so na primer okrašeni plašči duhovnikov, in podobno. Nekoč so v podlogo uniform, ki so jih nosili v tropskih krajih, všili rdeča vlakna. Rdeča barva zmanjšuje nevarnost pregrevanja in tako hrbtenica manj trpi.

Kot že vemo, obdajajo človekovo fizično telo različna energijska telesa. Vse informacije, pomembne za človekovo zdravje ali bolezen, se najprej izrazijo v energijskih telesih in šele nato v fizičnem telesu, zato so oblačila zaradi informacij, ki jih nosijo, za človekovo duhovno in telesno zdravje posebno pomembna. Energijska telesa in s tem človeka lahko oslabijo ali okrepijo materiali, iz katerih so izdelana oblačila, postopek izdelave in krojenja, barve, vzorci, potiskani simboli, skratka vse, kar je povezano z oblačili. Ker je oblačilo v najtesnejšem stiku s telesom in ga nosimo dlje časa, močno deluje na nas ne samo, ko smo budni, temveč tudi med spanjem.

Med spanjem se zmanjša električna napetost kože, zato je tudi varstvo pred zunanjimi vplivi manjše. Paziti moramo, da ne nosimo motečih barv, vzorcev ali oblik, kot so spodbujajoča rdeča barva ali pa barvne kombinacije, ki nas pravzaprav zbujajo in dražijo. Tudi vzorci, ki so agresivni, koničasti ali sprožajo nemir, ne sodijo na spalne srajce ali pižame. Enako velja za negativne simbole. Za spanje so najprimernejša enobarvna oblačila z nežnimi barvnimi odtenki, brez vsiljivih vzorcev ali struktur.

Pri spodnjem perilu in spalnih srajcah ali pižamah je treba paziti, da so iz naravnih vlaken in niso obdelani s kemikalijami. Najboljše je, da pred prvo uporabo perilo operemo na roke in posušimo na soncu in vetru.

Zdravo oblačilo diha kakor koža

Stresno življenje zahteva, da smo zdravi, in da bomo taki ostali, moramo paziti, v kaj se oblačimo. Da bi ohranili svoje moči, potrebujemo na materialni ravni pomirjajočo izmenjavo med seboj in okoljem, k temu pa pripomorejo tudi oblačila.

Zdrava oblačila zagotovijo primerno toploto in so zračna. To je še zlasti pomembno za majhne otroke, ker morajo sicer posegati po svoji notranji »toploti«, ki naj bi bila namenjena predvsem duševnemu in telesnemu razvoju, in ne skrbi za telo; in če se že prej porabi se razvijejo revmatične bolezni »neznanega izvora«.

Ali je oblačilo dovolj toplo in zračno, izmerimo s toplomerom. Temperatura, izmerjena med prsti, naj bi znašala od 30 do 33 stopinj Celzija in ne sme biti nižja od 30 stopinj. Prav presenetljivo je, kako brezskrbno ravnamo s svojo temeljno energijo, telesno toploto, zlasti v sodobni ženski modi, ki odkriva del hrbta in predel okoli pasu.

Da bi oblačila dobro uravnavala telesno toploto, morajo dihati, kakor koža. Pri tem je treba upoštevati tudi druge okoliščine. Če je na primer stol, na katerem večinoma sedimo, prevlečen z umetno snovjo, bo na območju sedala telesna vlaga zastajala.

Otroška oblačila

Otroška oblačila naj ne bodo premočnih barv. Naši predniki so vedeli, da je za zibelko najboljša rožnata ali svetlo modra barva, zibelka naj bo prekrita s svilo. Pri odločanju, katero barvo izbrati za otroke, naj bi se ravnali po barvah rastlinskih cvetov, in ne po barvi zemlje, temnih barvah, kajti v zgodnjem otroštvu je treba eterične sile podpirati z ustreznimi barvami in vzorci.

Na otroke pa vpliva tudi barva oblačil njihovih staršev. Številni očetje in matere se po otrokovem rojstvu intuitivno odpovedo črnim oblačilom.

Barve delujejo na otroka drugače, kot si na splošno mislimo, in drugače kot na odraslega. Izbor barv in vzorcev za otroke pa je odvisen tudi od otrokovega značaja. Že Rudolf Steiner je priporočal zdravljenje po načelu enakega z enakim: živahnemu otroku naj bi pomagali z rdečo ali roza barvo, ker se ob teh barvah v otrokovi notranjosti poraja pomirjujoča komplementarna zelena barva. Pretihega otroka, pogreznjenega vase, spodbudi modra barva, ki v njegovi notranjosti sproži komplementarno rumeno ali oranžno.

Za otroke so glede na njihov značaj primerne tele barve in vzorci:

  • za kolerike rdeča barva in živahni vzorci,
  • za sangvinike rumena in igrivi vzorci,
  • za flegmatike zelena in zelo umirjeni vzorci,
  • za melanholike modra in pomirjajoči vzorci.

 

Ker pa otroci instinktivno čutijo, kaj je zanje najprimernejše, je kar prav, da jim dovolimo, naj si oblačila izberejo sami, kakor čutijo. Paziti je treba le na pravi material, da je zračen in ni obdelan s kemikalijami, za katere so otroci veliko bolj občutljivi kakor odrasli, in dovolj topel, če je hladneje. Prav tako morajo biti oblačila dovolj prostorna, da otroku omogočajo igranje – takšne naj bodo zlasti pižamice ali spalne srajčke. Še boljše je, da oblačilo za otroka sešijemo sami, saj mu se s tem prenesemo tudi ljubeča duševna in duhovna sporočila.

V puberteti nastanejo telesne in duševne spremembe, ki jih spremlja tudi menjavanje razpoloženja in več agresivnosti. Zato mladostniki tedaj laže izražajo čustva prek oblačil kakor neposredno in se tudi začnejo oblačiti drugače kakor prej. Kljub temu pa naj skušajo starši vplivati na odraščajoče otroke z nasveti, katera vrsta oblačenja je anjprimernejša, in tudi razložijo zakaj.

Energijski vpliv oblačil

Več kot osemdeset odstotkov časa preživimo v zaprtih prostorih namesto na prostem. Prostori so polni umetnih snovi, betona, jekla (avto) in močno zavarovani pred zunanjimi vplivi. Naše telo pa je ustvarjeno za življenje na prostem. Izdihujemo škodljive snovi in vdihovati moramo čist zrak. Ni dovolj samo, da se zadržujemo na prostem, ampak morajo tudi naša oblačila dihati in prevzemati vlago dihajočih teles. Zelo zaželeno je tudi neposredno delovanje sonca na kožo, zlasti pri ljudeh, rojenih v vročih mesecih.

Obleka deluje z obliko, barvo, barvnim vzorcem, načinom tkanja, krojenja, materialom, iz katerega je izdelana. Prav tako še dodatno vplivajo na telo pokrivala, nakit, ročne ure. Vse to deluje na akupunkturne točke, energijske meridijane in čakre. Po Henschu, v biofizikalni izkustveni znanosti in radiesteziji, govorimo o mikroenergijah, ki nosijo informacijo – IME. Tako imenujemo vse informacije, ki se »lepijo« na predmete in živa bitja in potem energijsko učinkujejo. Takšne so tudi negativne informacije, kot so strah, žalost in podobno, ali pa pozitivne, ki prenašajo veselje in spodbudo.

Da je kopičenje informacij v tkaninah že dolgo znano, priča tudi Mulford, klasik »pozitivnega mišljenja« iz 19. stoletja: »Del naših misli posrkajo tudi oblačila, in če jih nosimo dolgo, so prežeta z našimi mislimi in čustvi. Kdor nosi svoja stara oblačila, vsrka v sveži jaz misli, ki jih že dolgo ne goji več: ostanke starega počutja, skrbi in jezo, ki so nekoč pritekale v ta oblačila. Človek iz nevednosti tako svoj sveži jaz obremeni s starim, preživelim.«

Vpliv barv

Vemo, da barv ne vidimo, temveč vidimo le del svetlobe, ki se odbija, drugi del pa vsrkajo oblačila. Med telesom in barvo oblačil poteka energijska izmenjava. Tako telo lahko pridobi še dodatno energijo, če mu je primanjkuje, ali pa z oblačilom celo oslabi. Posamezne barve so povezane s človekovimi čustvi in duševnostjo ter delujejo različno, glede na dan in letni čas; energijski položaj in duševne procese lahko podpirajo in krepijo ali slabšajo. Posebnost oblačil v povezavi z barvami je, da se oblačila nosijo dlje časa in delujejo v območju človekove aure. Ni dovolj, da pazimo na barve zunanjih oblačil, temveč moramo biti pozorni na skladnost vseh barv, ki jih imamo na sebi. Čim bliže je neka barva koži, tem močneje deluje. Velika razlika je, ali ima človek oblečene rdeče, spodbujajoče, ali modro, pomirjajoče spodnje perilo ali takšno posteljnino.

Barve ne vidimo le z očmi, temveč se nanje odziva vse telo. Zato barve delujejo tudi v temi. Vsaka ima svojo vibracijo, in ta lahko pride v resonanco z biovitalnimi frekvencami ter tako telo krepi ali slabi. Barve delujejo na eterično telo in s tem na dušo. Ker barve nastajajo tudi v notranjosti telesa kot komplementarne barve, se frekvence notranjih in zunanjih barv izmenjavajo. Delovanje barv je zelo kompleksno in se razlikuje od človeka do človeka, tudi pri istem človeku je odvisno od telesnega stanja in duševnega počutja.

Učinek barv ni enopomenski, temveč ambivalenten. K temu je treba prišteti še učinek, ko vsaka zunanja barva v človeku povzroči nastanek komplementarne barve. Poleg tega je psihični učinek pri različnih odtenkih iste barve različen. Rumena barva lahko na primer pomeni zavist ali veselje, odvisno od tega, katere barve so ji še dodane. Številne barve vplivajo različno na moške in ženske. Pomembna je tudi podlaga, na katero je barva nanesena. Smer vlaken in črtasti vzorci lahko delujejo kot polarizatorji. Učinek barve je odvisen od oblike, s katero je povezana, in od velikosti površine.

Če nosimo dolgo samo belo, sivo ali črno, postanemo sčasoma energijsko »podhranjeni«. Človek je nemiren in razdražljiv, čeprav mu je npr. v začetku črna barva dajala občutek domačnosti in varnosti. Če človek nima dovolj energije, bo črna barva ta primanjkljaj samo še okrepila. Barve delujejo zelo močno, vendar se tega ljudje večinoma sploh ne zavedamo. Stari Kitajci so na primer zavijali bolnike s škrlatinko v rdeče rjuhe in bolnike z obolelim črevesjem v rumene. Ker črna barva srka veliko drugih barv in tudi energije, se z njo odvzema energija drugim ljudem in tudi tistemu, ki črno nosi. Poleg tega tkanine, obarvane črno, vsebujejo veliko težkih kovin in so zato tudi po tej plati manj priporočljive. Z izbiro barv nismo odgovorni samo za svoje počutje, ampak tudi za počutje drugih ljudi.

Vsak organ ima po eterskem toku v človeku svojo barvo, ki ga neposredno spodbuja ali kot komplementarna barva pomirja. Dokler je človek zdrav, ga barve ne morejo močno prizadeti, toda če ga je bolezen oslabila, potem je boljše, da nosi bela oblačila ali pa natančno ve, katera barva ga podpira. Pri tem naj izbira oblačila iz naravnih vlaken, brez pretirane kemične obdelave.

Čiščenje oblačil

Čiščenje oblačil je namenjeno odstranitvi nakopičenih energij. Poleg energij, ki jih vnaša vanje lastnik in drugi ljudje, pa na oblačila vpliva tudi elektrosmog. Tudi plastične kartice, mobiteli, nakit, ure in podobno. Energije, ki se oblačil le rahlo držijo, je mogoče odstraniti že s pokom: s ploskanjem, z zvonjenjem s priročnimi zvončki, z iztepanjem in s tresenjem oblačil na prostem. Seveda velja tudi nasprotno. Oblačila je mogoče »napolniti« tudi s pozitivnimi energijami, še zlasti z molitvijo, pozitivnimi mislimi in občutki.

Energije in pretoka energije se ne da preprečiti, lahko pa se ostre energije omilijo, preusmerijo ali razstresejo. To je mogoče doseči z resami, »zmečkanimi« vzorci, s kitami, z raznovrstnimi vzorci in podobnim.

Človek je energijsko gledano dipol: ima svoj pozitivni in negativni pol. Ko stoji pokonci, je podoben drevesu, ob nogah je polariziran negativno, ob glavi pozitivno. Če se »poviša« (s klobukom ali petami), poveča napetost med obema poloma in poveča učinek (kuharske kape, škofovske kape in podobno). Konci našega telesa – glava, prsti in noge – odvajajo energijo in jo kot antene tudi sprejemajo. Odvzemanje energije prek nog so npr. preprečevali duhovni učitelji z Vzhoda tako, da učencem niso dovolili sedeti s stopali, usmerjenimi k učitelju.

Materiali

Nekoč (na Vzhodu marsikje še danes) so med šivanjem, pletenjem, tkanjem in predenjem prepevali ali pa pripovedovali pozitivne zgodbe in s tem vnašali v tkanine pozitivne vibracije. Seveda se v procesu končnega nastanka tkanine ni dalo ogniti tudi negativnim vibracijam, če so npr. želeli dobiti škrlat so uporabljali polže, za svilo sviloprejke, lan pa so lahko sadili na isti kraj le na vsakih pet let, ker je preveč izčrpaval zemljo.

Naravna vlakna

Svila

Svilo povezujemo z dostojanstvom, močjo, bogastvom, finostjo, eleganco, plemenitostjo. Poseben energijski učinek svile izhaja iz njenega nastanka. Kot je zapisal Rudolf Steiner, prede sviloprejka kokon zmeraj v smeri sončne svetlobe, pri čemer nastaja značilen vzorec lemniskate. Kot vtkana svetloba vibrira svila med kozmosom in zemljo in tako ustreza človekovi naravi. Varuje pred škodljivimi vplivi in prepušča dobre kozmične, finosnovne energije. Ker pa je zmeraj pravilno temperirana in od vseh naravnih vlaken najbližja človeški koži, dobro deluje na otroke in dojenčke. Odraslim se zlasti priporoča med spanjem, ker so med spanjem manj zavarovani, zato si je dobro privoščiti posteljnino iz svile.

Svila nas varuje, ko smo duševno napeti, in podpira razvojne procese. Nekoč so jo uporabljali za krepitev srca in zdravljenje kože. Svila pozimi greje in poleti hladi.

Volna

Neoprana strižena volna dobro deluje pri revmi, vnetjih, boleznih ledvic, mehurja in grla. Izžareva mir ovac in pastirjev. Vsebuje prasilo narave. Od vseh snovi najbolj vpija vlago in mokroto, saj lahko uskladišči do 40 odstotkov vlage na svojo težo. Zato zelo dobro uravnava vlažnost kože. Poleg tega pospešuje presnovo v koži, veže kisline, baze in različne kemikalije in jih nevtralizira. Zato je priporočljivo volneno spodnje perilo, seveda če ni obdelano s kemikalijami. Volna veže tudi vonjave in vsebuje kvaliteto svetlobe.

Priporočljiva je pri fizični oslabelosti, volnene odeje koristijo ljudem, ki veliko duševno delajo, medtem ko se ljudje, ki veliko delajo na prostem, najbolje spočijejo pod pernico. Energijsko gledano izraža ovca tako kot vsaka žival, človekove pozitivne in negativne lastnosti. Ovca je tudi v mitologiji žrtvena žival, ki prevzema grehe.

Bombaž

Bombaž je tako kot lan in kopriva električno nevtralen in izolator in kot vsa rastlinska vlakna uporaben kot oblačila ali posteljnina pri zmanjšani življenjski energiji in duševnih naporih. Ker je bolj nevtralen in nevsiljiv, je za alergike primernejši kakor volna.

Lan

Laneno platno je hladno in varuje pred vročino, toda drugače kakor svila, ki hladi bolj duševno. Laneno platno nosi s seboj tudi vse energije, ki nastajajo pri njegovem nastanku, tudi negativne: najprej lan izpulijo iz zemlje, tolčejo, sušijo, močijo, razcepijo, prečešejo in še naprej obdelujejo. Veliko uničevalnih posegov torej in posledice tega po drugi strani tudi oddaja. Podobno velja za konopljo.

Usnje

Usnje je eno najstarejših človekovih oblačil. Po C. G. Jungu so nekoč v posebnem obredu z usnjem označevali vmesno stanje med živaljo in človekom. Tako naj bi človek ob nošenju krzna, perja ali rogov prejemal noč živali. Nekaj takšnega delovanja se čuti še danes.

 Umetne snovi

Umetne snovi »srkajo« energijo iz okolja, in ker so nastale z veliko porabo energije, to energijo odvzemajo tudi ljudem. Čeprav sodobna umetna vlakna dihajo, grejejo in so higroskopna, pa je njihova značilnost še zmeraj jemanje energije iz okolja. Najlon, perlon, poliester, akril, polivinilklorid skoraj ne vpijajo tekočine – to je izkusil že vsak, ki se je potil. Telo se poti, oblačila ne odvajajo odvečne toplote, to pa obremeni srce, prizadene ožilje in tudi izmenjavo elektrolitov v tkivih.

Glede naravnih in umetnih vlaken je treba omeniti še nekaj: tudi naravna vlakna so lahko obdelana s strupenimi kemičnimi snovmi, tako med samo rastjo rastline kot tudi med njeno obdelavo in nastajanjem tkanine. Tako se njihova prvotna varovalna naloga spremeni in oblačilo iz tako obdelanih naravnih vlaken škoduje telesu.

Prvi varovalni ukrep je, da oblačilo, preden ga prvič oblečemo, operemo, da izperemo nekaj kemikalij, pri tem nam pomagata tudi sončna svetloba in veter ob sušenju.

Če je z oblačili vse prav, pa je treba paziti na medsebojno trenje med njimi. Tudi med naravnimi materiali lahko nastaja električna napetost, ki je bistveno večja kot pri človeku in nanj slabo vpliva, npr. trenje med volno in svilo. Zato je priporočljivo, da osebe, ki nimajo alergij in težav s kožo, nosijo spodnje perilo iz volnenih tkanin, ki so zelo higroskopne in vpijajo vlago na koži, nato pa oblečejo oblačila iz lanu, bombaža,

koprive in šele nato svilo. Tako se ognemo povečani električni napetosti.

BESEDE IN SIMBOLI

Afriške ženske iz plemena svahili imajo na svojih ogrinjalih, ki jih ovijajo okoli telesa, kangah, na hrbtu napisana sporočila. Gre za simbolno govorico, ki druge ljudi pomirja, odpravlja napetost in umirja prepire. Te besede so zmeraj nove in aktualne. Takšni napisi so na primer: Nesmiselno se je vznemirjati, Žal mi je, zapeljivec, Ne pozabi staršev, Vsaka ptica leti s svojimi krili, itn.

Zanimiva je zgodba, povezana z majicami s kratkimi rokavi (T). Sprva so to bile spodnje majice mornarjev in ameriških vojakov kot del uniforme. Potem so jih začeli nositi kot prej srajce in ne več kot spodnje majice, in to smo povzeli po vsem svetu. Kroj je v obliki črke T. To je pravzaprav križ tau in je oblika, ki človeka varuje, kajti po Stari zavezi (Prerok Ezekiel, 9. poglavje) bo prizaneseno tistim, ki bodo nosili križ T.

Besede in simboli na sodobnih majicah T lahko zavestno izzivajo, izražajo različna stališča ali pomirjajo.

Pri Kirgizih vsaka ženska prevzame temeljni vzorec svoje družine in pri tkanju in drugem delu s tkaninami ga s poroko prenese v novo družino, da bi se ohranila kontinuiteta in družinska moč. Moč simbolov lahko še dodatno okrepijo barve.

OBLIKE IN VZORCI

Vzorci in oblika oblačila prav tako delujeta energjjsko. Lahko gre za spodbujajoče energije, ki so zmožne harmonično zanihati z drugimi energijami iz okolja ali pa nanje vplivati slabo. Asirske kraljice so spiralno ovijale blago okoli svojega telesa in s tem ustvarjale energijsko polje kot ga ustvarja tehnična spirala. Glede na smer ovijanja je nastajalo levo ali desno potekajoče polje in tako delovalo negativno (levo) ali pozitivno (desno). Verjetno tako delujejo tudi indijski sariji.

Po Henschu ima izrez V na sodobnih oblačilih ali pa zadrga na prsih podobne značilnosti kot bajalica in močno vpliva na žlezo timus. Ker je frekvenca odvisna od dolžine, je od dolžine odvisno tudi, ali bo učinek dober ali slab.

Diagonalni vzorci na majici naredijo živčnega človeka še bolj razdražljivega. Vzrok tega je stimulirajoči vpliv, ki ga povzroča vsaka diagonala. Zelo dobro, celo varovalno, pa delujejo kite na puloverjih.

Obredna oblačila duhovnikov imajo veliko varovalnih oblik in dodatkov, ki delujejo kot varovalo (okraski, kamni, zlate, srebrne niti in podobno).

Šivanje je meditacija in energijsko osredotočanje. Radiestezijsko gledano, deluje šivanka kot kovinska antena. Meditativno osredotočanje je lahko razlog, da je med krojači in šiviljami veliko ljudi, ki se zanimajo za duhovno. Podobno osredotočanje je nujno tudi za kovače. Kovač iz severne Afrike je Haraldu Jordanu, piscu knjige Kleidung, wie sie schütz und stärk ,povedal, da se mora pri kovanju rezil nujno osredotočati na dobro, kajti če kuje rezilo slabo razpoložen ali se spominja česa slabega, se rezilo pri kovanju razleti.

Daja Kiari, Vir: Harald Jordan: Kleidung, wie sie schütz und stärk, objavljeno v reviji AURA št. 218, oktober 2007

Fotografija: Bigstockphoto.com

 

Več ...